www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 141) (2421292 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-03-25 10:26
Jeszcze trochę i moje pogaduchy na forum skończyły by się katastrofą w kuchni. Dopiero głód Waldusia przypomniał mi , że gotuję obiad. Całe szczęście zdążyłam , obiad będzie. :-)))))))))))))))
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2014-03-25 10:50
Poproszę o troszke tego "dobra  :-)"bo sylwek mial tylko suchy chleb pewnie niosl dla konia
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-03-25 10:57
Nieraz by się chciało poczęstować jakąś "dobrocią" żebyście pochwalili  , ale niestety jeszcze takich możliwości nie ma. :-)
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2014-03-25 11:22
A ja będę na obiad miała warzywa z wody (mrozonki) a potem, albo wcześniej lody z orzechami.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-03-25 11:44
Narobiłaś mi ochoty na coś słodkiego i zjadłam 2 kostki gorzkiej czekolady. :-)
Nadrzędny Autor WaldusNieKiepski Dodany 2014-03-25 11:53
Jak się  opychacie tymi słodkosciami to ja też  zezre łyżeczke cukru albo dwie ;-)
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2014-03-25 13:21
Zeby nie  było smutno że  waldus  tylko o suchym chlebie  i kostce cukru, to spiesze poinformować 
Że  właśnie skonsumeowalem polowe pizzy , ma ktoś  ochote ?
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-03-25 13:40
U mnie dziś na obiat krupnik. :-) Ugotowałam też czerwoną fasolę na sałatkę. :-)
Nadrzędny Autor w-zetka Dodany 2014-03-25 15:11
Jedzenie jest zbędne.:-) Mówię to po obiedzie i przy kawie.:-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-03-25 15:43 Zmieniony 2014-03-25 15:51
Teraz zobaczyłam mój błąd w poście wyżej: miało być obiad.

Wuzetko za chwilkę zgłodniejesz i znów jedzenie się przyda. :-))))))))))))
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2014-03-27 18:13
Nie zgłodniałam, ale lody jeszcze wieczorem zjadłam z łakomstwa.:-)
Dziś miałam tylko makaron smażony z cebulą i z gotową  przyprawą do bigosu. Polecam ten zestaw.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-03-27 19:11
Dziś i ja sobie na wiele pozwoliłam. :-))))))
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-03-27 21:18
A  ja  mam LB . Wczoraj zrobiliśmy pierogi i dzisiaj się nimi zajadaliśmy . Ja byłem odpowiedzialny za farsz, przyprawianie i gotowanie, żona zaś za zrobienie ciasta oraz lepienie . Było klawo :-)_ .
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2014-03-28 15:59
A ja dam dobrą radę, jeśli zechcecie stosować. ;-)
Nie należy robić za dobrej sałatki (ani pierogów Amalian), bo prowadzi to w prostej linii do totalnego  obżarstwa wszystkich domowników.:-)))
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2014-03-28 17:02
Czyli Twoja synowa( wspomniałaś o tym w kawiarence) zrobiła za dobrą sałatkę i ....... objadłaś się. :-))))))))))))))
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-03-28 21:26
No wiesz, wolę zjeść do syta- bo smakuje. Niż - bo nie wypada ;-) . Pozdrawiam :-).
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2014-03-28 21:43
Wasze obżarstwo kolego mnie przeraza ;-)
Nadrzędny Autor amalian Dodany 2014-03-28 22:15
:-) Kuchnia integruje ...Tylko nie w TV:).
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2014-04-01 10:06
http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/wszystko-co-mowiono-ci-o-zdrowym-odzywianiu-to-bzdury/cwwvz

