www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (2415469 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  
- Autor lidian Dodany 2008-04-23 10:01
Kochani, chyba nie tylko ja potrzebuję nie raz pomysłu na potrawę, którą mogłabym zaskoczyć gości lub po prostu nakarmić rodzinę. Proponuję więc abyśmy wymienili się naszymi super przepisami. Zacznę pierwsza. Podam Wam przepis, który moje dzieci nazywają "Kotlety babci Helenki", ponieważ babcia jako pierwsza im to danie zaserwowała. Nie wiem kto ten przepis wymyślił.

40dag piersi z kurczaka pokroić w kostkę
20dag pieczarek pokroić w kostkę
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki maggi lub sosu sojowego(może być trochę więcej)
2 łyżki oliwy
sół, pieprz
4 surowe jaja
olej do smażenia
Wszystko razem wymieszać , nakładać po trochę na patelnię i smażyć jak kotlety.

Mówię Wam pychotka.
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2008-04-23 16:45 Zmieniony 2008-04-23 16:52
Mielone kładzione łyżką!!!

3 jaja roztrzepane dokładnie
20 dkg sera żółtego startego na drobnej tarce
2  łyżki mąki ziemniaczanej
50 dkg piersi z indyka zmielone
Przyprawa do kurczaka,posiekana zielona pietruszka

Wszystkie składniki dobrze wymieszać i kłaść łyżką stołową niezbyt duże porcje na rozgrzany tłuszcz i smażyć na wolnym ogniu...aż się zrumienią .....
Podawać z ziemniakami makaronem czy ryżem  z dowolnie dobraną surówką

Na zimno smakują bardzo dobrze jako przekąska do alkoholu
                                              
SMACZNEGO!!!!!!!!!!
Nadrzędny - Autor WERBENA Dodany 2008-04-23 17:15 Zmieniony 2008-04-23 17:18
KOTLETY po Hawajsku

z piersi drobiowej zrobić kotleta , kotlety ( lub schabowe ) ,lekko opiec , obrumienić na złocisty kolor , ale żeby były miękkie
włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem ,
a na wierzch każdego kotleta położyć ananasa  z puszki ( czasem są w kawałkach , ale okrągły ładniej wygląda) ,
na to posypać nieco sera żółtego topnistego  ,
potem sokiem ananasowym ( tym  z puszki , ) polać każdego kotleta , tak 2 łyżki stołowe na każdego
następnie wstawić do gorącego piekarnika , piec około 10 min , ( jesli kotlety przekładamy gorące to jest szybciej , czyli czas zapiekania zależy od tego , czy kotlety użyte były gorące czy zimne .)
Nadrzędny - Autor Barbara Mycko Dodany 2008-04-23 18:52
widze że tu same kuchareczki
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-04-24 11:47
Suszone morele zalać białym winem i pozostawić na noc. Są świetne jako dodatek do wszystkich deserów. Rozweselają.
Nadrzędny - Autor Barbara Mycko Dodany 2008-04-24 12:29
a później taniec we dwoje wkoło kuchni
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2008-04-24 15:57
Kuchnia kuchnia jeść nam się chce!!!
Kucharki beczki my jak niteczki
Kuchnia kuchnia jeść nam sie chce
               
                                    Żurek na białej kiełbasie
2 torebki żurku w proszku firmy Knorr ( rozprowadzić w małej ilości wody zimnej)
? szt białej kiełbaski o małych pętkach
3-4 ząbki czosnku pokrojone w talarki
3-4 ziarenka pieprzu, ziela angielskigo, 1 mały listek laurowy
1 łyżeczka przyprawy "Trzy ziarenka smaku"
Wszystko razem gotować aż kiełbaska zmięknie.Następnie odcedzić i wymieszać razem z rozprowadzonym żurkiem.Gotować na małym ogniu mieszając aby nie powstały kluseczki. Na koniec dodać ćwiartki jaj ugotowanych na twardo.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-04-24 19:19
Na jutro muszę zrobić coś słodkiego, może jakieś smaczne ciasto.  Możecie mi coś podpowiedzieć.
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 22:52
Podam przepis na ciasteczka imbirowe ,kruche:
2 żółtka
4 szklanki mąki
20dag masła
niewiele cukru , otarta skórka od cytryny albo
1 łyżeczka soku cytrynowego
Paczka mielonego imbiru
śmietana wilości potrzebnej do zagniecenia ciasta ,
Sypkie składniki dobrze wymieszać dodać żółtka , masło i śmietanę zagnieść
ciasto i powycinać ciasteczka . Piec około 15min. na złoty kolor . Smacznego
pycha
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 22:53
Do ciasteczek imbirowych dodaję też 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
Przepraszam
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 22:54
Sałatka gyros z kurczaka
Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- słoik ogórków konserwowych
- 1 puszka kukurydzy
- 1 duża cebula
- ketchup pikantny i łagodny mały
- 0.5 l majonezu Winiary
- 0.5 kapusty pekińskiej (drobno posiekanej)
- 1 przyprawa gyros

Sposób przyrządzania:

Pierś pokrojoną w kostkę usmażyć na oleju z jedną przyprawą gyros. Usmażoną
pierś przełożyć do naczynia i kolejno układając warstwami: ogórek pokrojony w
kostkę, cebulę, ketchupy oba na raz, kukurydzę, majonez i posiekaną drobno
kapustę pekińską
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 22:54
Gotowiec - ciasto bez pieczenia
Składniki:
- 60 dag biszkoptów
- 2 kostki masła
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 2 galaretki czerwone

