Autor nitae34
Dodany 2010-05-12 13:26
Witam
Jestem osoba niepelnosprawna staram sie o mieszkanie z urzendu miasta na siebie i na dzieci, mam pierwsza grupe. Chcialabym sie dowiedziec ile m2 nalezy sie osobie nie pelnosprawnej, bo dowiedzialam sie ze 12 a w urzendzie miasta twierdza ze 7 tak jak kazdej osobie zdrowej.
Wiec juz sama nie wiem?
Witam to zależy czy poruszasz się na wózku jeśli tak to nie jest to prawdą że 7m .Idotego mieszkanie powinno być przystosowane dla osoby niepełnosprawnej .Najlepiej tasprawe nagłośnić , i wtedy mieszkanie się znajdzie .Pozdrawiam

Witam, ja się starałam dla mamy mieszkanie z dostosowaniem dla osoby niepełnosprawnej"zamiana z urzędu" dostała normalne zwykłe nie dostosowane dla niepełnosprawnej osoby.
To zależy co pisze w decyzji - także ZUS- czy należy się dodatkowy metraż.

Witam, było i jest w decyzji, że należy się dodatkowy osobny pokój.
Autor REA
Dodany 2012-09-27 17:45
Osobny dodatkowy pokój ma znaczenie jeśli o.n. zamieszkuje z innymi członkami rodziny, oraz przy dodatkach mieszkaniowych - dolicza się m kw. do Ustawo należnych.
Pozdrawiam
Można pozyskać fundusze PFRON na dostosowanie mieszkania, do 80% kosztów. Trzeba pytać w Urzędzie miasta, Wydziale Zdrowia, lub PCPR lub MOPS - w różnych miastach rózne jednostki wykonują to zadanie.
Autor Joaśka
Dodany 2012-10-12 15:21

Witam, dostosowanie mieszkania to jest montaż tylko uchwytów przy ubikacji. Montaż nowej wanny to już inny temat. Tak poinformowano mnie w pfronie.
trzeba się dowiadywać na miejscu, bo wszędzie jest inaczej.
Autor rozan
Dodany 2019-11-08 08:02
Witam popytaj w urzędzie miasta.
przepisy przepisami, a oni i tak zrobią swoje bo w końcu pracują to wiedzą, a ty szary człowieku nie wiesz to nie gadaj.