Jeśli upłynął termin wniesienia apelacji przez ZUS i nie wnieśli to jest o.k.
" ...oddana jest sprawa do działu orzecznictwa, czemu tam nie wiem" prawidłowo, muszą przeliczyć zaległą rentę i odsetki.
Szczerze mówiąc nigdy nie miałam sprawy z rentą, natomiast z emeryturą tak - myślę, że przepisy w ZUS są podobne, a działanie sądu takie jak wymaga k.p.c. Jeśli w pozwie lub ustnie na rozprawie wniosłaś o wypłacenie zaległej renty wraz z ustawowymi odsetkami to ci wypłacą. O klauzulę wykonalności także trzeba wnioskować ( z urzędu idą tylko alimenty i komornik).
---------------------------------
Emerytka przyszła do mnie, bo wyszło wg. niej za mało emerytury. Przeanalizowałam świadectwa i zaświadczenia o zarobkach, okresy składkowe i nieskładkowe, oraz kapitał początkowy i złożyłam pozew. Sąd przesłał odp. ZUS, że wszystko mają, wiedzą itp.oraz zobowiązał powoda do odp. na to pismo ZUS. Wtedy zwyczajnie przeliczyłam emeryturę - na piśmie do sądu i wniosłam o wypłacenie zaległej emerytury wraz z odsetkami! Nawet sprawy nie było, bo ZUS przysłał do Sądu, powódki i do mnie nowe orzeczenie o wys. emerytury - TAKIEJ JAK JA WYLICZYŁAM
ZUS ma miesiąc na odpowiedź.