Sposób przyrządzania:

Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Budyń
ugotować na mleku osłodzonym połową cukru, ostudzić. Masło utrzeć z resztą cukru
i żółtkami. Nadal ucierając, dodawać ostudzony budyń. Wymieszać krem z pianą
ubitą z białek i podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao, a do
drugiej galaretkę pokrojoną w kostkę. Dużą tortownice wyłożyć biszkoptami,
rozsmarować na nich krem kakaowy. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów i wyłożyć krem
z galaretką. Na wierzch dać resztę biszkoptów i polać polewą, lub na wierzch
ułożyć delicje.
ŻYCZĘ SMACZNEGO
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 22:56
Drożdżowe (samorodek)

S k ł a d n i k i:
10 dkg drożdży-rozkruszyć bezpośrednio do miski,a na to idą warstwami:
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki oleju
4 roztrzepane jajka
szczypta soli
3/4 szklanki zimnego mleka
4 szklanki mąki pszennej
NIE MIESZAC!!!
Całość wstawić do lodówki na noc,przykryte ściereczką. Rano wymieszać dokładnie
drewnianą łyżką, dodać sparone i obtoczone w mące bakalie (ja dodaje rodzynki i
skórkę pomarańczową)wymieszać delikatnie z bakaliami. Długą wąską formę
wysmarować tłuszczem,obsypać tartą bułką,wyłożyć ciasto.Można posypać kruszonką
lub wysmarować roztrzepanym jajkiem, Wstawić do NAGRZANEGO!!! piekarnika.Piec
40-60 min w temp 180 stopni.Ciasto jest wilgotne i przepyszne.Polecam ... zawsze się udaje:)
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 22:56
N a p o l e o n k i

1 l mleka 3/2%
1/2 kubka masła roślinnego
1 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru
4 żółtka
2 torebki cukru waniliowego
2 duże paczki Krakersów nie słonych

Zagotować 1/2 l mleka ze szklanką cukru i 1/2 kubka masła.Doprowadzić do
wrzenia.W pozostałym mleku rozrobić mąkę,żółtka i cukier waniliowy,wlać do
gotującego mleka.Gotować aż zgęstnieje cały czas mieszając.Gorącą masę wyłożyć
na ułożone w blaszce do ciasta Krakersy (na dno po dwa ciastka, na wierzch po
jednym.Odstawić do ostygnięcia, przed podaniem posypać cukrem pudrem.Kroić
kawałki wielkości Krakersa. Smacznego
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 22:58
salatka makaronowa
makaron gotujemy aldente,odcedzamy
miesko z indyka lub kurczaka (ugotowane,pieczone)
rozdrabniamy na mniejsze czastki,smazymy na oleju,
dodajemy imbir 3 lyzeczki,solimy,pieprzymy,
kroimy 1 por w krazki,1 cebule w polkrazki,1 marchewke tarkujemy
warzywa domajemy do mieska,dusimy odrobinke,
dodajemy makaron wszystko podgrzewamy,
na koniec natka pietruszki i troszke smietany moze byc zadka.
bez smietany tez jest smaczna.polecam
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 22:58
Zetrzeć na tarce 1cm korzenia imbiru, zalać szklanka wrzątku odstawić na 10
minut pod przykryciem . Dodać łyżęczke miodu i sok z cytryny . Rozgrzewa i
wzmacnia odporność .
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 22:59
Do spożywania jogurtu greckiego chyba nikogo namawiać nie muszę , podam kilka
przepisów z wykorzystaniem tego pysznego przysmaku .
Sos jogurtowo-czosnkowy .
340g jogurtu"Greek Style"
4 zabki czosnku
pęczek koperku
2 łyżkioliwy
sól i pieprz
Jogurt wymieszać s posiekanym koperkiem oraz przeciśniętym przez praskę
czosnkiem , doprawić solą i pieprzem . Przełożyć do miseczki , w której będzie
podany i skropić oliwą .
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:00
Kartoflanka z zielonym groszkiem.

Składniki na 4 porcje :
25 dkg ziemniaków
1 cebula
750ml rosołu , olej
200ml śmietany
20 dkg włoszczyzny
5 dkg mąki , sól , pieprz
Ziemniaki, włoszczyznę i cebulę pokroić . Na oleju zeszklić cebulę posypać
mąka , zasmażyć . Wlać rosół , zagotować , włożyć właszczyznę i ziemniaki ,
gotować 15minut . Wlać śmietanę . Dodać groszek , zagotować przyprawić sola
pieprzem . przelać do talerzy i smacznego .
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:01
SAŁATKA WIOSENNA

30-35 dkg pieczarek
3 pęczki rzedkiewek
2 lub 3 pęczki cienkiego szczypioru /zależy od wielkości pęczka/
6 jaj
Majonez
Sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Na gotującą wodę wrzycamy oczyszczone pieczarki i od chwili zagotowania
gotujemy ok 7 min,odcedzamy,jak ostygną kroimy na drobną kostkę do tego
dodajemy posiekany szczypior,pokrojone w kosteczkę rzodkiewki i posiekane jaja
ugotowane na twardo,solimy,pieprzymy,dodajemy majonez.Sałatka jest wspaniała!!!

