www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 160) (2421296 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2015-09-05 17:53
Żeberka. Może macie jakiś ciekawy przepis. :-)
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2015-09-09 20:28
Ciekawy przepis na żeberka ......hmmm. Żeberka to smaczny kąsek mięsa i zawsze je lubiłem, ale przepisu ciekawego nie znam :-( . Zawsze robię je tradycyjnie :mięso myję i wycieram do suchego . Wrzucam na gorący tłuszcz. Ałła !!! ku..rde za duży płomień . Znowu jeszcze jedna blizna po oparzeniu;(. Nie solone mięso . Czuwam nad tym przewracaj.ąc go na różne strony . Do dobrze wyobracanego ;-)) mięsa koloru brązowego dodaję byle jak pokrojoną cebulę czekając na ciemnobrązowy kolor byle jak pokrojonej cebuli . Do dobrze obsmażonego mięsa koloru brązowego dolewam wody, dodaję soli, mielonego kminku i łagodnej, czerwonej papryki(niezawsze) i czekam aż mięsko nabierze miękkości . Podaję....nie podaję, bo pracuję w ministerstwie dziwnych kroków, więc podaje żona . Zazwyczaj nam smakuje :-).
Nadrzędny - Autor W z K Dodany 2015-09-09 20:34
W zasadzie robię tak samo. Tylko zamiast kminku dodaję majeranek ( sporo). Gdy żeberka są do ziemniaków na obiad to robię sos. Zdejmując wcześniej z patelni mięso. Sos jest taki majerankowy właśnie. Pycha. Jeszcze pieprzem są doprawione.
                                                            Waldi.
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2015-09-09 20:35
uhmmmmmmmm :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2015-09-10 14:26
Zrobiłam troszkę inaczej. Żeberka poleżały trochę w marynacie z przypraw , oliwy i czosnku, a później je usmażyłam od czasu do czasu podlewając delikatnie wodą. Też super smakowały. :-)
Nadrzędny - Autor Jola11 Dodany 2015-09-15 20:22
Co tu jutro ugotować na obiad?
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2015-09-15 20:31
Ja jutro mam wolne od kuchni, nie muszę myśleć co ugotować. Co za ulga.  :-)))))))))))
Nadrzędny - Autor Jola11 Dodany 2015-09-15 20:34
To podpowiedz coś.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2015-09-15 20:42
Grube kotlety z karkówki(dobrze rozbite najlepiej na sklepowych maszynach),  bez panierki smażone w wysokiej patelni na wędzonym boczku pociętym w plastry (średnio cienkie kwadraty) z dodatkiem marchewki pociętej w krążki i pieczarek w całości, a jeśli duże to połówki, dużo cebuli, trochę czosnku, można jeśli ktoś lubi paseczki kwaszonego ogórka i dużo przypraw.  Ziemniaki z wody i surówka.
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2015-09-15 21:16
cebula i czosnek w jednym - dla mnie to za wiele, ale  każden jeden może inaczej ;-) .Co się zaś ma marchewki to można ją podać z pietruszką pokrojone i przyprawione(solą i pieprzem)w cienkie słupki i polane olejem . Dusić w naczyniu żaroodpornym w piekarniku 30min w tem. 180 st.C .do tak podanych warzyw mięsa już nie trzea ;-)) . Pozdrawiam i znikam :-).
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2015-09-15 21:43
Ja dodaję marchewkę w niewielkich ilościach do różnych smażonych mięs. Nadaje ciekawy smak.
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2015-09-15 22:05
marchewka jako dodatek ? Jestem na tak, ale sama marchew może się szybko znudzić, więc warto ją podawać z różnymi warzywami lub owocami . Dzisiaj miałem potartą marchew (na tarce z drobnymi oczkami) z jabłkiem potartym na tarce z dużymi oczkami , karmelizowana z miodem  . Marchew na różne sposoby ;-) . Pozdrawiam amalian :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2015-09-15 22:07
Jako dodatek, to robię jak Ty, ale bez miodu.:-)
Nadrzędny Autor amalian Dodany 2015-09-16 11:54
marchew z miodem jest podawana na wyjątkowe okazje, najczęściej podajemy marchew z jabłkiem i chrzanem (dla gości o niewyparzonych gębach ;-) .Pozdrawiam amalian :-).
Nadrzędny - Autor Jola11 Dodany 2015-09-16 18:28
Dobre dla fest chłopa :-) i tłuste :-(
Wg. mnie wędzonka nie do wszystkiego pasuje.

