Margaryny nie są zbyt zdrowe, a olej kokosowy prozapalny, jeśli masz problemy ze stawami czy tarczycą, to lepiej go odpuścić, podobnie jak soję. Spoko jest majonez ze słonecznika, taponada z czarnych oliwek, pasty z pieczonych dyni lub marchewki albo czosnku, smalec z białej fasoli, dżem z cebuli, pasta z zielonego groszku, możesz tez spróbować jakiejś łagodnej oliwy posypanej płatkami drożdżowymi, które mają bardzo maślany posmak. Baba ganoush czy ajvar. No i na koniec mój ulubieniec - pasta z buraków i słonecznika (jako zamiennika fety) z chrzanem. Jeśli nie chce Ci się robić ciagle takich past, możesz zrobić za jednym posiedzeniem kilka, zamrozić je w niedużych blokach i wyciągać codziennie jedną lub dwie.
No i jeśli masz czas dobrą opcją jest
masło awokadoNa stronie jest przepis. Takie masło jest proste w zrobieniu i jednocześnie smaczne