Sąłatka wiosenna II

1 duża Brokuła
3 średniej wielkości pomidory
4 jaja ugotowane na twardo
Sól pieprz
Kilka łyżek majonezu

Brokułę blanszujemy we wrzącej wodzie ok 8 min,dzielimy na małe
cząstki,dodajemy pomidory pokrojone na ósemki ,potem jaka pokrojone też na
spore kawałki.Pieprzymy,solimy dodajemy majonez.Prosta i smaczna sałatka.
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:01
Gorąca czekolada
Ciemną czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej .

Gęsty sorbet
Szklanka gorącej czekolady
szklanka kostek lodu
łyżka startej ciemnej czekolady
Kostki lodu zalać gorąćą czekoladą . Powstałą masę wlać do foremek na lód i
zamrozić .
Zamrożone kostki wrzucić do mikserai zmiksować aby powstał sorbet. Wlać do
pucharków , posypać czekoladą startą lub kostkami .Smacznego !
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:02
Schab pieczony w mleku .

1kg schabu środkowego,
główka czosnku,
sól
1 litr mleka.
Umyty i osuszony schab natrzeć solą i pozostawić na godzinę . W wąskiej
brytfance ułożyć schab , obłożyć obranymi cząstkami czosnku , zalać wrzącym
mlekiem do połowy wysokości mięsa . Piec około godziny w średnio gorącym
piekarniku, często podlewając mlekiem , kiedy mleko odparuje, dodawać, świeżego
gorącego .W ten sposób przyrządzony schab jest delikatny i soczysty.
Smacznego !Polecam !
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:02
Żeberka w kapuście

Składniki:
- 2 kg kapusty kwaszonej,
- 1,5 kg żeberek,
- cebula,
- kminek,
- ziele jałowca,
- sól, pieprz

Przepis:
Żeberka porcjujemy, wkładamy do marynaty (sól, pieprz, oliwa, cebula i
przyprawy wg uznania) na 12 godz. Następnie opiekamy żeberka, dodając dużo
cebuli, polewając marynatą. W brytfance uprzednio wysmarowanej oliwą układamy
warstwę kapusty, na kapustę podpieczone żeberka,. Na żeberkach układamy
pozostałą kapustę, którą posypujemy kminkiem i jałowcem. Brytfankę z pokrywką
wstawiamy do pieca na ok. 2 godz.
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:03
Schab w kapuście po góralsku.

1kg kapusty kwaszonej
ok. 70 dag schabu bez kości
półtorej szklanki wywaru z warzyw/może być z kostki/
2 łyżki smalcu lub 4 łyżki oleju
2 cebule
2-4 ząbki czosnku
2 łyżki maki
1 szklanka gęstej smietany
cukier,pieprz,sól

Kapustę grubo posiekać,zalać gorącym wywarem i gotowac 30 minut pod
przykryciem.
Schab pokroic na kotlety,lekko rozbić tłuczkiem,oproszyć sola i maką,obsmażyć
mocno na rozgrzanym tłuszczu.Na pozostałym tłuszczu zrumienic posiekana
cebulę,dodac do kapusty,wymieszać,doprawić roztartym czosnkiem,cukrem i
pieprzem.
Żaroodporne naczynie wysmarowac tłuszczem,ułozyć równą warstwą połowe
kapusty,na niej kotlety i przykryc reszta kapusty.
Śmietanę bardzo starannie wymieszac z mąką,lekko osolić i wylac na kapustę.
Zapiekac 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni C]
Podawać z ziemniakami lub pyzami.

W sam raz na uroczysty obiadek..
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:04
Gołąbki we włoskiej kapuście

Przepis na 15-17 małych gołąbków
1 włoska kapusta, 1 szklanka ryżu, 1/2 kg mielonego mięsa (najlepsze: łopatka +
podgardle), 1 cebula, 1 łyżka oliwy, 1/2 l wody, po 1 bulionie w kostce o smaku
wołowym i grzybowym, sól, pieprz.

Ryż ugotować na sypko, ostudzić. Mięso zmielić. Cebulę zeszklić na oliwie.
Wszystko razem dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Z kapusty wyciąć
kłąb, oddzielić pojedyncze liście, usunąć częściowo gruby środkowy nerw,
zblanszować.
Na dnie rondla ułożyć kilka liści kapusty (najlepiej takich, które nie nadają
się do zawinięcia farszu tzn. są za duże lub za małe). W zblanszowane liściu
kłaść łyżkę farszu, zawijać boki liścia do środka i zwijać w rulonik, podobnie
jak zawija się paszteciki z naleśników. Układać gołąbki w rondlu, najlepiej w
jednej warstwie. Zagotować 1/2 l wody, rozpuścić w niej kostki bulionowe i wlać
do gołąbków.
Rondel przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut. Włoska
kapusta jest delikatniejsza od cukrowej, a poza tym gołąbki są mniejsze i
dlatego potrzeba mniej czasu na upieczenie.
Można podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.

