Gołąbki we włoskiej kapuście
Przepis na 15-17 małych gołąbków
1 włoska kapusta, 1 szklanka ryżu, 1/2 kg mielonego mięsa (najlepsze: łopatka +
podgardle), 1 cebula, 1 łyżka oliwy, 1/2 l wody, po 1 bulionie w kostce o smaku
wołowym i grzybowym, sól, pieprz.
Ryż ugotować na sypko, ostudzić. Mięso zmielić. Cebulę zeszklić na oliwie.
Wszystko razem dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Z kapusty wyciąć
kłąb, oddzielić pojedyncze liście, usunąć częściowo gruby środkowy nerw,
zblanszować.
Na dnie rondla ułożyć kilka liści kapusty (najlepiej takich, które nie nadają
się do zawinięcia farszu tzn. są za duże lub za małe). W zblanszowane liściu
kłaść łyżkę farszu, zawijać boki liścia do środka i zwijać w rulonik, podobnie
jak zawija się paszteciki z naleśników. Układać gołąbki w rondlu, najlepiej w
jednej warstwie. Zagotować 1/2 l wody, rozpuścić w niej kostki bulionowe i wlać
do gołąbków.
Rondel przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut. Włoska
kapusta jest delikatniejsza od cukrowej, a poza tym gołąbki są mniejsze i
dlatego potrzeba mniej czasu na upieczenie.
Można podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.
Gołąbki po lwowsku
Składniki
40 dag mielonej wieprzowiny,
50 dag kaszy gryczanej,
20 dag boczku,
2 jajka,
1 szklanka śmietany, 2 szklanki bulionu
pomidory lub koncentrat, kapusta raczej spora
Sposób wykonania:
Ugotować kaszę gryczaną Kapustę obrać z liści i opłukać, największe liście
odłożyć Wymieszać mięso, jaja i kaszę Sprytnie ułożyć farsz i zawinąć
Największe liście ułożyć na spodzie Poukładać gołąbki i zalać bulionem,
pomidorami i śmietaną Przykryć dużymi liśćmi i na 2 godziny wstawić do średnio
nagrzanego piekarnika.
Gołąbki z pieczarkami
Skład:
mała główka kapusty
40 dag pieczarek
łyżka oleju
25 dag wędzonego boczku ze skórą
2 łyżki kaszy manny
1/2 l. rosołu ( z kostki )
Sos:
2 cebule
2 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 szklanki rosołu ( z kostki )
2łyżki oleju
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Pieczarki obrać, pokroić. Z boczku odciąć skórę, pokroić w paseczki. Podsmażyć,
dodać pieczarki, chwilę dusić. Przyprawić. Dodać kaszę mannę. Kapustę spażyć,
wyciąć głąb, wybrać najmniejsze liście. Na każdy nałożyć farsz, zwinąć. Na dno
garnka położyć skórę z boczku, wyłożyć pozostałymi liśćmi i ciasno układać
kapustę. Zalać rosołem, przykryć, gotować na małym ogniu. Cebule obrać,
pokroić, zeszklić na gorącym oleju, dodać przecier pomidorowy, przyprawy, zalać
rosołem. Dusić do miękkości. Gołąbki podawać z duszoną cebulą i pieczywem
Gołabki z kaszą jaglaną i szpinakiem
Skład:
główka kapusty (najlepiej włoskiej)
1,5 szkl. kaszy jaglanej
paczka mrożonego szpinaku
cebula jajko
W wersji nie wegetariańskiej:
mięso mielone lub pierś z kurczaka
Sposób wykonania:
Kaszę ugotować, kapustę sparzyć. Zeszklić cebulkę, podsmażyc mięso (lub
ugotować i rozdrobnic pierś z kurczaka). Szpinak odparować na patelni. Do kaszy
dodać mięso, cebulę, szpinak i jajko. Wymieszać, doprawić do smaku (polecam
ciutkę czosnku). Masę nakładać na liście i zawijać. Piec w piekarniku. Czyli
wszystko podobnie jak w tradycyjnych gołabkach.