Po pierwsze: nie jestem pracownikiem Centrum Integracji. Udzielam informacji na podstawie swojej najlepszej wiedzy, ale wszystko powinieneś jeszcze potwierdzić u odpowiednich osób decyzyjnych (np. urzędników). Jeśli chcesz skontaktować się z Centrum Integracji, musisz wybrać inny sposób – ich specjaliści nie bywają teraz na tym forum.
> Słyszałem że każde miasto ma taki wydział jak Wydział Mieszkań Komunalnych - niestety trudno znaleźć jakieś konkrety na stronie miasta.
Generalnie każda gmina (a więc i każde miasto) ma pewien zasób tzw. „mieszkań socjalnych” i "mieszkań komunalnych" czyli mieszkań o niezbyt wysokim standardzie, które są własnością gminy i mają obniżony czynsz. Są one przeznaczone dla osób, które nie są sobie same w stanie zapewnić prawidłowych warunków mieszkalnych. Niestety te mieszkania są towarem deficytowym (zwykle jest więcej chętnych niż mieszkań), więc przydziela się je osobom, które zdobędą najwięcej punktów w postępowaniu selekcyjnym, czyli tym, które mają najgorsze warunki. Nie da się ocenić na odległość, czy Twoja sytuacja się kwalifikuje, więc o szczegóły musisz pytać na miejscu.
Dane kontaktowe dla tego urzędu w Lublinie:
https://lublin.eu/urzad-miasta-lublin/struktura-organizacyjna/departament-organizacji-i-administracji/wydzial-spraw-mieszkaniowych,10004,w.html> koszt wynajmu...
Istnieje rozwiązanie prawne z zakresu pomocy społecznej, które ma ułatwiać opłacanie posiadanego już lokalu – własnościowego lub najmowanego. Jest to tzw.
dodatek mieszkaniowy (link do tekstu o dodatku).
Aby go otrzymać, należy spełniać łącznie trzy kryteria – mieć prawo do lokalu (a więc np. zawartą już umowę najmu), mieć odpowiednio niskie dochody (dla osoby samotnie gospodarującej najwyżej 175% najniższej emerytury czyli około 1800 zł brutto) oraz mieć lokal o odpowiednio małej powierzchni. W Twoim wypadku oznaczałoby to m.in. że dochód z pracy musisz mieć niski, bo masz już rentę socjalną i że musiałbyś wynająć kawalerkę (nie pokój). O szczegóły pytaj w tym samym wydziale, który zajmuje się mieszkaniami socjalnymi.
> czy jest jakaś instytucja [...] pozarządowa, która mogła by mi pomóc?
Istnieje coś takiego, jak ogólnopolska baza organizacji pozarządowych. Przeszukałam ją i niestety w dziedzinie „nocleg / schronienie” w Lublinie wpisane są tylko organizacje dla samotnych matek lub osób bezdomnych. W związku z tym sugerowałabym Ci przejrzenie bazy organizacji dla dorosłych osób niepełnosprawnych (zawęź wyszukiwanie do Lublina), wybranie organizacji, które wyglądają w miarę sensownie, i zwrócenie się do nich z pytaniem, czy kojarzą jakieś możliwości pomocy pozarządowej w Twojej sytuacji:
http://bazy.ngo.pl/niepelnosprawni-dorosli