Gołąbki po lwowsku

Składniki
40 dag mielonej wieprzowiny,
50 dag kaszy gryczanej,
20 dag boczku,
2 jajka,
1 szklanka śmietany, 2 szklanki bulionu
pomidory lub koncentrat, kapusta raczej spora
Sposób wykonania:
Ugotować kaszę gryczaną Kapustę obrać z liści i opłukać, największe liście
odłożyć Wymieszać mięso, jaja i kaszę Sprytnie ułożyć farsz i zawinąć
Największe liście ułożyć na spodzie Poukładać gołąbki i zalać bulionem,
pomidorami i śmietaną Przykryć dużymi liśćmi i na 2 godziny wstawić do średnio
nagrzanego piekarnika.
Gołąbki z pieczarkami

Skład:
mała główka kapusty
40 dag pieczarek
łyżka oleju
25 dag wędzonego boczku ze skórą
2 łyżki kaszy manny
1/2 l. rosołu ( z kostki )
Sos:
2 cebule
2 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 szklanki rosołu ( z kostki )
2łyżki oleju
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Pieczarki obrać, pokroić. Z boczku odciąć skórę, pokroić w paseczki. Podsmażyć,
dodać pieczarki, chwilę dusić. Przyprawić. Dodać kaszę mannę. Kapustę spażyć,
wyciąć głąb, wybrać najmniejsze liście. Na każdy nałożyć farsz, zwinąć. Na dno
garnka położyć skórę z boczku, wyłożyć pozostałymi liśćmi i ciasno układać
kapustę. Zalać rosołem, przykryć, gotować na małym ogniu. Cebule obrać,
pokroić, zeszklić na gorącym oleju, dodać przecier pomidorowy, przyprawy, zalać
rosołem. Dusić do miękkości. Gołąbki podawać z duszoną cebulą i pieczywem

Gołabki z kaszą jaglaną i szpinakiem

Skład:
główka kapusty (najlepiej włoskiej)
1,5 szkl. kaszy jaglanej
paczka mrożonego szpinaku
cebula jajko

W wersji nie wegetariańskiej:

mięso mielone lub pierś z kurczaka
Sposób wykonania:
Kaszę ugotować, kapustę sparzyć. Zeszklić cebulkę, podsmażyc mięso (lub
ugotować i rozdrobnic pierś z kurczaka). Szpinak odparować na patelni. Do kaszy
dodać mięso, cebulę, szpinak i jajko. Wymieszać, doprawić do smaku (polecam
ciutkę czosnku). Masę nakładać na liście i zawijać. Piec w piekarniku. Czyli
wszystko podobnie jak w tradycyjnych gołabkach.
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:05
Bigos z pieczarek

0,5kg. pieczarek,
0,5kg. cebuli,
0,5kg. kielbasy,
0,5kg. ogorkow kiszonych,
3 lyzki koncentratu pomidorowego,
3 lyzki masla roslinnego, sol i pieprz

Oczyszczone pieczarki, kielbase, ogoeki pokroic w kostke, a cebule w plastry.
Skladniki bigosu osobno podsmazyc na tluszczu. Na koniec wszystko przelozyc do
jednego garnka i dusic 5 minut. Dodac koncentrat , doprawic. Jeszcze raz
zagotowac.
Bigos jest lepszy na drugi dzien, jak skladniki przejda soba

Bigos z papryki

Składniki:
1 kg czerwonej papryk, 10 dag fasoli perłowej
25 dag kiełbasy
2 łyżki oleju
2 cebule
2 - 3 łyżki przecieru pomidorowego
3/4 szklanki śmietany
łyżka mąki
mielona papryka , majeranek
sól, pieprz

Sposób wykonania:
Fasolę przebrać, opłukać, zalać wodą, zagotować, odstawić na 2 godziny.
Zmienić wodę i ugotować. Umytą i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę pokroić w
kostkę, udusić z łyżką oleju. Kiełbasę pokroić w półplasterki, usmażyć. Cebulę
obrać, drobno pokroić, oprószyć mąką, lekko zrumienić na łyżce oleju i tłuszczu
wytopionym z kiełbasy, połączyć z papryką, fasolą, przecierem, śmietaną i
kiełbasą, chwilę poddusić, przyprawić do smaku ostrą mieloną papryką,
majerankiem, solą i pieprzem.

Bigos" warzywny

Składniki:
1 średni kabaczek
2 świeże papryki
3-4 pomidory
2 cebule
20 dag kiełbasy
5 dag oleju kujawskiego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Kabaczka obrać, przekroić wzdłuż, wydrążyć nasiona, pokroić w grubą kostkę,
posolić i dusić przez kilka minut w małej ilosci wody. Nie przerywając duszenia
dodawać kolejno: pokrojoną w paski paprykę i obrane ze skórki, pokrojone w
kostkę pomidory.Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojoną kiełbasę.
Krótko poddusić.Gdy warzywa będą miękkie wszystko razem połączyć, doprawić do
smaku i wymieszać.
Najlepiej smakuje z pieczywem!
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:07
Naleśniki włoskie

Ciasto
1 szkl wody
1 szkl mleka
2 jaja
30 dag mąki
łyżka oleju
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu

Nadzienie
35 dag pieczarek
35 dag cukinii
5 dag nasion pinii
1 duży pomidor
3 dag startego żółtego sera

Sosłyżka margaryny
3 łyżki mąki
450 ml mleka
1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki soli
szczypta pieprzu

Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o
grubych oczkach, dodać do pieczarek i smażyć ok 5 min. Pomidor drobno pokroić i
razem z nasionami pinii dodać do pieczarek i cukinii. Zestawić z ognia, dodać
ser.

Z mąki i margaryny zrobić zasmażkę. Rozprowadzić z mlekiem i przyprawami.
podgrzać. Zrolować naleśniki z nadzieniem. Polać sosem, posypać żółtym serem.
Piec 25 min.Posypać szczypiorkiem.
Podawać z sałatą i pieczywem.
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:08
KURCZAK PO WŁOSKU

2-4 udka kurczaka
kilka plasterków szynki
2 pomidory
czosnek
sól
czarny pieprz
majeranek

Kurczaka natrzeć solą i pieprzem, pozostawić na ok. 20 min., by przeszedł
przyprawami.

