www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 139) (2421097 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2014-02-22 08:24
dzięki :-)
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2014-02-22 09:20 Zmieniony 2014-02-22 09:23
Pączki .
Do miseczki wkladamy  drożdże ,łyżeczka  mąki i cukru oraz pół  szklanki ciepłego mleka.
Rozcieramy na jednolitą  masę, przykrywamy  sciereczka i odstawiamy  aby uroslo .
Same żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilioaym  na puszysta  masę.
Do przesianej  mąki  dodaje.y wszystko szczypte  soli i wyrabiamy   na pulchne  ciasto dodając ciepłe  .leko.
Na koniec wyrabianoa dodajemy posiekana  skorke  pomarańczowa  o spirytus. Przykrywa.y sciereczka  i czekamy aż  urosnie  dwa raz
większe ;-) ok półtora godziny .

Teraz odrywamy kawaleczki uklepujemy dajemy trszke  konfitur  lub dżemu i formujemy na male kulki.czekamy aż  urosna  i wrzuca my do rozgrzanego  smalcu  i smazymy  z dwóch  stron na  brąz ;-). Posypujemy cukrem pudrem
lub ozdabiamy  inaczej  czekolada likier
Smacznego
Upss  nie napisalem
Z czego:)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-02-22 09:33
Robisz sam czy rodzinka pracuje? :-))))))))))))
Nadrzędny - Autor ulena Dodany 2014-02-22 10:58
A ile tej mąki? Ile jajek?
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2014-02-22 11:14
:-)) dobra podam
Składniki
800g maki pszennej
8zoltek
3/4 szklanki cukru
200g stopionego masla 
1opakowanie c. Waniliowego
80g drożdże
smazona kandyzowana skorka  pomaran zy
1,5 szklanki  cieplego mleka
szczypta  soli
2łyżki spirytusu
siekiera powidla  lub różana konfitra
Cukier puste,sok z  ytryny
800g smalcu
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-02-24 14:28
I going to the kichen  :-) . Kluski już mam ukulane. Na dzisiaj kluskiślońskie, serowe ;-) . Iota, proszę o przetłumaczenie mojej pisowni...oczywiście, że tylko pierwsze zdanie . Dostałem propozycje pracy w dziale kryptologicznym . Czy oni mnie nie obrażają ????...drugiego zdania można się domyślić :-) . Pozdrawiam :-) .
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2014-02-24 14:32
Może mały przepisik na te Twoje kluski?
Nadrzędny Autor amalian Dodany 2014-02-24 14:50
dowolą ilość kartofli ugotować w osolonej wodzie ;-) . ugotowane kartofle potłuc, robić krzyżyk, żeby podzielić na cztery, równe części i jedną z tych części wybrać, zastępując ją - w pełni mąką ziemniaczaną plus jedna, dwie łyżki więcej- to dla spójności klusek:) .. Do tego, wbijam jedno, dwa jajka, ser(kostka, dwie ) mieszam do stanu jednolitej masy . kluski gotuję w osolonej wodzie - do wypłynięcia . Polewam masełkiem i posypuje cukrem. Smacz...kto mi je zjadł - ;-)))??? Pozdrawiam :-).
Nadrzędny - Autor Iota Dodany 2014-02-24 15:53

> Iota, proszę o przetłumaczenie mojej pisowni


Nie ma tak dobrze. :-) Zwłaszcza, że coś w tym zdaniu połknąłeś... :-)
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-02-24 20:56
pewnie no "te" no kluskę ;-))) .
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-02-25 12:22
Śniadania jeszcze dzisiaj nie jadłem, ale będzie mniamniuśnie, bo sałatka z tuńczyka czeka .Lubię rozdrobnionego tuńczyka w oleju. Zdecydowanie w oleju . Pewnie Wy również, ale ...z tym wyjątkiem, że ja nie lubię ryb łowić, ale jeść ;-)))) . Pozdrawiam :-) .
Nadrzędny - Autor dobrosia Dodany 2014-02-25 15:42
Ja wolę w pomidorach ryby.Jak robię śledzia,to też w pomidorach.
U mnie też na śniadanie była ryba-makrela z paprykarzem własnej roboty.
Dziś byłam po recepty u lekarza.Teraz boję się,bo było dużo kaszlących,zasmarkanych,zachrypniętych.Obym czegoś nie złapała.
Recepty były dla taty.Ucieszył się,bo ma 2 nowe leki.HAHAHA,szkoda,że nie widzieliście jego miny jak się dowiedział,że 2 leki kosztowały 6.40.Nie ma do nich zaufania,uznał,że to żart a nie leki.
Nadrzędny Autor w-zetka Dodany 2014-02-25 17:02
Uśmiałam się z tej reakcji taty. Kiedyś też tak patrzyłam na swoje leki.
A ryby to sa najlepsze we wodzie.:-))))))
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-02-25 20:48
Śledzia tylko w oleju; solony płat smaruję musztardą (z dwóch stron)pocięty w kostkę układam w słoiku, przesypując cebulką pokrojoną w kostkę . Warstwa śledzi, warstwa cebulki . To wszystko zalewam olejem. Sma..,. no masz, już znikło ;-) .Śledzik lubi pływać a ostatki tuż, tuż :-).
Nadrzędny - Autor Staruszka123 Dodany 2014-02-26 12:47
ŚLEDZ TYLKO W OCECIE W OLEJU TAKI OSLIZŁY JAKBY ZAKISIELOWANY BLEEE
Nadrzędny Autor Nachbar Dodany 2014-02-26 17:32
Skoro mowa o śledziach, to uważam, że najlepszy jest prosto z morza i smażony na patelni. Żadne przetwory, konserwy, marynaty. Jest tylko jeden problem - trzeba pływać po morzu lub w pobliżu morza mieszkać.
Nadrzędny Autor Iota Dodany 2014-02-26 14:41

