Piszę w osobnym liście odpowiedź dla bea36 ,aby było czytelniej.
W liście z dnia 26 .X.07r pytasz " kto z was pomaga innym"
Odpowiedź , tak jestem chora i pomagam innym. Jeszcze chcę czuć sie potrzebna na tyle ile dam radę.
Może nie trzeba opisywać aż czym zajmowałam się przed wypadkiem , na czym polega konkretnie moja praca pomoc obecnie .
I dlatego w swoich listach piszę o tym "bez specjalnego oprawiania w ramki".
Zapytajmy szczerze wszystkich i samych siebie z osobna:
- co zrobi niezdolny do samodzielnej egzystencji inwalida leżący ( bez renty , a jest takich ludzi trochę ), bez rodziny, bliskich osób, przyjaciół , a teraz jest problem i w szpitalu
- leki drożejące z dnia z miesiąca na miesiąc ( starszy człowiek nie wykupuje leków bo nie starcza mu kasy, w efekcie bardziej choruje)
- nieliczni sie rehabilitują , bo jak sie dostać
- czy dzieci chore mają mniejsze prawa niż więźniowie ( za co te wygody i tak wysokie koszty utrzymania )
- podatek dochodowy od ren i emerytur , to absurdalne
- likwidacja bliskich miejscu zamieszkania szkół, walka o dowóz tych dzieci, ( czy 8-latek powinien o 5 rano wychodzić z domu przez ciemny las aby wywiązać sie z obowiązku
szkolnego, jeśli nie ma na paliwo dla autobusów to nie powinno być też paliwo dla samochodów rządowych)
- nasi dziadowie byli udziałowcami finansowymi budowy szpitali i tego typu obiektów , więc jakim sposobem prywatyzacja , ograniczony dostęp do zdrowia
- instytucje charytatywne , duży znak zapytania o sposób działania,
- jaka górę formalności , ile czasu , co musi przejść ON załatwiając np.sprzęt ortopedyczny ; rzadko , lub z upomnieniem urzędnik wychodzi na przeciw sprawie ,
- a punkty w Konstytucji państwa
- ............... jest dużo tych problemów o których wielu z nas wie......
- I na koniec pogarszająca się jednak, biorąca się w człowieku ,sama z siebie ,cecha bycia i życia w świecie bez skaz. Umacnia się luka , a miała rosnąć z dnia na dzień integracja.
Kończę i pozostawiam do myślenia wszystkim mój list , oczywiście jest to pagórek spraw.
Wielu Polaków wyjechało z kraju , jacy wrócą ? z jakim nastawieniem do słabszej części społeczeństwa , czas pokaże . A może oni dopiero wprowadzą postęp w tej dziedzinie życia.
Pozdrawiam wszystkich.