www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 173) (2006996 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny - Autor beata34 Dodany 2019-12-05 23:05
Mi też wiele razy nie wyszły albo wychodziły mdłe. Przerzuciłam się na kaszę jaglaną i przynajmniej raz w tygodniu robię jaglane kulki https://zasmakujzdrowia.pl/slodkie-kulki-z-kaszy-jaglanej/ ogólnie polecam więcej przepisów z kaszą jaglaną. Świetnie smakuje na słodko https://zasmakujzdrowia.pl/category/kaszomania/
Nadrzędny Autor kryształek Dodany 2019-12-05 23:43
Nie lubię jaglanki, a już najbardziej reklamowanej, ale rozumiem, że w ten sposób zarabiasz :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2019-12-15 15:42
W nadchodzącym tygodniu zaczyna się świąteczna praca w kuchni. :-)
Nadrzędny - Autor marcin pasikonik Dodany 2019-12-16 10:07
Tak i smakowanie, podjadanie ... kucharz ze nie marny to chociaż tak pomagam... 
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2019-12-16 14:08
Każdy z nas kiedyś się uczył. :-))))
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2020-01-07 15:25
Pomysł na obiad, ale taki żeby się mężczyźnie najedli i żebym się przy tym nie napracowała. Proszę o podpowiedź, bo zupełnie nie mam pomysłów.
Nadrzędny - Autor Kropek Dodany 2020-01-07 16:16
Pewnie już za późno, ale ja czasami stosuję słoikowe ratunki albo gotowe do smażenia dania z kurczaków. Do tego gotowa surówka i jest obiadek. Może być makaron, ziemniaki (których nie lubię obierać) lub chleb który stosuję najczęściej.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2020-01-07 17:35
Może jutro o tym pomyślę, bo dziś tak na szybko kupiliśmy flaki z garmażerki. U nas są super. :-)
Nadrzędny - Autor Kropek Dodany 2020-01-08 12:39
W słoikach też są gotowe do spożycia.
Przypomnę tylko takie danie : kartacze , które wczoraj na obiadek miałem.
Przygotowałem sobie samodzielnie ;-) na dzisiaj gulasz po mojemu. A w lodówce mam kawałki na schabowe - tradycyjne, bo te chyba najłatwiej zrobić.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2020-01-08 12:45
Tak, schabowe tradycyjne smakują najlepiej. :-))
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2020-01-10 22:27
Jeszcze łatwiej udusić schabowe z niedużą cebulką i kilkoma listkami laurowymi - zero roboty, a ma się pyszny sosik ( dobrze jest mieć schab z kością, smacznejszy sosik) :-))
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2020-01-10 22:39
Można teś zawinąć w takiego kotleta troszkę żółtego sera i szpinaku albo pieczarki itd., jest dużo możliwości. Zależy co kto lubi. :-))
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2020-01-10 22:43
Tak, ale tu już trzeba jakąś pracę włożyć... :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2020-01-10 22:44
To żadna praca. Szybko się robi. :-)))
Nadrzędny Autor kryształek Dodany 2020-01-10 22:48
Wiem...wiem.... jak człowiek chce to wszystko zrobi, ale łatwiej to przychodzi, jeśli jest dla kogo. Samemu to najlepiej wychodzą prościzny :-)))
Nadrzędny - Autor Kropek Dodany 2020-01-10 23:31

> ... łatwiej udusić schabowe z niedużą cebulką i...


Nadawaj dokładniej. Mięsko rozbijać jak na tradycyjne czy inaczej?
Bo ja tak od Sylwestra w kuchni gospodarzę kiedy zrobiłem sobie zamiast golonki, schab gotowany z pyrami.
Po powrocie z Sylwestra "wykuchciłem"  schab po cygańsku z Kropka :-) modyfikacjami,
Przedwczoraj tradycyjny schabowy ala Okrasa, Usmażyłem dwa bo myślę sobie będzie na jutro. Ale były tak pyszne, że nie bawiłem się z ziemniakami tylko zjadłem oba ;-) a trzy porcje czekają na jutro.
Jak nie odpowiesz skończą jako tradycyjne ale już z ziemniakami nie tylko z surówką z kiszonej kapusty ;-) bo w zawijane nie będę eksperymentował ;-)
Nadrzędny Autor kryształek Dodany 2020-01-11 16:00 Zmieniony 2020-01-11 16:17
Kropek przepraszam, spóźniłam się... pewnie już jesteś po obiedzie :-) Ale może przyda Ci sie na przyszłość. W małym rondelku rozgrzewasz tłuszcz, jaki lubisz, aby nie masło, ja robię na smalcu, albo oleju kokosowym, wkładasz umyte , nierozbite schabowe, w tym czasie obierasz cebulkę, może być srednia, jak lubisz. Kotlety powinny już się lekko zrumienić, odwracasz dodajesz pokrojoną cebulkę i kilka listków laurowych 3-4 i wszysto!!! Podważasz kotlecika, jeśli sie podrumienił, podlewasz wodą,  zmniejszasz ogień i dusisz, niestety to trochę trwa 1 godz. do półtorej aż do miękkości, musisz uważać by woda nie wyparowała. Na koniec dodajesz sól pieprz a powstaly sosik mażesz zagęścić mąką lub tartą bułką. Można podawać z ryżem, kaszą, makaronem , pyrami.
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2020-01-11 16:06
Jeśli lubisz karkówkę - kotlety 1,6 cm lekko rozbilasz, na szerokej patelni rozgrzewasz tłuszcz na który kładziesz karkówkę, obsmażasz z obu stron, dodajesz pokrojoną cebulkę, tu możesz więcej, dalej procedura j.w. dusisz oczywiście pod przykryciem, na koniec sól, pieprz i koncenytrat pomidorowy, moźesz dodać chili. podować j.w + surówka z marketu :-)
Nadrzędny Autor Kropek Dodany 2020-01-14 12:10
Teraz mogę eksperymentować ;-)
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2020-01-11 16:08
Jeśli lubisz drób - tak samo przyrządzasz , oczywiście w każdym daniu dodajesz listki laurowe, w przypadku drobiu możesz dodać czosnek 1-2 ząbki
Nadrzędny - Autor Kropek Dodany 2020-01-12 00:58
W kucharza chcesz mnie zmienić ;-) ?  Ja to tylko czasami eksperymentuje jak mam dość barowych obiadków. :-)
Nie wykluczone że skorzystam z tych przepisów. Dziękuję
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2020-01-12 16:38
W MastersChefa :-), nie zapomnij fartuszka i czapy :-)))
Nadrzędny - Autor Kropek Dodany 2020-01-14 12:12
Ja jeszcze nie osiągnąłem poziomu junior :-)
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2020-01-25 13:52
Za to możesz stać się kucharzem szybkim jak błyskawica. Podgrzej pomidory  z puszki(obrane), dodaj trochę (!) wody albo i nie, ser mozzarellę, wlej śmietanę 18%. Plus bazylia.  Zalej tym odcedzony makaron, który się w międzyczasie ugotował  i masz obiad na już. Zamiast śmietany powinien być gęsty jogurt naturalny - w przepisie dietetyka to występowało jako zupa pomidorowa.
Nadrzędny - Autor Kropek Dodany 2020-01-28 12:44
W szybkości to już się wyspecjalizowałem ;-) gdy korzystam z gotowych dań.
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2020-10-29 22:03
Kropek ogarnąłeś już wyższy poziom kucharzenia? ;-) Pochwal sie osiągnięciami. Łowisz rybki to chyba je czasem zjadasz? Ja uwielbiałam smażyć takie świeżo złowione, mmmm.... aż mi ślinka leci, marzenia ... już nie do spełnienia :-)))
Nadrzędny Autor Kropek Dodany 2020-11-12 19:37
Złowione ryby wracają do rzeki ;-) gdy już nie będę miał gdzie kupić może
się przełamię i ... ;-)
Na wigilie smażę filety z mintaja'
Nadrzędny - Autor Poncys Dodany 2020-08-18 15:04
[usunięte]
Nadrzędny - Autor pawelkyy Dodany 2020-09-02 11:44
[usunięte]
Nadrzędny Autor Słaskwar64 Dodany 2020-11-02 22:45
Przydatne, za to ja mam teraz więcej miejsca gdy gotuję, bo garnki przestawiam na podstawki https://polgast.com.pl/#nadstawki-podstawy
Nadrzędny Autor gimpel Dodany 2021-06-24 16:59
Ja do mojej kuchni to muszę wymienić drzwi na balkon bo mi się rozsypały ty stare. Jakie warto? Widziałem tutaj https://okna-internorm.pl/poradnik/drzwi-balkonowe-przesuwne przesuwne i chyba takie będą najwygodniejsze. Co wy na to? Macie takie na swoje balkony?
Nadrzędny Autor kowals Dodany 2021-07-09 11:52
Ja smaze piers kurczaka albo mieso mielone z indyka z pomidorami z puszki, czerwona fasola, kukurydza (dodaje tez czosnek i cebule ale mozna pominac ;-)), przyprawiam wedzona papryka i do tego osobno ryz. ;-)

No i polecam jeszcze kaszę jaglaną:
https://dreamskin.pl/kasza-jaglana-ekologiczna-co-powinienes-o-niej-wiedziec/

Sama w sobie jest bardzo zadrowa i dobrze reguluje układ pokarmowy
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 173) (2006996 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999-2008 Markus Wichitill