Świeży sok możesz trzymać w lodówce tylko jakieś 2-4 dni, ale taki jest najlepszy i najzdrowszy. Te dostępne do kupna są pasteryzowane i tracą przez to dużo wartości, np. witaminę C, któej w soku z brzozy i tak jest niewiele. Najlepszy sok uzyskasz robiąc małą rynienkę wiosną, wtedy drzewo budzi się do życia po zimie i soki bardziej płyną, no i są słodsze. Później robią się troche gorzkie. Dodatek spirytusu to dobry pomysł, byle soku nie podgrzewać. Tylko jak dodasz trochę spirytusu, to pamiętaj żeby w szklanej butelce trzymać. Ja czasem sok też zamrażam. U mnie sprawdził się jako środek oczyszczający organizm. Robię sok na bazie jabłek i soku z brzozy, oczyszcza i ma dużo błonnika, pomaga na hemoroidy. Często łącze go z innymi ziołami, np:
https://hemoroidy.blog/jakie-ziola-pic/ i naprawdę lepiej się czuję, albo sobie wmawiam
Ogólnie widzę, że mam lepsze trawienie, więcej energii...