> Autor Jola11 Dodany 2017-08-17 20:58>
> Tyle tylko że wielokropek to pasożyt, który przyssał się do naiwnego Tadeusza, a teraz próbuje mnie, Rogala i Iotę zdyskredytować. Tak mają niektóre kropkowato wceto-wate śmiecie.
> No teraz jak ten post zniknie to wiadomo, że wielokropek lub/i w-zet jako donosiciel.
> A może […] mamie byłoby w jakichś tam sprawach związanych z orzeczeniem lżej?
> Czy biorąc, np. stopień znaczny, odbierałaś go innym?
> Nie odezwał się nikt poza Sylwestrem, a to może prowadzić do wniosku, że…
> Jakoś na tym forum nie czytałam pochwał dla pracodawców, za to czytałam słuszne utyskiwania
> Ilu pracodawców przystosowało stanowiska pracy dla ON? Może się tacy ludzie tu odezwą?
> że pracodawcy masowo biorą kasę i ją marnotrawią jest nieuzasadniony – większość pracodawców ogółem nawet po tę kasę nie sięga, bo uznaje zatrudnienie ON za zbyt duży kłopot [str. 111-112 oraz 390]
> Ale tu zahaczamy już o sprawy religii a nie o to tu chyba chodzi ?
>Nie zwięźle<
>Wg mojego pomysłu państwo w konsultacji z praktykami powinno obliczyć podstawową rentę socjalną, która by starczyła na życie, na czynsz i opłaty, leki, podstawową kulturę i oświatę (skrótem piszę) i to płacić najsłabszym, czyli tym ze stopniem znacznym, którzy nie mogą pracować<
>Pracodawca woli z ludzi wyższą grupą i nagle jakoś mu nie zależy na wydajności pracownika?<
> Mnie tam dobrze się czytało, a nie lubię "elaboratów"
Trzeba pisać ciekawie i z sensem jak Iota
> Przypominam, że K.P. zezwala na pracę w nocy i po 24 godz. jeśli dotyczy ona ochrony mienia. Prac. taki otrzymuje wolne dni. Wielu nie chce wolnego tylko kasę.
>ja mogę wszystkich czytać.<
>nie możesz mnie czytać, nie czytaj i się do mnie nie odzywaj. Jeszcze nic nie napisałaś równie mądrego jak noszona przez Ciebie prawie na rękach Iota<
>się do mnie nie odzywaj<
>Jeszcze nic nie napisałaś równie mądrego<
> dlaczego nie dać pieniędzy prosto do rąk niepełnosprawnych?
> Jeśli uważa, że się nadaje, niech nie wnosi o znaczny.
> Pracodawca woli z ludzi wyższą grupą i nagle jakoś mu nie zależy na wydajności pracownika? To w takim razie w takim razie na czym, jak nie na lekkiej kasie od państwa??? Chyba gdzieś coś na głowie stanęło?
> A teraz tego „młodzieńczego idealizmu” oczekujesz od wszystkich ludzi na granicy pomiędzy jednym stopniem a drugim, w tym od nie-nastolatek?
> Najpierw taka uwaga o „uciśnionych pracodawcach”…
> Pracodawcy to nie jest jakaś odrębna klasa ludzi.
> Przepisy o PFRON i zatrudnianiu niepełnosprawnych mają w teorii prowadzić do wyższego zatrudniania ON, do ich samodzielności finansowej, a w konsekwencji do odciążenia ZUS. Danie tych pieniędzy bezpośrednio niepełnosprawnym jest z tym celem sprzeczne, bo w większości pójdzie po prostu, jakby to ekonomiści powiedzieli, „na konsumpcję”.
> Więc dla wszystkich – dla Państwa i dla samych ON – lepiej byłoby, gdyby pracowali w prywatnych przedsiębiorstwach, wytwarzali wartość dodaną i płacili podatki.
> O jakim odciążeniu ZUS mówimy, jak wszystko i tak idzie z budżetu, a pierwotnie i tak z kieszeni nas wszystkich.
> Mądre państwo postawiłoby na profilaktykę.
> Łyżka dziegciu: najciężej i najdłużej niepełnosprawne są osoby wyratowane przez współczesną medycynę od śmierci i profilaktyka tu guzik daje.
> No i co z tego wynika?
> państwa, które drukują pusty pieniądz, chyba się źle nie mają? Ich obywatele zarabiają więcej niż my? Tak, czy nie?