W rondelku rozgrzać olej(ja uzywam maslo)zrumienić kurczaka z obu stron.
Wyjąć.
Przesmażyć szynkę pokrojoną w paseczki, dodać spory, przeciśnięty ząbek
czosnku.

Włożyć kurczaka i zalać gorącym bulionem, tak, by bulion przykrył mięsko.

Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, pół łyżeczki majeranku
(świeżo roztartego w dłoniach) i świeżo zmielony czarny pieprz.

Dusić na wolnym ogniu ok. 30 min, aż kurczaczek będzie miękki.

Wyjąć kurczaka, sos zagęścić zasmażką z masła i mąki, wymieszać, włożyć
ponownie kurczaka, zagotować.
Kurczaczek jest mięciutki, sam rozpływa się w ustach
Najlepiej smakuje z ryżem, gdy ryż poleje się sosikiem z paseczkami szynki
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:09
Spaghetti siciliana

400 g pomidorów z puszki
(najlepiej podłużnych)
sól
1 ząbek czosnku
5 listków bazylii
świeżo mielony pieprz
250 g spaghetti
3 łyżki oliwy z oliwek
50 g tartego parmezanu

Połowę pomidorów z puszki pokroić w drobną kostkę, resztę przetrzeć przez sito
i lekko posolić. Dodać czosnek i połowę listków bazylii. Co jakiś czas
mieszając gotować na niewielkim ogniu przez ok. 1/2 godz., aż woda z pomidorów
częściowo odparuje, a sos uzyska odpowiednią konsystencję. Doprawić pieprzem.
Dodać oliwę. Wymieszać.
W międzyczasie ugotować spaghetti przelać je zimną wodą i odcedzić. Makaron
wrzucić na sos, wymieszać, posypać startym parmezanem. Udekorować pozostałymi
listkami bazylii.
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:09
Krem francuski

(6-8 porcji) 2 szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 3/4 szklanki mąki, 4 jajka,
cukier wanilinowy
Mleko zagotować. W sporym ganuszku ukręcić kogel-mogel z żółtek z cukrem. Dodać
do masy żółtkowej mąkę, dobrze wymieszać. Gorące mleko wlewać powoli do masy,
energicznie mieszając, wreszcie wlać rozprowadzoną masę do pozostałego mleka,
doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować, aby krem zgęstniał, dodać cukier
wanilinowy. Ubić bardzo sztywną pianę, domieszać ostrożnie do ostudzonego
kremu. Całość oziębić w lodówce. Podawać z sokiem owocowym lub przybrany
konfiturą.
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:11
Wafel na słodko

Składniki:
- 1 kostka margaryny,
- 1/4 szkl. wody,
- 3 łyżki kakao,
- 1/2 szkl. cukru,
- 3 paczek herbatników,
- 6 sztuk dużych wafli (kwadratowych),
- 2 opakowania rodzynek,
- 1 opakowanie orzeszków ziemnych,
- 2 galaretki cytrynowe.

Przepis:
Margarynę, wodę, kakao i cukier wrzucić do garnka i wszystko wymieszać i przez
chwilę gotować. Następnie do wystudzonej masy dodać orzeszki, rodzynki,
ciastka.
Wszystko dokładnie wymieszać, na koniec dodać galaretki rozrobione w szklance
gorącej wody. Wafle poprzekładać wilgotnymi ściereczkami aż do zmiękczenia.
Miękkie wafle smarować masą i zwijać w rulonik.
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:12
Babka budyniowa.

Może być pieczona w formie z "babki" ale też można w innej prostokątnej lub
kwadratowej .Kształtnie jest ważny .. ważny jest smak .

Składniki:
- 3 budynie waniliowe,
- po półtorej szklanki śmietanki, cukru i mąki,
- 6 jaj,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier puder

Przepis:
Utrzeć żółtka z cukrem, partiami wsypywać na przemian budyń oraz mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewać śmietankę. Na koniec dodać pianę
ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do foremki wysmarowanej
tłuszczem. Wstawić do nagrzanego piekarnika ok. 180 stopni. Piec ok. 45 min.
Ciepłą babkę posypać cukrem pudrem.
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:12
Masełka smakowe

W naszym codziennym odżywianiu jednym z podstawowych produktów jest masło lub
inny rodzaj tłuszczu do smarowania kanapek. Oprócz tradycyjnego smaku masła,
który znamy, warto pokusić się o jego uatrakcyjnienie domowym sposobem. Każda
pani domu wie jak istotną rolę w sztuce kulinarnej odgrywają zioła. Doskonale
wzbogacają smak potraw i do tego są bardzo zdrowe. Czy wiesz jak pyszna może
być kanapka posmarowana masłem z dodatkiem wybranych ziół? Do takiej kanapki
nie potrzebne są nawet inne dodatki.
Zioła, które chcesz wykorzystać jako dodatek do masła powinny być świeże jednak
można też pokusić się o dodatek suszonych, pod warunkiem, że będą dobrze
rozdrobnione. Świeże zioła mają najwięcej cennych właściowości i dlatego są
bardziej zalecane. Niektóre zioła możesz uprawiać w domu, na parapecie
okiennym.

Jak przygotować masło smakowe?

