www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 173) (1815762 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny Autor kryształek Dodany 2020-01-11 16:00 Zmieniony 2020-01-11 16:17
Kropek przepraszam, spóźniłam się... pewnie już jesteś po obiedzie :-) Ale może przyda Ci sie na przyszłość. W małym rondelku rozgrzewasz tłuszcz, jaki lubisz, aby nie masło, ja robię na smalcu, albo oleju kokosowym, wkładasz umyte , nierozbite schabowe, w tym czasie obierasz cebulkę, może być srednia, jak lubisz. Kotlety powinny już się lekko zrumienić, odwracasz dodajesz pokrojoną cebulkę i kilka listków laurowych 3-4 i wszysto!!! Podważasz kotlecika, jeśli sie podrumienił, podlewasz wodą,  zmniejszasz ogień i dusisz, niestety to trochę trwa 1 godz. do półtorej aż do miękkości, musisz uważać by woda nie wyparowała. Na koniec dodajesz sól pieprz a powstaly sosik mażesz zagęścić mąką lub tartą bułką. Można podawać z ryżem, kaszą, makaronem , pyrami.
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2020-01-11 16:06
Jeśli lubisz karkówkę - kotlety 1,6 cm lekko rozbilasz, na szerokej patelni rozgrzewasz tłuszcz na który kładziesz karkówkę, obsmażasz z obu stron, dodajesz pokrojoną cebulkę, tu możesz więcej, dalej procedura j.w. dusisz oczywiście pod przykryciem, na koniec sól, pieprz i koncenytrat pomidorowy, moźesz dodać chili. podować j.w + surówka z marketu :-)
Nadrzędny Autor Kropek Dodany 2020-01-14 12:10
Teraz mogę eksperymentować ;-)
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2020-01-11 16:08
Jeśli lubisz drób - tak samo przyrządzasz , oczywiście w każdym daniu dodajesz listki laurowe, w przypadku drobiu możesz dodać czosnek 1-2 ząbki
Nadrzędny - Autor Kropek Dodany 2020-01-12 00:58
W kucharza chcesz mnie zmienić ;-) ?  Ja to tylko czasami eksperymentuje jak mam dość barowych obiadków. :-)
Nie wykluczone że skorzystam z tych przepisów. Dziękuję
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2020-01-12 16:38
W MastersChefa :-), nie zapomnij fartuszka i czapy :-)))
Nadrzędny - Autor Kropek Dodany 2020-01-14 12:12
Ja jeszcze nie osiągnąłem poziomu junior :-)
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2020-01-25 13:52
Za to możesz stać się kucharzem szybkim jak błyskawica. Podgrzej pomidory  z puszki(obrane), dodaj trochę (!) wody albo i nie, ser mozzarellę, wlej śmietanę 18%. Plus bazylia.  Zalej tym odcedzony makaron, który się w międzyczasie ugotował  i masz obiad na już. Zamiast śmietany powinien być gęsty jogurt naturalny - w przepisie dietetyka to występowało jako zupa pomidorowa.
Nadrzędny - Autor Kropek Dodany 2020-01-28 12:44
W szybkości to już się wyspecjalizowałem ;-) gdy korzystam z gotowych dań.
Nadrzędny Autor kryształek Dodany 2020-10-29 22:03
Kropek ogarnąłeś już wyższy poziom kucharzenia? ;-) Pochwal sie osiągnięciami. Łowisz rybki to chyba je czasem zjadasz? Ja uwielbiałam smażyć takie świeżo złowione, mmmm.... aż mi ślinka leci, marzenia ... już nie do spełnienia :-)))
Nadrzędny - Autor Poncys Dodany 2020-08-18 15:04
Ja z kolei o letniej kuchni poza mieszkaniem i domem.  Wiosną i latem w ogrodzie moja małżonką pichci w kociołku węgierskim, takm jak tutaj: https://www.cookking.pl/kocio%C5%82ki-w%C4%99gierskie/27-kociolek-wegierski-nierdzewny-z-pokrywa-10l.html  Moja ulubioną zupą jest borowikowa, która w wykonaniu mojej żony jest wyborna. Z dań drugich uwielbiam bigos myśliwski. Zachęcam do kupna kociołka i gotowania przepysznych potraw.
Nadrzędny Autor pawelkyy Dodany 2020-09-02 11:44
Ja ostatnio zacząłem kupować kurkumę w aptece: https://apteka.bonifratrzy.pl/klacze-kurkumy-50g.html ale tak szczerze to nie wiem czy to po prostu efekt marketingu, czy faktycznie jest lepsza, ale wydaje mi się, że ma bardziej intensywny smak :D
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 173) (1815762 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999-2008 Markus Wichitill