I co teraz?:-)
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2014-04-05 17:27
JEść wszystko w niewielkich ilościach i nie słuchać naukowców tylko własnego organizmu. :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-04-05 17:26
Robicie mazurki na święta?
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2014-04-05 22:40
Nie robiłam i nie robię, a Ty robisz?
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-04-06 07:59
Kiedyś, jak dzieci były małe, to różne ciasta piekłam na święta. Z mazurkami nigdy nie przesadzałam, ale kilka w życiu zrobiłam. :-)))))))))))
Nadrzędny - Autor Kobieta A. Dodany 2014-04-06 08:31
Nikt u mnie nie lubi mazurków i tak kupuję mały dla tradycji. Obowiazkowy jest sernik wiedeński, tort smietanowy i makowce. Pomagają, ale...
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-04-06 08:38
Tort sama robisz? Ja chyba w tym roku zamówię. :-)
Nadrzędny - Autor Kobieta A. Dodany 2014-04-06 08:46
Sama, właśnie o to chodzi, że ma być domowy. W sumie tylko śmietaną się różni kupowany. Najgorsze to ten biszkopt i taniej specjalnie nie wychodzi.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-04-06 08:52
U nas w rodzinie specjalistką od tortów była babcia, później mama, a ja......... różnie to bywa. :-)))))
Nadrzędny - Autor Kobieta A. Dodany 2014-04-06 08:59
:-), ;-) Kiedyś robiłam tylko ze zwykłym i "karpatkowym" kremem, a teraz z bitej śmietany z galaretką (mieszane razem). Może zrobię w środek biszkopt makowy? Teraznie chcemi sie myśleć. Mąż tłucze się w kuchni ;-) cytryn szuka...
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-04-06 09:09
Narobiłaś mi tym tortem ochoty, może i ja zrobię. :-)))))))
Nadrzędny - Autor Kobieta A. Dodany 2014-04-06 09:21
A pewnie, zawsze wiesz co w środku. Teraz jest sprzęt to 2 x do roku można :-) Kol.na imieniny przyniosła "oszukany" sernik z brzoskwiniami - dobry był.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-04-06 09:25
Tak, teraz jest sprzęt. Pamiętam z dzieciństwa jak babcia w makutrze ucierała ciasto. Stałam malutka obok z łyżeczką i próbowałam. I nikt się salmonelli nie bał. Smak babcinych ciast pamiętam do dziś. :-)))))))))
Nadrzędny - Autor Kobieta A. Dodany 2014-04-06 09:28
U mnie tylko jedna piekła. Ta bliżej nie kalała się tak prozaicznymi sprawami ;-) Mama starała się, ale też nie lubiła.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-04-06 09:33
Moja druga babcia była specjalistką od  kaczek i perliczek. Co za smak.  :-)
Nadrzędny - Autor ulena Dodany 2014-04-08 21:00
A ja po najmiejszej linii oporu, co święta to właśnie taki torcik śmietanowy z owocami.A żeby śmietana była sztywna do ubitej 30% dodaję bezpośrednio taką bitą śmietanę w proszku z torebek, bezpośrednio dodaję do tej ubitej. Lepszy patent niż z galaretką. Zawsze wychodzi. Mało pracy, bo biszkopt można upiec wcześniej, a potem tylko nawilżyć odpowiednio.
Nadrzędny - Autor dobrosia Dodany 2014-04-08 21:02
Ale jak to,do ubitej śmietany 30% dajesz śnieżkę w proszku,czy śnieżkę też ubijasz z mlekiem i mieszasz obie masy?
Nadrzędny - Autor ulena Dodany 2014-04-08 21:16
Suchą wsypuję pod koniec ubijania, może być nawet ta z Biedronki, ja takiej używam. Lepsze niż śmietanfix. Mam to obcykane od lat, nie ma prawa opaść.I to na tyle z wypiekami, czasami jakiś sernik, który różnie wychodzi.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2014-04-09 09:22
Dziewczyny w nocy torty "pieką", a rano nikogo tu nie ma. :-))))))))))))))

A pasztety też robicie?
Nadrzędny - Autor Staruszka123 Dodany 2014-04-10 11:55
NIE.PASZTETĄ ODPOWIADAM-NIE.:-))))
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-04-10 22:44
Informacja nie tylko dla Ioty;) . Jeżeli nie chcesz rozgotować kaszy to wlewasz dwie części wody do której wsypujesz jedną część kaszy . Jeżeli chcesz ugotować kaszę na miękko to wlewasz 2.5 części wody . Ja gotuję kaszę- na dochodzenie;) . Do zagotowania wody wraz kaszą. Solę i wyłączam gaz. W czasie nie krótszym niż pół godz . zagotowuję ponownie resztkę wody i po pięciu minutach podaję . Musi być nierozgotowana  a jaka oszczędność na energii :-) . Pozdrawiam ,:-) -  wiem ,jestem lepszy od najlepszych kucharzy ;-))) . .
Nadrzędny - Autor Iota Dodany 2014-04-10 22:48