Na 10 dag masła dodaje się zazwyczaj łyżkę świeżych, drobno posiekanych ziół.
Jeśli są to dodatki o łagodnym smaku jak np. koperek, możesz dodać ich więcej.
W przypadku suszonych ilość ta musi być zmniejszona.
Miękkie masło najpierw rozetrzyj a następnie dodaj zioła i dobrze wymieszaj.
Otrzymaną masę wyłóż na porcelanową płytkę lub talerzyk skropiony zimna wodą.
Uformuj wałeczek o średnicy ok. 2 cm i dobrze schłodź go. Gdy masło stwardnieje
pokrój go w plastry o grubości około 1 cm.
Oczywiście możesz też napełnić masłem smakowym miseczkę.

Masło koperkowe lub szczypiorkowe
Koperek i szczypiorek to najczęściej stosowany dodatek smakowy do masła. Oba
składniki są dostępne w sklepach przez cały rok więc możesz go bez problemu
zawsze przygotować.
Takie masło doskonale nadaje się nie tylko do kanapek ale i do smażonych mięs i
sznycli.

Masło czosnkowe
Na tej samej zasadzie jak poprzednia możesz przygotować masło z dodatkiem
czosnku. O właściwościach czosnku nie muszę już chyba pisać bo wszyscy zdajemy
sobie sprawę z jego dobroczynnego działania zwłaszcza w okresie przeziębień.
Przed dodaniem czosnku do masła należy go dobrze zmiażdżyć, można też dodać
odrobinę soli. Ilość czosnku jaką dodasz zależy od Twoich upodobań. Jest to
doskonały dodatek zarówno do kanapek jak i do pieczonych mięs.

Masło bazyliowe
Bazylia nie tylko posiada wspaniały aromat ale ma też właściwości lecznicze. Do
miękkiego masła lub margaryny (co kto woli) dodaj sporo drobno posiekanej
bazylii i starannie wymieszaj. Doskonałym dodatkiem do białego pieczywa
posmarowanego masłem bazyliowym są plasterki pomidora.

Masło z cząbrem
Cząber pobudza trawienie i ma właściwości odkażające. Ma przyjemny korzenny
zapach i wyrazisty smak. Przygotowanie tego masełka jest identyczne jak masła
bazyliowego.
Pieczywo posmarowane takim masłem można urozmaicić kładąc na kanapkę plasterki
kiełbasy czy szynki. Cząber doskonale podnosi tez smak twarogów.

Masło lubczykowe
Do 10 dag miękkiego masła dodaj garść drobno posiekanego lubczyku, odrobinę
soli i pieprzu.

Masło z bukietem ziół
To smakowe masełko można przygotować z ziół suszonych. Do miękkiego masła dodaj
odrobinę rozdrobnionego rozmarynu i estragonu oraz dobrze pokruszonych liści
laurowych. Po dokładnym wymieszaniu dodaj jeszcze odrobinę pieprzu cayenne. Ten
rodzaj mieszanki nadaje się do każdego rodzaju pieczywa. Doskonale podnosi smak
wędlin i serów.

Można tworzyć wiele innych maseł smakowych dodając takie składniki jak
rozdrobniony, wędzony łosoś, suszone śliwki, sardynki z puszki, ser Rokpol.
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:13
Pasta prowansalska

15 dag sera topionego
10 dad sera rokpol
jogurt naturalny
cebula
zioła prowansalskie

Rokpol rozgnieść widelcem. Wymieszać z serkiem topionym, posiekaną cebulą,
jogurtem i ziołami.
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:14
Pasty z twarogu

Pasta podstawowa :
25 dag twarogu
2 łyżki jogurtu
1 łyżka oleju
sól do smaku

Dodatki:
1. siekany koperek
2. siekana cebulka lub szczypiorek (można dodać kminek)
3. siekana rzeżucha
4. siekany niewielki ogórek i koperek
5. tarty chrzan
6. tarta rzodkiew
7. tarte jabłko i odrobina cukru i cynamonu
8. tarte jabłko, odrobina cukru, łyżeczka soku z cytryny, trochę obtartej
skórki
9. 3 łyżki powideł śliwkowych lub innych ( dżem też może być )
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:14
Pasztet bez pieczenia

po 40 dag wątróbki z drobiu, chudego (ale bez przesady) boczku wędzonego i
ugotowanego mięsa drobiowego, kilka łyżek masła, 5-6 ząbków czosnku, sól,
pieprz do smaku

Na głębokiej patelni stopić 3-4 łyżki masła i obsmażyć plasterki boczku,
dołożyć wątróbkę, dusić razem na niewielkim ogniu ok. 20 minut, potem dodać
pokrojone mięso z kurczaka i czosnek roztarty z solą, wymieszać, przestudzić.
Zemleć trzykrotnie, wymieszać z pieprzem do smaku, przełożyć masę do formy,
ewentualnie polać roztopionym masłem, schłodzić.
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:15
Czerwona (modra) kapusta po poznańsku

Składniki:

800 g czerwonej kapusty,
200 g boczku wędzonego,
2 małe kwaśne jabłka,
1 łyżeczki kwasku cytrynowego,
liść laurowy, angielskie ziele,
sól, pieprz i cukier dom smaku.

Boczek drobno pokroić w kostkę i przesmażyć. Kapustę drobno poszatkować i
wrzucić na powstały z boczku tłuszcz dodając kwasek cytrynowy, sól, pieprz,
ziele angielskie i liść laurowy. Podlać małą ilością wody i dusić na małym
ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia dodać jabłka pokrajane w ćwiartki i
doprawić cukrem do smaku. Podawać jako warzywo do golonki po poznańsku.

4 porcje, czas przygotowania około 1 godzina.
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:16
Zupa fasolowa a la Jokai

Składniki:

500g (bez kości) wędzonej golonki, lub 250 g boczku wędzonego,
400 g kiełbasy zwyczajnej,
2 marchewki i pietruszki,
1 średnia cebula,
2 ząbki czosnku,
250 g fasoli (najlepiej czerwonej),
40 g smalcu,
60 g mąki,
1 szklanka śmietany,
papryka w proszku, czuszka, sól, pieprz, nać pietruszki.

Fasolę namoczyć wcześniej w wodzie, wędzoną golonkę lub boczek ugotować w 1 1/2
l wody. W drugim naczyniu gotować fasolę, a gdy zaczyna mięknąć, dolać wodę, w
której gotowała się wędzonka. Golonkę lub boczek w tym momencie odłożyć. Dodać
do zupy pokrajaną w słupki marchewkę i pietruszkę.

Przygotować zasmażkę na smalcu z posiekaną i zrumienioną cebulą, papryką i
nacią pietruszki. Podlać zasmażkę wodą i gotować 10 minut wraz z czuszką. Teraz
wyjąć pokrajać w kawałki ugotowaną uprzednio golonkę lub boczek, dodać
pokrajaną i obrumienioną na patelni kiełbasę, przed podaniem wlać śmietanę,
doprawić do smaku pieprzem i ostrą papryką, a także odrobiną cukru. Jest to
bardzo pożywne danie jednogarnkowe idealne do przygotowania w szybkowarze. W
tym przypadku należy zacząć przygotowania od zrobienia i rozprowadzenia
zasmażki, a potem od włożenia nie moczonej fasoli i wędzonki do szybkowaru wraz
z czosnkiem, czuszką i pokrojoną i zalaniu całości wodą na 2 cm ponad
zawartość. Po zamknięci gotować około godziny. Po ugotowaniu doprawić i
ewentualnie dodać smażoną kiełbasę. Zupa smakuje wyśmienicie także wtedy gdy
zamiast kiełbasy weźmie się więcej wędzonej golonki.

Zwykle zupę fasolową serwuje się z białym pieczywem oraz czerwonym wytrawnym
winem lub piwem. Jednak i bez tych dodatków smakuje znakomicie:)
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:17
Racuszki z jabłkami
Porcja dla 2-3 osób
1/2 litra kefiru lub zsiadłego mleka
2 jajka
około 35-50 dag mąki
Łyżeczka proszku do pieczenia
Olej do smażenia
2-3 jabłka kompotowe
szczypta soli .
Jajka z kefirem lub zsiadłym mlekiem dobrzewyrobić mikserem dodawać
mąkę , proszek do pieczenia i sól , ucierać aż do uzyskania
jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany. Obrać jabłka ze
skórkiwykroić gniazda nasienne i pokroić w plasterki lub cienkie
kawałki wrzucić do ciasta . Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładać
łyżką i smażyć z obu stron na złoto . Posypać cukrem pudrem lub
polać śmietanką .
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:19
Kminkowe ziemniaki.
-ziemniaki,
-kminek,
-sól
Surowe ziemniaki umyć , natrzeć solą i przekrojone na połówki obtoczyć w
kminku , gdy ziarenka dobrze sie przykleją , złączyć połówki owijając w folię
aluminiową , ułożyć na grilu. POwinny być gotowe za około 1/2 godziny ,
smacznego !
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:19
Faszerowana papryka.
-8 papryk ,
-pęczek ziół,
-400g serafeta w oleju,
-kolorowy pieprz
Straki papryki umyć , odciąć wierzchy, wypestkować . Zioła posiekać , fetę
odsaczyć a olej zachować . Ser rozgnieść widelcem , wymieszać z ziołami i
odrobiną oleju, doprawić dosmaku pieprzem .Napełnić strączki , nafaszerowane
posmarować zachowanym olejem i opiekać na grillu3-5 minut.
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:22
2cebule drobno siekamy i podsmażymy aż będą szkliste pod koniec dodajemy 3
pokrojone w kostkę ziemniaki smażymy te ziemniaki koło 2 min. Potem zalewamy
wodą i dodajemy kostkę rosołową i (ja na 3 osoby wrzucam pół drobno pokrojonej
kapusty) i to gotujemy aż kapusta zmięknie. Mięso mielone mieszamy ze szczyptą
estragonu, następnie dodajemy piane z białka szczyptę soli i formujemy małe
klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucamy klopsiki do zupy. Gotujemy
jeszcze koło 10 min , dodajemy estragon i pół łyżki soku z cytryny. Podajemy z
dużą ilością zielonej pietruszki
Bardzo fajna i rozgrzewająca zupa
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:22
Jarzynowa z makaronem

róża brokułów
2 marchewki
pietruszka
cebula
czerwona papryka
por
3 kostki bulionowe
15dkg makaronu/rurki, wstażki/
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz , ostra paprykaw proszku.
Makaron ugotować na półmiękko, odcedzić .
Cebulę obrać , pokroić, paprykę umyć , wyjąć gniazdo nasienne,
pociąć w kostkę .Pietruszkę ,marchewki i por oczyścić i poszatkować .
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać masło , wrzucić cebulę ,
zeszklić , dołożyć pozostałe warzywa, podsmażyć pod przykryciem
około 15 minut, wrzucić do garnka.
Dodać kostki bulionowe, zalać 1,5 litra gorącej wody, gotować
10minut, wsypać podzielone na małe różyczki brokuły, gotować jeszcze
10 minut, dodać makaron , doprowadzić dowrzenia, doprawić do smaku
solą , pieprzem i ostrą papryką w proszku .
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:23
Pomidorowa z papryką i zacierkami