> Recepty były dla taty.Ucieszył się,bo ma 2 nowe leki.HAHAHA,szkoda,że nie widzieliście jego miny jak się dowiedział,że 2 leki kosztowały 6.40.Nie ma do nich zaufania,uznał,że to żart a nie leki


A to zależy czy były pełnopłatne czy nie. Zgaduję, że mogły być na ryczałcie, a jeżeli tak to zapłaci za nie w większości kasa Państwowa. Można sprawdzić ile kosztują pełnopłatnie - może to by pomogło odzyskać zaufanie. :-)
Nadrzędny Autor WaldusNieKiepski Dodany 2014-03-01 02:26

> Dostałem propozycje pracy w dziale kryptologicznym . Czy oni mnie nie obrażają ????...


;-) to wymaga głębszego ...zastanowienia :-)
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-02-27 11:18
jestem i za chwilę znikam, bo goście od pączków już tuż, tuż ;-) . Ja, przygotowuję ciasto i muszę to wyliczyć czasowo tak, by wyrosło na czas przyjścia "{gości"- tych od smażenia pączków . Ciasto przygotowuję wg. receptury mamy żony, która wraz z tatą będzie na degustacji . Mlaskacze, a po którym pączku wy jesteście ??? Idę do kuchni, bo za dwadzieścia pączków będą goście:) Pozdrawiam mniamniuśnie i trzymajcie linię ;-))) .
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2014-02-27 11:57
Powodzenia na imprezie. Jeszcze pączków nie jadłam, zamienię je na drożdżówkę może. Albo na omlecik z bitą śmietaną? Albo na bezy? Albo na zwykłą bułkę z miodem? Albo rogala z masłem.:-) Pączki blisko nas są wielkie jak kamienie młyńskie i mają bardzo zbite ciasto. Pączek powinien być lekki jak mgiełka, pełen powietrza, że tak powiem opisowo. No i jednak nie na smalcu.;-)
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-02-27 13:25

> Pączek powinien być lekki jak mgiełka, pełen powietrza, że tak powiem opisowo. No i jednak nie na smalcu.;-)<


a ja czekam na gości od smażenia pączków:( już trzeci raz mieszam ciasto, żeby nie wypłynęło . Robię casto nadmuchane powietrzem do granic jego wytrzymałości ;-). Ważne jest samo wyrabianie i obserwacja ciasta w czasie wyrabiania jego elastyczności ...właśnie miałem telefon od gości od pączkó- tych pierwszych , że mają problem w wyrobieniem się w czasie ... Ale to nie problem ;-)) .
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-02-27 13:34
już są :-))))
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2014-02-27 14:32
Łooo to się zaczyna uczta, smacznego i wesołego czwartku tłustego.

"Tłusty czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany także jako zapusty. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.

Ponieważ data tłustego czwartku zależy od daty Wielkanocy, dzień ten jest świętem ruchomym. Następny czwartek jest czwartkiem po Środzie Popielcowej i należy do okresu wielkiego postu, podczas którego chrześcijanie ze względów religijnych (pokutnych), jako przygotowanie do Świąt Wielkiejnocy powinni zachowywać wstrzemięźliwość jako wyraz umartwienia.

Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką."


Jakby się komuś szukac nie chciało - zacytowałam dla przypomnienia.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2014-02-27 15:41
Pamiętam do dziś babcine chruściki. Jak dzieci były małe, to też robiłam, ale już nigdy mi tak nie smakowały , jak te co robiła ukochana babcia. :-)
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-02-27 21:00

>Łooo to się zaczyna uczta, smacznego i wesołego czwartku tłustego.<


To było później, pierwsze było trochę pracy ...trzeba było upiec czterdzieści jeden pączusiów . Ja, byłem odpowiedzialny za ciasto . Było dobrze wyrobione i przygotowane na umówiony czas . Zajęło to mi -z przerwami na odpoczynek- półtorej godziny . Goście musieli zająć się formowaniem i pieczeniem . Na jutro zostały tylko cztery pączki, co wskazuje że nie były złe :-) . Pozdrawiam :-).
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2014-03-01 10:30
Wczoraj paczkom się oparłam, ale dziś plackom ziemniaczanym na śniadanie nie.:-))))) Tak, gotowce, te co zwykle i na zimno. :-) Pozdrawiam.:-)
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2014-03-01 10:39
szybko zażyj .... no ten z reklamy tv ;-) zapomnialem. to chyba sklerozlin albo coś podobnego ;-)
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2014-03-01 10:56
Nic nie zażyję...jestem plackami zażyta totalnie ;-) ;-) ;-)
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2014-03-01 11:09
ale nie zapomnij ze chcialem pomóc ....
Nadrzędny Autor w-zetka Dodany 2014-03-01 11:15
nie zapomnę...do następnego razu:)))))
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2014-03-05 08:58

> No i co z tym tortem? zjedzony czy nadal w lodówce? ale lepiej wyjaśnij to w kuchni ;-)


Tort był i się zmył, zostały zdjęcia gdzieś na wątku.
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-03-05 11:27 Zmieniony 2014-03-05 11:29
co za tort ??? Nie lubię tortów, bo są za tłuste . Ociekające bitą śmietaną i z kremami masłowo-cukrowymi . Kokos, który podchodzi niektórymk smakowo a części pod protezę jest wyznacznikiem tego, że nie wszyscy tort jedzą ;-) . Podobno jest klej do protez  Kropelka ;-)) . Babcia od czasu jego użycia ani słow nie chce powiedzieć . Pewnie tak dobrze trzyma ;-) .
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-03-05 11:32
a ja jeszcze bez śniadania ;-) . Dzisiaj środa popielcowa, więc śniadanie będzie krótkie ;-) .
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2014-03-05 16:31
Łooo mamo, faktycznie. Może dziś kolację odpuszczę w ramach kontemplacji nad zdrowym  życiem i nieuchronnym przemijaniem, gdy jest taka okazja u braci praktyków praktykujących? A popiołek na głowę już był?
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-03-05 20:27
Taka środa jest potrzebna, bo nic tak dobrze nie robi jak spojrzenie na siebie " z innego kąta" ;-) . Byliśmy na dłuuuuuuuuugim spacerze i było wesoło i miło, i lekko. Lekko, bo nowy wózek leki i lekko chodzi . Tak mówi żona . Pozdrawiam :-).
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-03-06 09:23
Mody się zmieniają i zdanie dietetyków również. Najlepiej jeść wszystko, ale z umiarem. :-)
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2014-03-06 10:04
No właśnie, co chwilę inaczej patrzą na piramidę żywnościową. Można obserwować ludzi długowiecznych, ale tu tez nie ma jednoznaczności. Wpływa na wszystko też tryb życia, psychika no i geny. Dopiero wszystko razem działa. Jednak znane jest tez stwierdzenie, że nic tak nie zabija jak nóż i widelec.;-)
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-03-06 12:19

>że nic tak nie zabija jak nóż i widelec.;-)<


...i dobrobyt:) .... .Ale to można połączyć, tylko chcieć, trzeba więcej - od siebie również ;-) .
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-03-06 13:28
na dzisiaj gotowane pałki(część udka z kurczaka (Tyranozaura;) z warzywami z patelni . Na jutro żur na rosole z gotowanych pałek . Już znikam, bo mi jeszcze ktoś pałką dołoży ;-) .
Nadrzędny Autor w-zetka Dodany 2014-03-06 14:26
albo jajem rzuci.:-)
Ja miałam na obiad 2 jajka i trzy listki chleba Wasa z majo-zezikiem kieleckim (dobry jest bardzo).;-)
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2014-03-07 11:47
Jak będę miała natchnienie, zrobię kluski śląskie, bo zostały w domu ziemniaki. Amalian, słyszysz? :-))) Tylko co do nich? Kurczak w panierce dla mięsożercy, a ja???? Suche kluski, albo z masłem? Może z kapustą zasmażaną? O!
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-03-07 13:35
kluski ślońskie z rolom (roladą) i modrą kapustą ;-))))- to dla mięsożernych . Zaś do warzywnych kluski z serem polane masełkiem i poprószone cukrem . POPRÓSZONE ;-) . Są ludzie którzy mają z tym prószeniem problem ;-) .Pozdrawiam :-) .
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-03-07 13:43
Poprzednie danie było jednogarnkowe t.z ziemniaczki z jednego garnka :-))) . Jak masz marchewkę i pietruszkę to można pokroic w słupki( 0, 5 mm gru.) polać olejem przyprawić solą i pieprzem . Wszystko wsadzić do żaroodpornego szkła i do pieca na 45  min. w temp. 170 st.C.
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2014-03-07 17:21
Zrobiłam te kluski, ale dałam za dużo mąki ziemniaczanej i trochę ślimakowate wyszły.Ręka mi drgnęła, gdy sypałam.:-))) A co tam...raz nie zawsze. :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-03-07 19:36
"Ślimakowate", to łatwiej się  "wślizgiwały" do żołądka. :-)))))))))
U mnie dziś śledzik i ziemniaczki w mundurkach. :-)
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2014-03-07 20:35
Jak w mundurkach, to militarny obiad dziś mieliście.:-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-03-07 20:37
To tak zgodnie z duchem czasu. :-))))
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2014-03-07 20:39
To jeszcze trzeba pierogi ruskie zrobić. :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-03-07 20:41
Barszcz ukraiński też. :-)
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 139) (2421097 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill