UWAGA:Nie jestem specjalistą Centrum Integracji ani nie zajmuję się takimi sprawami zawodowo. Poniżej tylko moja bardzo pobieżna opinia.
Specjaliści z Centrum w tej chwili nie czytają raczej tego forum. Jeśli chciałbyś uzyskać poradę przez internet, sugeruję:
https://forumprawne.org/> Podpowiedzcie proszę od czego zacząć w Polsce, żeby chociażby uzyskała ubezpieczenie zdrowotne?
1. Osoba widocznie niepełnosprawna nie może uzyskać statusu bezrobotnego nawet jeśli nie ma jeszcze polskich dokumentów stwierdzających niepełnosprawność. Może być najwyżej zarejestrowana jako "poszukująca pracy". Jest tak ponieważ zgodnie z przepisami bezrobotny to osoba "gotowa i zdolna do podjęcia zatrudnienia w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym w danym zawodzie"
(źródło - link). Ktoś, kto nawet na oko nie nadaje się do normalnej etatowej pracy, nie zostanie zarejestrowany jako bezrobotny, bo nie spełnia tego warunku.
2. Należy przeprowadzić procedurę uzyskania orzeczenia o niepełnoprawności i (być może) prawa do renty. Wstępnie ktoś to już opisał. Jeśli potrzebujesz bardziej szczegółowych informacji, daj znać co chciałbyś wiedzieć.
3. W trakcie tej procedury Twoja siostra nie będzie jednak ubezpieczona zdrowotnie - ubezpieczenie najwyżej uzyska, gdy otrzyma zasiłek z pomocy społecznej lub rentę. W międzyczasie może się starać o tzw.
"dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne" - szczegóły tutaj (link). Możliwe, że urzędnicy NFZ będą mieli jakieś sensowniejsze sugestie, niż moja. Skontaktuj się z lokalnym oddziałem NFZ.