Zrobiłam polędwiczki wieprzowe: poleżały w "marynacie" z sosu sojowego, czosnku, czerwonego wina i cytryny (można dodać trochę wody). Opieczone na ostrym ogniu, dodać pokrojoną cebulkę, oprószyć mąka, pomieszać i po chwili dodać tą zalewę, doprawić do smaku pieprzem i Kucharkiem. Delikatne i pachnące :-) Ja lubię z ziemniakami, ale można z kaszą, makaronem czy ryżem. Surówka z pora :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2015-09-16 18:46

>Dobre dla fest chłopa :-) <


Właśnie robię to dla dwóch "fest chłopów" (wysokich nie grubych). :-))))))
Nadrzędny - Autor Jola11 Dodany 2015-09-16 18:52
:-) Ty też to jesz? ;-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2015-09-16 19:23
A dlaczego nie? Jeśli mam ochotę to jem boczek. :-))
Nadrzędny - Autor Jola11 Dodany 2015-09-17 17:03
Rozumiem, że jak masz ochotę to jesz boczek czy tam coś innego :-) Chodziło mi o to, że karczek jest tłustawy (wg.przepisu spory) do tego boczek wędzony też zwykle jest tłusty. Jest to dobra porcja dla fizycznie pracującego mężczyzny :-) stąd moje pytanie.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2015-09-17 17:48
Niektórzy pracujący umysłowo też lubią od czasu do czasu coś takiego zjeść. :-)
Nadrzędny - Autor Jola11 Dodany 2015-09-17 17:52
Fakt :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2015-10-11 16:41
Cisza jak makiem zasiał. Nikt nie gotuje, ani tłustego, ani dietetycznego.
Nadrzędny - Autor W z K Dodany 2015-10-11 17:01
                                Serwus :-)
          Wszyscy w napięciu na mecz czekają  :-)  Piwo i gorzałkę chłodzą :-)
                                 Waldi.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2015-10-11 17:06
Będzie dziś działo. :-))))))))
Nadrzędny - Autor EthanTillett90 Dodany 2015-10-19 08:57
uwielbiam kuchnię grecką
Nadrzędny Autor wielokropek Dodany 2017-10-30 09:29
życzenia  urodzinowe dla wielbicielki kuchni greckiej.
Czy jest jakieś danie charakterystyczne dla tego rejonu i oczywiście nie myślę o rybie po grecku ;-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2015-10-15 11:25
Dziś dostałam dużą ilość dorsza. Macie ciekawe przepisy na rybę gotowaną lub pieczoną?
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2015-10-15 15:41
Na razie zrobiłam trochę w sosie greckim. :-))))))))
Nadrzędny - Autor rfm Dodany 2015-10-21 17:46
Cześć chciałbym wam przedstawić mojego bloga http://www.spirulina.pl na temat zdrowego odżywiania. Myślę że to jest wartościowa stronka i wiele osób z tego skorzysta.
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2015-10-29 13:05
jestem za, ale ....raz w roku staram sobie przypomnieć jak smakuje niezdrowe żywienie;) . Ale robię to bardzo rzadko i nie przesadzam: w jedną czy drugą stronę . Jestem jednak przesądny i jak kupuję mięso - nawet to wołowe(podobno niezdrowe) to proszę o "zdrową porcję" ;-) .
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2015-10-29 13:18 Zmieniony 2015-10-29 13:20
jak mi się chce i jak moje SM mi pozwala to robię różne sałatki . Wczoraj jadłem taką:odsączony ananas pokrojony w kostkę, odsączona fasolka z puszki, najlepiej czerwona (ze względu na prezencje sałatki, różnokolorowość)dziesięć, piętnaście dkg żółtego sera (dobrego bursztyn, carski lub taki który wam smakuje) pokrojonego w drobną  kostkę i dwa ząbki czosnku wyciśniętego ). Dobrze odsączoną fasolkę wymieszać wraz z odsączonym i pokrojonym ananasem. Wrzucić pokrojony ser, wycisnąć czosnek i wymieszać z dużą łyżką majonezu . Doprawić solą . Smacznego nie trzeba życzyć zniknie szybko :-) . Teraz lecę do innych zajęć ;-) .
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2015-10-29 13:42
Zamiast czosnku do takiej sałatki daję por i też jest smaczna.  :-))))))))))))

Teraz gotuję bigos. Podobno niezdrowy, ale i tak pewnie zdrowszy od np. chińskiej zupki z torebki. :-)
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2015-10-29 13:57 Zmieniony 2015-10-29 14:00
W okresie zimowym czosnek jest skazany, bo jest naturalny . Zima i czosnek w każdym posiłku, czy napoju to przesada, ale to skuteczna, do walki z przeziębieniami broń ...I tak naturalna, że wszyscy powinni go jeść  . W styczniu o tym zapomniałem lub zignorowałem i teraz mam problem . Chodzę zdecydowanie gorzej . Wiem, że niektórym mogę pachnieć ,,,,,,,,hmmmmmmmmm innością ,ale :-). Pozdrawiam Lidko :-) .
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2015-10-29 15:18
Też lubię czosnek i często wykorzystuję go w kuchni. :-)))

Również pozdrawiam. :-))))
Nadrzędny - Autor Jola11 Dodany 2015-10-29 18:19
Gdzie Ty wyczytałeś, że wołowina jest niezdrowa? Wieprzowina jest niezdrowa, podobno drób jest zdrowy, ale chyba taki co chodzi ci po podwórku (balkonie) ;-) Wołowina, cielęcina to najzdrowsze mięso i pełnowartościowe - oczywiście nie z marketu.
Czerwona fasola jest też "zdrowa" i smaczna.

W bigosie musowo wołowina, wieprzowina, surowa kiełbasa i grzyby mniam :-) Trochę dziczyzny mmmm - to dopiero smak :-)

Smacznego.
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2015-10-29 23:28
właśnie u mnie nic nie chodzi po balkonie stąd moja wiedza o zdrowym mięsie ;-) . Pozdrawiam :-).
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2015-10-30 08:46
Podobno niektórzy mają dużą wiedzę o rybach, bo świąteczne karpie w wannie trzymają. :-) :-(
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2015-10-30 12:56
Ja mam problem z głowy, wystarczą nam filety . Karp na naszym stole nie króluje, bo go nie ma . Nie lubimy karpia . Zjemy rybkę która nam smakuje :-).
Nadrzędny - Autor infino Dodany 2015-11-01 09:57
A jakie herbaty pijecie na co dzień? Torebkowe czy sypane? Uwielbiam sypane, ale problem polega na tym, że jest później spory kłopot z fusami. Też tak macie?
Nadrzędny Autor Prawda Dodany 2015-11-01 12:12
NO NO NO
Z FUSÓW TO MOŻESZ SOBIE POWRÓŻYĆ. I JUŻ JEST KORZYŚĆ A NIE KŁOPOT. :-)  /5/
Nadrzędny - Autor orszulka Dodany 2015-11-02 10:02
Jeśli nie lubisz fusów to kupujesz sobie herbaty w torebkach. Obecnie mozna znaleźć praktycznie wszystkie rodzaje herbaty w torebkach i nie musisz się męczyć z fusami ( chociaż mi akurat to nie przeszkadza bo wyrzucam do śmietnika. Nie ma w tym problemu).

Stawiam na herbatę czarną. Zawiera sporo teiny oraz dzięki temu potrafi pobudzić do działania praktycznie tak samo jak kawa. Możesz sobie tutaj o niej poczytać:
http://www.herbata.info/herbata-czarna/ - herbata czarna ma wiele właściwości zdrowotnych.
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2015-11-02 10:32
:-(:-(:-(:-(:-( pewnie trzeba stąd znikać :-(:-(:-(:-(
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2015-11-02 10:40
Gdzie się podziała nasza dawna "smaczna" kuchnia?
Nadrzędny - Autor Jola11 Dodany 2015-11-03 18:19
Podobno takie mięso co chodzi luzem jest najzdrowsze i najsmaczniejsze :-) Dzieci mięsa też, czyli jaja ;-)
Nadrzędny - Autor W z K Dodany 2015-11-04 13:44
                  Serwus :-)
  Głodnych a szczególnie "niejadka" Amaliana zapraszam na talerz gorrącej kaszubskiej kartoflanki.
Fotki - tutaj :

>http://www.czas1pora2.fora.pl/viewimage.php?i=1862<


                    Smacznego- Waldi.
Nadrzędny - Autor Jola11 Dodany 2015-11-04 13:49
Mniam... zapachniało :-) no to czas spadać i gotować, a co? Też będzie kartoflanka. W domu jakoś przetrwał przepis :-)
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2015-11-04 14:30
ale pychotka :-) . Na dzisiaj u mnie kluski ślońskie ;-)ale serowo-ziemniaczane . Narobiłem się tego dużo będzie na dwa dni . Polane masełkiem i poprószone cukrem szybko znikną w żołądkowej czeluści ;-).
Nadrzędny Autor W z K Dodany 2015-11-04 15:08
   Zrobiłeś takie z dziurką ? :-)
                       Waldi.
Nadrzędny - Autor Jola11 Dodany 2015-11-05 16:19
Nigdy nie jadłam takich śląskich, kopytka tak. W sumie i tu ziemniaki i tu, tylko mąka inna :-)
Nadrzędny - Autor W z K Dodany 2015-11-05 16:24
A ja wciąż mam apetyt na kartacze. Nigdy ich nie jadłem a czuję, że by mi smakowały. Jak odwiedzę  siostry i braci Mazurów to z pewnością je zjem.
                                                                                           Waldi.
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 160) (2421296 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill