www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 2) (1574160 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 171 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:29
Lekki sernik

Składniki.
3 jogurty Bałkańskie 340g
5 jaj
1/2 szklanki oleju
1 1/2 szklanki cukru
3 budynie śmietankowe
brzoskwinie z puszki lub rodzynki
aromat cytrynowy
cukier waniliowy.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej, budynie śmietankowe i jogurty
bałkańskie. Wszystko wymieszać na końcu dołożyć pianę z białek i
aromat.
Na blaszce z kruchym ciastem , lub warstwą herbatników położyć około
1/2 masy jogurtowej, przełożyć cienko pokrojonymi w plastry
brzoskwiniami z puszki albo posypać rodzynkami i przykryć pozostałą
częścią masy. Piec długo w temperaturze 180 st C.
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:30
Orzechowe rożki

Składnikina 24 porcje.

1 opakowanie ciasta francuskiego, mrożonego(30dag)
4 dag mielonych orzechów laskowych
6 dag bułki tartej
1 łyżeczka cynamonu
6 dag cukru
1 duże jajko
1 czubatałyżka masła.
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozmrozić. Na wypełnienie wymieszać orzechy
laskowe, bułkę tartą i cynamon.
Cukier gotować ze 150 ml wody 5 minut. Zdjąć zognia, dodać zmieszane
orzechy z bułką tartą i żółtko.
Z rozwałkowanego ciasta wyciąć małe kwadraty o
wymiarach5cm .Napełnić nadzieniem i zlepić w trójkąty. Ułożyć na
blaszce, posmarować białkiem po wierzchu. Piec 25 mninut w
temperaturze 175 st C.
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:31
Uffffffffffffff,chyba się najecie:)
Nadrzędny - Autor WERBENA Dodany 2008-04-25 06:52
konkretna ,jak już czytam chrapka leci   , ale super śniadanie ..a potem i obiad ...ciacho  ... do tej kawusi którą teraz piję  smakuje palce lizać ...
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-25 07:52
Werbeno razem pijemy tę kawusię :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-04-25 08:09
Konkretna jesteś niesamowita. Dziękuję. Już biorę się do pracy.
Nadrzędny - Autor WERBENA Dodany 2008-04-25 11:41 Zmieniony 2008-04-25 11:43
  
CIASTO  -TIRAMISU
* 1/2 litra słodkiej śmietany 30%
    * 1 cukier waniliowy
    * 4 serki homogenizowane waniliowe
    * 1 galaretka cytrynowa
    * 2 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
    * 6 łyżek koniaku  lub  innego alkoholu likieru
    * 2 opakowania dużych biszkoptów
    * kakao do posypania
    * 1 tabliczka gorzkiej czekolady do posypania

Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Cały czas ubijając dodawać serki homogenizowane. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody i, tężejącą, dodawać do masy. Z dwóch szklanek kawy i koniaku przygotować poncz i maczać w nim biszkopty do połowy.

W tortownicy ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów i przykryć je połową masy. Następnie posypać, przez sitko, kakao i ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów. Na biszkopty wyłożyć resztę masy i całość posypać startą gorzką
Nadrzędny - Autor WERBENA Dodany 2008-04-25 11:44
A KAWA wspólnie pita  kiedy , np jutro o której...
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-04-25 19:59
Zapraszam na ciasto drożdżowe zrobione wg przepisu Konkretnej(samorodek) pomiędzy 8.30 a 10 rano.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-04-26 07:30
Kawa gorąca już czeka na Was. Ciacho też. Zapraszam.
Nadrzędny - Autor WERBENA Dodany 2008-04-26 08:22
MIŁO BYŁO - a może tak częściej , wiecie ja mam tak we krwi , jak jestem sama , wszyscy domownicy wybędą z domu , to kawa , włączam internet , i nawet wtedy - jestem w czyimś towarzystwie
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-04-26 08:30
Dziękuję za spotkanie. Jeszcze chwilę tutaj posiedzę i muszę ruszyć do codziennych zajęć.
Nadrzędny - Autor Barbara Mycko Dodany 2008-04-26 10:31
A CZYM TAKA ZAPRACOWANA JESTEŚ
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-04-26 10:51
Między innymi gotowaniem.
Nadrzędny - Autor Barbara Mycko Dodany 2008-04-26 11:06
MNIE TO OMIJA NASZCZĘŚCUE
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2008-04-26 13:08
Hej dziewczyny witajcie!!!
U mnie dziś było po zraziku wołowym z ziemnaiaczkami i zieloną sałata na słodko...tylko nikomu nie chciało się skoczyć po piwko imbirowe. Zraziki i tak były smakowite miam mniam pychotka
Nadrzędny - Autor Barbara Mycko Dodany 2008-04-26 13:13
hej
to fajnie że już po obiedzie u mnie jeszcze przed będą pierogi z kapustą i mięsem
a słodkości nie było i nie będzie bo  szanowna się roszeży
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2008-04-26 13:17
czy sie rozszerzę??? na to pytanie nie umiem Ci odpowiedzieć. Mogę tylko powiedzieć że nie przepadam za słodyczami a mój organizm nie tęskni za słodkościami chyba że winogrona czy orzechy laskowe łuskane
Nadrzędny - Autor Barbara Mycko Dodany 2008-04-26 13:19
ja lubie słodycze ale ograniczam się by mi mięśnie nie siadły póki niosą mnie nogi to jest ok
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2008-04-26 13:24
żeby mięśnie nie siadły robię sobie długaśne spacerki i w niczym sie nie ograniczam....o ile mam na coś ochotę
Nadrzędny - Autor Barbara Mycko Dodany 2008-04-26 13:28
mi nie wolno długo chodzić
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2008-04-26 13:34
Wolno chodzić tak długo by nie przemęczyć sie w 100%.Nie wolno spędzać zbyt diużo czasu na siedząco i jak pisze lidian przy komórce i komputerze.Niestety promieniowanie tych "zabawek" jest szkodliwe spacer zaś nie
Nadrzędny - Autor Barbara Mycko Dodany 2008-04-26 13:38
a co zrobisz jak każdy krok to wysiłek
z resztą nie ma o czym dyskutować nie znając człowieka
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2008-04-26 13:45
Basia tu piszemy tematy kuchni. napisz co gotujesz czy pieczesz.chyba coś robisz ????
Nadrzędny - Autor Barbara Mycko Dodany 2008-04-26 16:00
nic nie robie wszystko robi mama
1 ręką gotować raczej trudno
pozdrawiam
Nadrzędny - Autor Malwa Dodany 2008-04-26 20:12
Basiu,ale główkę to ty masz na swoim miejscu,więc na pewno pomagasz.
Mnie czasem brak pomysłu na obiad-pytam-co ugotować/bo w zależności od tego coś trzeba kupić/,
odpowiedż:ugotuj co chcesz - gorzej jest jak nie ma z czego,bo nie powiedziałam-kup to czy tamto.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-04-26 20:17
Masz rację gotowanie nie jest trudne jak mamy dobry pomysł i składniki. Dlatego założyłam ten wątek, abyśmy mogły wymienić się ciekawymi przepisami. Dziewczyny już podały przepisy, z których skorzystałam.
Nadrzędny Autor Barbara Mycko Dodany 2008-04-26 21:24
same podpowiedzi co gotować to moim zdaniem żadna pomoc
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2011-06-07 14:36
dziś na obiad barszcz biały ziemniaki sałata i porcja mięsa
smacznego
Nadrzędny - Autor Andzia2 Dodany 2016-12-11 16:55
Lubię w wolnych chwilach przyrządzać dietetyczne sałatki.
Trochę ciekawych pomysłów http://www.pysznesalatki.pl
Nadrzędny Autor wielokropek Dodany 2016-12-11 22:52
Andzia zrobię dla Ciebie sałatkę która wymiata wszystko
Nadrzędny Autor maclisc Dodany 2008-05-04 17:29
uwielbiam czekoladę :-)
Nadrzędny - Autor Malwa Dodany 2008-04-26 20:19
Konkretna!Robię ciasto wg.twojego przepisu,jak będzie niedobre -prześlę jutro na forum ,na poobiedni deser/żartuję oczywiście/
Nie przyznam się jak się nie uda,i nie przyznam sie jak będzie dobre-mniam,mniam,sama zjem/to po Tramalu mam taki humorek/
Wszystkim kucharzącym i wspomagajacym - miłej ,pogodnej niedzieli - w tą niedzielę działa wylącznik na bóle i choróbkska!!!
Pozdrawiam.
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2008-04-26 20:21
No ładnie Malwa po Tramalu tylko do ciasta nie dosyp bo nie spróbuję nawet jak będzie dobre
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-26 20:35
Czekam na sezon truskawkowy.Już dzis parę przepisów z wykorzystaniem tych zdrowych i pysznch owoców.Można zamiast nich uzyc malin.

Truskawkowa szarlotka z likierem.

Składniki:
- 2 paczki podluznych biszkoptow tzw ladyfingers 1 szklanka likieru kawowego
(Kahlua na przyklad),
- 1/2 szklanki masla nie slonego,
- 1 szklanka + 1lyzka cukru pudru,
- 1 1/2 szklanki bardzo rozdrobnionych orzechow wloskich,
- 2 1/2 szklanki bitej smietany,
- truskawki sporo ich trzeba.

Jak przyrządzić?
Posmarowac tluszczem forme. Ulozyc biszkopty na dnie i po bokach.Nasaczyc
likirem kawowym. Zostawic.
Ubic maslo i cukier puder, Dodawac powoli 1/2 szklanki likieru kawowego i
orzechy.Dodac ubita smietane. Wylozyc 1/3 mikstury na biszkopty.Na to nalozyc
truskawki.Na truskawki wylozyc warstwe biszkoptow. Nasaczyc biszkopty likierem.
Znowu wylozyc mase i truskawki.Reszte masy wylozyc na truskawki.Przykryc
papierem.Na papier nalozyc talerz i docisnac.. Gotowe. Dac do lodowki na
dobrych pare godzin. Przed podaniem mozna udekorowac bita smietana i
truskawkami.
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-26 20:36
Truskawkowe ciasto.

Składniki:
CIASTO:
- 1 kg truskawek,
- 3 serki homogenizowane waniliowe,
- 0,5 kostki margaryny,
- 0,5 szklanki cukru,
- 3 żółtka,
- 2 szklanki mleka w proszku,
- 2 łyżki żelatyny,
- 2 opakowania biszkotów.

PONCZ:
- 3 łyżki mocnej kawy rozpuszczalnej,
- 2 łyżki wódki lub spirytusu.

Jak przyrządzić?
1. Żółtka ubić razem z cukrem (można na parze jak wam się będzie chciało).

2. Margarynę pokroić w kostkę i ucierać dodając żółtka aż wyjdzie gładka masa.

3. Następnie dodać serki i mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Odstawic do
lodówki.
v 4. W tym czasie przygotować żelatynę wsypując 2 łyżki do 1/3 szklanki z
wrzątkiem. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

5. Kawę zalać wrzątkiem i dodać alkohol. Przestudzić. Jak już nie będzie
parzyła maczać w niej biszkopty ( w miarę szybko żeby za bardzo nie nasiąkły) i
układać na dnie tortownicy lub blaszki.

6. Ostudzona żelatynę dodawać ciurkiem do kremu wolno miksując ok 1 min. a
następnie część kremu przełożyć na biszkopty.

7. Odszypułkowane i umyte ruskawki pokroic na połówki i układać na kremie.

8. Na to kolejna warstwa biszkoptów, kremu i truskawek. Odstawić do lodówki na
conajmniej 1.5-2 h.

I gotowe! Smacznego!

Potrzebne przybory:
Mikser + wysokie naczynie, kubel 0,5 l, blaszka lub tortownica.

Jak podawać?
Schłodzoną.

Uwagi:
Kremu moze wyjść trochę więcej więc jeśli zostanie wam biszkoptów i truskawek
możecie pokusic sie o kolejna warstwę.

Truskawki mozna oczywiście zastąić innymi owocami w zalezności od uznania (dla
mnie sa jednak najlepsze :-)) byleby były ciut kwaskowe bo krem jest dosyć
słodkawy.
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-26 20:37
Truskawkowe serduszko.

Składniki:
- 2 jaja
- po dwie kopiaste łyżki mąki tortowej i ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki cukru
- 250 ml śmietanki (30% tłuszczu)
- jedna cytryna
- śmietanka w proszku (np. śnieżka)
- galaretka o smaku truskawkowym
- 20 dag truskawek

Jak przyrządzić?
Jajka ubić z cukrem pudrem na masę, dodać przesiane mąki z proszkiem do
pieczenia. Ciasto przełożyć do formy w kształcie serca, natłuszczonej i
opruszonej mąką. Piec ok. 30 min w temperaturze 170 stopni .Biszkopt nasączyć
ponczem ze 100 ml wody, soku cytrynowego i 2 łyżeczek cukru. Galaretkę
rozpuścić w 400 ml wrzącej wody (odłożyć do osobnego garnuszka 4 głębokie łyżki
galaretki). Śmietanę ubić z łyżką cukru pudru wymieszanego ze śmietanką. Ubitą
śmietankę przełożyć do szprycki, wycisnąć wokół serca ozdobny wzór. Tężejącą
galaretkę wylać na środek ciasta (tylko bardzo ostrożnie żeby nie spłynęło). Na
jeszcze nie zastygniętą galaretkę poukładać pokrojone w plasterki truskawki.
Truskawki posmarować odłożoną rozpuszczoną galaretką. Włożyć do lodówki .Gdy
galaretka zastygnie torcik będzie gotowy!
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-26 20:38
Truskawkowiec.

Składniki:
Ciasto: 4 szklanki mąki, 1 margaryna, niepełna szklanka cukru pudru, 1 jajko, 1
żółtko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Z podanych składników zagnieść ciasto,
podzielić na cztery placki, upiec.

Masa 1:
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 masło roślinne
- 1 słoiczek dżemu truskawkowego

Masa 2: - 1/2l śmietany
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 galaretka truskawkowa
2 łyżki żelatyny

Jak przyrządzić?
Masa 1:
Żołtka ubić z cukrem, dodawać masło, dalej ubijać. Następnie dodawać po łyżce
dżemu truskawkowego, ubijać do uzyskania jednolitej masy.

Masa 2:
Śmietanę ubić z cukrem, dodać tężejącą galaretkę i rozpuszczoną żelatynę.
Poczekać aż nieco stężeje.

Placki przełozyć masą 1.
Na wierzchu ciasta ułożyć śmietanę.
Można polać polewą.
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-26 20:39
Tarta z truskawkami.

Składniki:
- 150g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100g masła,
- 80g cukru,
- szczypta soli,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 3 jaja,
- 1 żółtko,
- 250g śmietany kremówki,
- 1 laska wanilii,
- 1 kg truskawek,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 200 ml soku truskawkowego,
- 10 g mąki ziemniaczanej,
- 20 g migdałów,
- tłuszcz do formy i pergamin.

Jak przyrządzić?
1. Mąke, proszek do pieczenia, masło, 30 g cukru, sól, 1 jajko oraz cukier
waniliowy zagnieść na gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w lodówce na 30
minut.

2. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na placek o średnicy 32 cm i
wyłozyc nim formę o srednicy 28 cm. Wystające brzego odciąć. Spód w kilku
miejscach nakłuć widelcem i schłodzic 20 minut. Piec ok. 30 minut w
temperaturze 175 stopni.

3. Utrzeć 2 jaja, żółtka, miąższ z wanilii i 50g cukru. Dodać smietanę, a
następnie krótko ubijać. Nałożyć masę na tarte i piec w temperaturze 150 stopni
przez 40 minut. Lekko wystudzić, wyjąc z formy i pozostawić do ostygnięcia.

4. Truskawki pokroić na kawałki. Namoczyć żelatynę, zagotowac sok truskawkowy.
Mąkę ziemniaczaną wymieszac z 2 łyzkami zimnej wody i połączyc z sokiem.
Następnie żelatynę rozpuścic w soku. Dodac truskawki i łyżkę cukru. Schłodzić.
Kiedy sok zacznie tężeć, nałożyć go na tartę i poczekac, aż zastygnie. Migdały
pokroić, sprażyć na patelni i udekorować nimi tartę.

Jak podawać?
Schłodzoną.
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-26 20:40
Sernik z truskawkami bez pieczenia.

Składniki:
SPÓD:
- 15 dag ciasteczek maślanych
- 5 dag miękkiego masła

NADZIENIE SEROWE:
- 2 tabliczki białej czekolady
- 30 dag serka homogenizowanego
- 20 dag mielonego twarogu do serników
- 20-30 dag truskawek

Jak przyrządzić?
Ciastka zemleć w maszynce, a następnie utrzeć z masłem na jednolitą masę. Masą
wylepić dno i boki tortownicy (średnica 20 cm). Sery połączyć ze sobą i
wymieszać z ciepłą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Oczyszczone truskawki
pokroić w kostkę i delikatnie wymieszać z masą. Masę wyłożyć na spód z ciastek
i wstawić do lodówki na około 3 godziny.
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-26 20:41
Sernik truskawkowy bez pieczenia II

Składniki:
4 serki homogenizowane, 1 zelatyna, galaretka truskawkowa, biszkopty, truskawki

Jak przyrządzić?
Na tortownicy poukladac biszkopty. Nastepnie do blaszanej miski wlac 4 serki
homogenizowane, wymieszac je z zelatyna... Zelatyne mieszac z zimna woda a
potem na gaz i pomalu wlewac do serkow. Wyrobione serki wlac na biszkopty,
postawic do lodowki by stezalo. Ugotowac galaretke. Poczekac az stezeje i
nastepnie wlac na serki do tortownicy ale po odczekaniu tak 30 mniut by serki
sie ustaly, byly sztywne. Wszystko udekorowac truskawkami.

Potrzebne przybory:
lyzka ;-),tortownica

Uwagi:
Zelatyne rozpuscic w zimnej wodzie, a nastepnie podgrzac na gazie by byla
plynna i wlewac pomalu do serkow.
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-26 20:42
Rolada truskawkowa.

Składniki:
Ciasto: 3/4 szklanki mąki pszennej, ćwierć szklanki mąki ziemniaczanej,
szklanka cukru, 2 jaja, 4 żółtka, 5 łyżek czekolady w proszku albo napoju
czekoladowego w proszku, łyżeczka cukru pudru. Nadzienie: 30-40 dag truskawek,
2 szklanki śmietany kremówki (to wychodzą dwa małe kartoniki), 2 opakowania
śmeitan-fix, jeśli jest gorąco, to jeszcze śnieżkę, żeby krem się nie ropłynął
pod wpływem ciepła, 3/4 szkanki cukru pudru. Do dekoracji: może to być
pozostały krem, jeśli zostanie (mnie zostało;)), może to być polewa
czekoladowa, na to układamy pokrojone truskawki.

Jak przyrządzić?
Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Ze wszystkich żółtek i połowy cukru pudru
utrzeć kogel-mogel. Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem, połączyć
z koglem-moglem. Obie mąki wymieszać z proszkiem czekoladowym, wsypywać do masy
żółtkowej, powoli ucierając, delikatnie wymieszać. Dużą formę wyłożyć
pergaminem, równo rozprowadzić ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika na 10-
12 minut i piec w temperaturze 190 st. C. Upieczone ciasto wyjąć, wierzch
posypać cukrem pudrem, przykryć wilgotną ściereczką, przewrócić, zdjąć
pergamin, zrolować gorący biszkopt razem ze ściereczką wokół. Uważać, żeby się
nie połamał;) Krem: truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na cząstki,
śmietankę ubić z cukrem pudrem, śmietan-fix i śnieżką, wymieszać z owocami.
Ochłodzony biszkopt rozwinąć, rozłożyć krem, ponownie zawinąć. Jeśli zostało
kremu, posmarować wierzch rolady i udekorować truskawkami. Odstawić do lodówki
do zastygnięcia. Jeśli robimy bez kremu na wierzchu: Przygotować polewę według
przepisu na opakowaniu, polać roladę, udekorować truskawkami. Smacznego!
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-26 20:42
Lody truskawkowe.

Składniki:
- szklanka cukru,
- szklanka wody,
- 1,5 szklanki musu z truskawek,
- bita śmietana i całe truskawki do przybrania.

Jak przyrządzić?
Do rondelka wlej wodę, dodaj cukier; podgrzewaj do rozpuszczenia sie cukru (od
czasu du czsu mieszając).
Przygotowany syrop wystudź.
Następnie zimny syrop wymieszaj z musem truskawkowym przelej do naczynia i
wstaw do zamrażalnika.
Po ok. 3 godzinach wyjmij i dokładnie zmiksuj. Przygotowany mus rolej do
odpowiednich salaterek i ponownie wstaw do zamrażalnika.
Gdy lody będą gotowe ozdób je bitą śmietaną i truskawkami.
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-26 20:43
Pudding z sosem truskawkowym.

Składniki:
Pudding: ciemny chleb - 400 g, białka jaj - 200 g (z 6 jajek), cukier - 150 g,
mleko - 250 ml, masło - do wysmarowania formy. Sos: śmietana 9% jogurtowa - 200
ml, cukier - półtorej łyżki, truskawki - kilka sztuk.

Jak przyrządzić?
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Chleb
miksujemy na gładką masę z mlekiem. Masę z chleba i mleka łączymy z ubitymi
białkami. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i wylewamy na nie masę.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku aż do zrumienienia na wierzchu. Śmietanę
mieszamy z cukrem. Truskawki kroimy w półplasterki i mieszamy ze śmietaną,
odstawiamy na kwadrans.
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-26 20:44
Deser truskawkowo-czekoladowy.

Składniki:
- truskawki 0,35 kg,
- tabliczka białej czekolady,
- paczka truskawkowej galaretki,
- śmietana "kremówka" - 100 ml,
- likier "adwokat" - 50 ml,
- mięta do dekoracji.

CIASTO BISZKOPTOWE:
- mąka - 0,2 kg,
- dwa żółtka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- pół szklanki cukru pudru,
- pół kostki masła,
- dwie łyżki mąki,
- bułka tarta - do posypania.

Jak przyrządzić?
Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy. Formę-tortownicę smarujemy
masłem i posypujemy tartą bułką. Wykładamy ciasto i nakłuwamy je w kilku
miejscach widelcem. Całość wrzucamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180-190
stopni C.Gdy ciasto się zrumieni, wyjmujemy formę z piekarnika o odstawiamy w
chłodne miejsce.
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-26 20:49
Malwa nie strasz mnie,qrde! Najdziwniejsze jest,że im bardziej się staram cos upiec,ugotowac,tym gorzej mi to wychodzi.Jesli robie to od niechcenia....idealnie,wprost niebo w gębie :-)
Nadrzędny - Autor dobrosia Dodany 2008-04-26 21:23
Widze,ze jestes wielbicielka truskawek.Jak sie zacznie sezon to niektore przepisy wykorzystam.Juz nawet wyobraznia mi pracuje i czuje ich smak.
Nadrzędny Autor Ella Dodany 2008-04-26 21:25
Pozostaje wam teraz pościć by w sadełko potem obrastać :-))))))))))))))
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-26 21:26
Wbrew pozorom,sa łatwe do zrobienia dobrosiu.
Nadrzędny - Autor dobrosia Dodany 2008-04-26 21:33
Ja lubie eksperymentowac w kuchni,sporo pieke,nie mysle,zebym miala klopoty z ktorymkolwiek ciastem.A na sernik to juz mi slinka cieknie.O centymetry w biodrach sie nie martwie.Nawet by mi sie przydaly.
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 2) (1574160 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 171 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999-2008 Markus Wichitill