> Informacja nie tylko dla Ioty;)


Nie jadam raczej kaszy, więc dobrze że nie tylko dla mnie. :-) Ale doceniam koncept.
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-04-10 22:51
może spróbuj - jest smaczna . Gryczana na sypko z łyżką smalcu za skwarkami i kubkiem maślanki . Pychota :-)
Nadrzędny - Autor Iota Dodany 2014-04-10 22:57
Potrafię zjeść, ale mi nie smakuje.  Grecy mówią, że żeby polubić oliwki, trzeba zjeść pierwsze sto sztuk. Może gdybym miała taki stosunek do kaszy to dałoby się gust zmienić. Ale ja jestem leniwy hedonista - jak już sobie gotuję, to wolę to co lubię. :-)
Nadrzędny Autor amalian Dodany 2014-04-10 23:02
ja zaś lubię kosztować coś innego ...tylko nie owoców morza ;-))) . W ...nie powiem gdzie skosztowałem coś i nie było to złe . Jak "to" zobaczyłem na obrazku to już mniej mi smakowało . Ale, do odważnych świat należy . Nie przesadzać z próbowaniem a jak już to nie oglądać ;-).
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-04-10 22:57
możesz spróbować z ryżem . Ryż gotuję podobnie(na dochodzenie) ale nie odmierzam wodę a daję ' no oko " ;-) . i często zaglądam próbując ziarnka :-) . Dzisiaj to ja mogę być Stiegiem Larsonem ;-) .
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2014-04-11 11:12
A jaglaną kaszę lubisz?
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-04-11 11:35
każdą kaszę lubię . I każdą inaczej podawaną, tylko nie na słodko . Z warzywami, skwareczkamii lub bez . Do tego maślanka czy kwaśne mleko, ale tylko z tytki(woreczka, butelki, pudełka ) Nigdy, zaś prosto od krowy-kupionego od gospodarza . Mam podobne uprzedzenie co Iota do kaszy, to ja do mleka ;-) .
Nadrzędny - Autor dobrosia Dodany 2014-04-12 10:15
Kasze są bardzo zdrowe.
Jaglaną to chyba tylko na słodko się jada?
Nadrzędny - Autor Nachbar Dodany 2014-04-12 11:27

>Kasze są bardzo zdrowe.


Też tak uważam. Ponadto bardzo łatwo i szybko można je przyrządzać. Najprostszy zestaw to kasza gryczana, jajko sadzone na boczku i kwaśne mleko.
Nadrzędny - Autor ulena Dodany 2014-04-12 14:24
U mnie pęczak w roli głównej do sosów mięsnych  ( bitek, gulaszu,zrazów ) w okresie zimowym. wtedy najlepiej smakuje+kiszona kapusta zasmażana. Jednak dziś chciałabym się zapytać, jakie przekąski przygotowujecie na święta. Jakieś pomysły na coś smacznego i mało pracochłonnego. Każdy pomysł mile widziany, byleby nie siedzieć za długo w kuchni.
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2014-04-12 16:06
pęczak, tylko na miękko 1porcja p. na dwie+pół  porcje wody. Zamierzamy wypróbować sałatkę która wygrała konkurs EU. A zrobiła ją dziewczyna z Gliwic . Składników jeszcze nie znam, ale jak poznam to może napiszę . Składniki: seler konserwowy, ananas, kokos i jeszcze coś. Pewnie zrobimy chrzan podaję przepis z głowy :-) . Na słoik chrzanu przypadają dwa jajka ugotowane na twardo .Do odsączonego chrzanu dodaję dwa potarte na drobnej tarce jajka . Dodaję gęstej śmietany - dwie, trzy łyżki i do smaku, soli i cukru . Będę robił pasztet z wątróbki drobiowej na beszamelu i upiekę chlebuś. Pewnie od czwartku będę w kuchni trochę dłużej . Nie czekam na ostatni moment, bo ten typ tak ma ;-) .
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 141) (2421292 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill