Ulenko....Skoro pytasz w kuchni to odpowiem co jutro zrobię na obiad:
1 jajko rozmącić bez dolewania wody
1 łyżkę majonezu (uzywam Kętrzyński) dodać do jajka i ładnie bez kluseczek rozmącić
1 kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej delikatnie mieszamy aż do uzyskania gęstej masy (ciasta) jęsli komuś wyjdzie za rzadkie zagęszczamy mąką ziemniaczaną (napewno ziemniaczana)
1 filet ryby np dorsza kroimy na porcje
porcje maczamy w cieście i smażymy na małym ogniu na oleju tak by się ciasto zarumieniło a ryba ugotowałaa wewnątrz. Rybka musi być w miarę dokładnie opanierowana tym ciastem
Resztę ciasta o ile zostanie można wysmażyć na placuszki są pyszne.
Podajemy z ziemniaczkami i sezonową surówką lub nowalijkami szklarniowymi, pasuje też surówka z kiszonej kapusty
Smacznego