Składniki (6 porcji)
pęczek włoszczyzny
1/2 kurczaka
2 pomidory
strąk papryki
10dkg zacierek
sól , pieprz mielony i w ziarnach
chili
Włoszczyznę oczyścić , opłukać , obrać i zalać wrzątkiem (1i
1/2l/wody, posolić , wrzucić ziarna pieprzu , zagotować .
Kurczaka umyć , odsączyć , włożyć do włoszczyzny, gotować 30 minut.
Dodać pomidory bez skórek i pestek , paprykę oraz zacierki, gotować
jeszcze kolejne 10-15 minut, zestawić
Włoszczyznę i kurczaka pokroić , zupę doprawić do smaku solą ,
pieprzem i chili, podawać gorącą .
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:23
Smażone ziemniaki z warzywami

Składniki:
2 łyżki oliwy,
1 posiekana cebula,
1 porcienko posiekanyw talarki,
25dkg marchewki startej na grubej tarce,
sól i pieprz,
1/2 zmielonej kolendry,
5dag żółtego sera.
Smażyć cebulę i plasterki pora 5 minut na oliwie.
Przełożyć do salaterki, dodać marchew ziemniaki, kolendrę, posolić
popieprzyć , wymieszać .
Rozgrzać resztę oliwy dodać warzywa , smażyć przez 5 minut na małynm
ogniumieszając .
Przycisnąć do dna patelni aby powstał placek .Smażyć 10 minut, aż
spód sie przypieczea warzywa będą prawie miękkie.
Wierzch posypać startym serem i wstawić do piekarnika na górna
półkę .Piec do zarumienienia wierzchu. Podawać gorące , pokrojone w
ćwiartki z surówką .
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:25
Sałatka

Składniki:
40 dag czerwonej kapusty
1 twarda gruszka
kawałek pora
sok z cytryny
sól , biały pieprz
2 łyżki majonezu.
Kapustę i pora umyć , osaczyć , pokroić drobnowłożyć do osobnych
naczyń . Oba warzywa przelać dokładnie wrzątkiem i osączyć .
Gruszkę umyć , pokrioć na plastry, dodac pora i kapustę , wymieszać
w salaterce wszystkie składniki, przyprawić solą i białym pieprzem ,
skropić sokiem z cytryny, dodać majonez, na końcu posypać
orzeszkami.Podawać schłodzoną . Smacznego .
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:26
Placusie babusi

Składniki :
1 szklanka mąki
1 szklanka zarodków
1 jajko
szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia
1 duży kefir
owoce /jabłka , wiśnie , śliwki, oraz banany /
Przepis:
Wymieszać sypkie składniki dodać jajko i kefira na końcu pokrojone w
kawałki lub plasterki owoce.
Smażyć tradycyjnie na oleju. Podawać obsypane cukrem waniliowym lub
jogurtem . Smacznego !
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:26
Omlet

Składniki:
50 gramów zarodków pszennych
25 gramów rodzynek /śliwek kalifornijskich/
2 jaja
szczypta proszku do pieczenia i soli
cynamon , cukier waniliowy
5 łyżek mleka .
PRZEPIS
Jajka ubić , dodać pozostałe składniki , wymieszać , piec na wolnym
ogniu , najlepiej na patelni dwustronnej .
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:27
SERNIK Z OWOCAMI

40 dag homogenizowanego twarożku,
400ml jogurtu,
1/2 szklanki cukru pudru,
cukier waniliowy,
2 galaretki cytrynowe, lub inne,
łyżeczka skórki pomarańczowej,
2 owoce kiwi,
2 mandarynki.
Twarożek zmiksować z jogurtem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wody, połączyć z
twarożkiemdokładnie wymieszać , dodać skórkę pomarańczową ,przełożyć
masę do formy, pozostawić do stężenia.
Wyjąć stężałą z formy , udekorować pokrojonymi owocamii wiórkami
pomarańczowej skórki.
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:28
Sałatka

1 peczek rzodkiewki,
1 młody kalafior,
3 ugotowane młode ziemniaki,
2 papryki(np.czerwona i żółta),
15 dag mortadeli,
1/2 puszki kukurydzy lub groszku,
2 jajka n atwardo,
2 białe cebule,
2 ogórki kiszone,
2 ugotowane marchewki,
majonez, natka ,sól (niewiele!),pieprz, słodka papryka.

Kalafior sparzyć na sitku, podzielić na różyczki.
obrana cebulę i natkę posiekać , inne warzywa pokroić w kwadraciki,
mortadele lub inną wędlinę w małą kostkę, jajka w ósemki.
Wymieszać wszystko(prócz jajek),posypać pieprzem i zalać majonezem.
Sałatka nie wymaga solenia.Na końcu udekorować jajkami i posypać
papryką .
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-04-24 23:29
Sałatka

Jogurt Bałkański340g
1 brokuł , może być mrożony,
około 250 g sera typu feta,
2 łyżki majonezu,
2 ząbki czosnku,
sól i pieprz do smaku.

Brokuł zblanszować , podzielić na różyczki.Jogurt Bałkański
wymieszać z majonezem dodać 2 wyciśnięte prze praskę ząbki czosnku.
Doprawić do smaku solą i pieprzem . Fetę pokroić w kostkę o boku
ok.1 cm , dodać do brokuła i delikatnie połączyć z całością sosu.
Tak przygotowana sałatke wstawić na 3 godziny do lodówki.
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (2415469 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill