www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Porady Centrum INTEGRACJI / Wyłączenie pracownika z orzeczeniem z art 15 ustawy (225 - wyświetleń)
- Autor Masza Dodany 2024-07-25 10:11
Czy ktoś mi pomoże i odpowie na pytanie .
Jako osoba z orzeczeniem o nie niepełnosprawności w stopniu lekkim- lekarz podpisał mi wniosek o wyłączenie mnie ze stosowania art 15 ustawy :
1.praca 8 h dziennie i przeciętnie 40 h tygodniowo z możliwością do wydłużenia do 12 h w równoważnym systemie czasu pracy
2. Praca w godzinach nocnych
Nie mam zgody na pracę w godzinach nadliczbowych.
Czy w związku z tym dobrze rozumiem, że jeśli w danym tygodniu mam 12 h to i tak w przeciągu tygodnia nie mogę przekroczyć 40 h ?
Drugie pytanko. Pracownik na 3/4 etatu stopień lekki nie ma żadnego z tych punktów podpisanych . Mogę ją planować po 8 h nie przekraczając tych 40 h tygodniowo czy muszę wedle jej etatu 5 dni w tygodniu po 6 h ?
Bardzo proszę o wyjaśnienie
Nadrzędny - Autor Masza Dodany 2024-08-19 20:56
Podbijamy pytanie może ktoś pomóc
Nadrzędny Autor kucyk24 Dodany 2024-08-20 08:29
1. Jeśli jest zgoda na równoważny system pracy, to jest rozliczny w okresie zapisanym w regulaminie. Może być tydzień, może być miesiąc, może być kwartał. Do rozliczenia brana jest norma 40 godzin. W jednym tygodniu lub miesiącu /w ramach okresu rozliczeniowego/ możesz przepracować trochę więcej w innym odpowiednio mniej.
2. Czas pracy na część etatu zależy od warunków umowy - porozumienia pracodawcy i pracownika. Może być po sześć godzin może być tak, że będzie 7,5 godziny i dzień wolny w tygodniu.
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Porady Centrum INTEGRACJI / Wyłączenie pracownika z orzeczeniem z art 15 ustawy (225 - wyświetleń)