> z tym że mam w orzeczeniu napisane-całkowicie niezdolna do pracy! Niby mogę dorobić do tej "JAŁMUŻNY"ale Kto mnie zatrudni z takim orzeczeniem?????????J
Jako osoba z MPD (DPM tylko literuję to inaczej) i takim samym orzeczeniem powiem Ci tyle:
- Zastanawianie się nad tym kto Cię zatrudni nie ma sensu. Nie masz nad tym kontroli. Postaraj się o posiadanie kwalifikacji i pomysłu na pracę który pasuje do Twojego stanu zdrowia. (Może się okazać, że najlepszym pracodawcą dla siebie będziesz ty sama - taka możliwość też przecież istnieje; albo że przy pewnych kwalifikacjach możesz być zatrudniona "elastycznie" (np. w trybie telepracy albo pracy zadaniowej).
- Jeżeli nie masz orzeczenia dla celów poza rentowych (tzw. orzeczenia o stopniu niepełnosprawności - lekkim, umiarkowanym lub znacznym), zastanowiłabym się nad jego wyrobieniem. Język stosowany w tym orzeczeniu jest "przyjaźniejszy", więc może być lepszym dokumentem do przedstawiania na wstępie.
- Gdybym była w Twojej sytuacji i szukała pracy na etet, prawdopodobnie sama bym się przeszkoliła w podstawowych zasadach zatrudniania ON< żeby - na poziomie ewentualnej rozmowy kwalifikacyjnej - od razu móc rozwiać wstępnie różne wątpliwości pracodawcy.
(
Nie będąc prawnikiem ani innym specjalistą odradzam całkowite ukrywanie dokumentów o niepełnosprawności - "chowanie ich do szuflady" - bo, zdaje się, jeżeli wydarzyłby się w pracy wypadek a pracodawca nie wiedziałby o Twoim orzeczeniu to mogą być kłopoty).