Znalazłam taki cytat w sieci:
"Na świecie około 5% uprawianej kawy należy do segmentu specialty. Reszta, czyli 95%, to kawa przemysłowa, uprawiana na dużych plantacjach, gdzie owoce kawowca zbierane są kombajnami, a następnie wypalane w dużych palarniach: (zbyt) szybko i w (zbyt) wysokiej temperaturze. Rezultatem jest kawa, które może daje kopa, ale na pewno trudno w niej wyczuć nuty orzechów, czekolady, czy owoców cytrusowych, nie ma idealnego zbalansowania pomiędzy przyjemną goryczką, a kwasowością i innych cen kawy wysokojakościowej. Jest za to dość tania, co w przypadku większości kupujących ma duże znaczenie. Warto jeszcze wspomnieć, że nazwa „specialty coffee” jest zastrzeżona dla kaw, które przeszły wspomniany proces certyfikowania. Wszelkie kawy, które w nazwach mają takie określenie jak „premium” czy „gourment” nie muszą (i często nie są) kawami specialty. Określenia te mają charakter wyłącznie marketingowy, który w żaden sposób nie musi być powiązany z przebadaną jakością kawy."
A wracając do tematu to zamawiam od jakiegoś czasu kawę tutaj:
https://sklep.qcs.pl/pol_m_Kawa_Producent_Quba-Caffe-352.htmlJest to producent kawy. Maja bardzo dobrej jakości aromatyczną kawe