Chleb
- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 125 ml mleka
- ok. 1/2 łyżeczki cukru
- 1 szkl. otrąb pszennych
- garść siemienia lnianego
- garść pestek z dyni
- garść pestek ze słonecznika
- 3/4 łyżki soli
- ok. 1 szkl. ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
Wymieszaj suche składniki w sporej misce. Wsyp do niej mąkę, otręby, siemię, pestki dyni i słonecznika i sól. Wymieszaj.
Podgrzej mleko, pamiętając że powinno być letnie, wrzuć do niego pokruszone drożdże, szczyptę cukru i szczyptę mąki. Wymieszaj i odstaw na kilka minut. Drożdże powinny szybko wyrosnąć, a kiedy już tak się stanie, przelej je do suchych składników i zagnieć. Dodawaj w międzyczasie ciepłą wodę –ok szklanki. Gdy wszystkie składniki się połączą dodaj 2 łyżki oliwy i zagnieć ponownie. Odstaw miskę w ciepłe miejsce i czekaj aż ciasto zwiększy dwa razy swoją objętość. Można przykryć je ściereczką. Gdy urośnie zagnieć ciasto raz jeszcze, a następnie oprósz stolnicę mąką, wyłóż na nią ciasto i podziel je na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj i zwiń jak roladę, a następnie włóż na blaszki posmarowane oliwą. Znów odstaw, aby ciasto urosło. Kiedy zwiększy dwa razy objętość włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 40-45 minut.
Nawet już nie pamiętam skąd mam ten przepis.