Witam wszystkich Forumowiczów
Potrzebuję pomocy, a przede wszystkim porady. Aktualnie jestem na etapie poszukiwania samochodu przystosowanego do przewozu osoby na wózku. Długo szukałam już takich przerobionych, sprowadzanych z zagranicy z platformą, po której można wjechać wózkiem do tylnej części auta. Niestety jest ich bardzo mało i ceny sporo wyższe niż za takie nieprzerobione autko. Dowiedziałam się ostatnio, że można kupić auto nieprzerobione i w Polsce jest kilka warsztatów, które przystosowują auta bez wycinania tyłu i obniżania podłogi (bo to jednak spora ingerencja w auto) tylko montują szyny i pasy trzymające koła, a do samochodu wjeżdża się po dostawianych szynach. Wtedy można taniej kupić młodsze auto i tylko doliczyć ok. 7 tys. na przystosowanie. Poinformowano mnie też, że musi być odpowiednia wysokość w aucie, tak bym nad głową miała ok. 10-15 cm wolnej przestrzeni. Ja na wózku + ta dodatkowa przestrzeń to ok. 135-140 cm, tyle potrzebuję
I tu się zaczyna problem, bo dzwoniła i pytałam sprzedających o różne modele (m.i. Volkswagen Caddy, Citroën Berlingo, Renault Kangoo) i wszędzie mierzyli i wszystkie te auta mają ok 120-125 cm wys. Dzwoniłam też do jednej z firm przystosowujących takie samochody, a dokładnie do Bielska-Białej i tam mi pan powiedział, że nie prawda, bo większość tych aut się nadaje i ma odpowiednią wysokość. Jak mu podałam wymierzone przykłady, to trochę się mieszał i powiedział, że jeszcze musi zapytać i sprawdzić. I teraz już zgłupiałam, bo nie wiem, czy mam szanse znaleźć taki samochód o odpowiedniej wysokości, ale z vanów, nie z busów, w którym będę mogła jeździć bez obniżonej podłogi i się zmieszczę na wysokość. Czy ktoś mógłby mi coś poradzić, może orientuje się bardziej w markach i modelach aut, bo ja "baba" jestem i mało się znam
)) Nie wiem co lepsze, czy szukać auta do przystosowania za pomocą tych szyn, czy lepsze jednak będzie sprowadzane z zagranicy, już przerobione, z platformą wjazdową. Bardzo proszę o wpisy też osoby, które mają już jakieś doświadczenie z jazdą w takim samochodzie, który najlepszy. Ważne też żebym mogła do auta wjeżdżać też na wózku elektrycznym (ciężkim), nie tylko na zwykłym. Proszę o pomoc, bo już sama nie wiem co lepsze i czego szukać... Z góry dziękuję!!!