www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / __ZDROWIE, ENERGIA. Podstawa to; CHLEB typu KR-IRL. (20423 - wyświetleń)
- Autor OlimpiaROJO Dodany 2009-06-12 14:57 Zmieniony 2009-06-12 14:59
__C H L E B.  Przepis WZORCOWY wypieku  CHLEBA  typu KR-IRL (mini chlebki).

KASZĘ jaglaną __400g. oraz RYŻ biały lub brązowy, również __400g., gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0l.) przez ok. 15 minut.
PRZYPRAWY to__: sól kamienna nie oczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.

UGOTOWANE__: Kasza i Ryż (masa razem 800g.) wchłaniają wtedy całą użytą (2,5l.) do gotowania resztę wody, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. mini chlebków.
Dużą łyżką stołową nabieramy zmieszaną masę tj. kaszę z ryżem i z takiej objętości FORMUJEMY chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami).
Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy.
PIECZEMY  w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia.
Uwaga: wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, WYKLUCZONE !!. Takie dodatki sprzyjają  OTYŁOŚCI 
i  CUKRZYCY  typu 2.

P R Z E P I S ten jest zamieszczony na stronie internetowej     !!,
_ADRES_______:  http://www.magdalirl.com.pl/

Jest to ewenement w skali kraju i całej Europy. Niezwykle ważna jest też wiedza z książki     !!
_pt_______:  PORADNIK  ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
W rozdziale NR 35, zamieszczono KOMPENDIUM wiedzy NT: Afrodyzjaki, __SEKS, Hormony, Testosteron.

P. S. __CHLEB typu KR-IRL, stanowi aktualnie o silnym; UKŁADZIE immunologicznym, organizmu człowieka. Dostarcza ogrom energii, eliminującej; GŁÓD, dlatego iż, GLUKOZA naturalna w nim zawarta, stabilizuje POZIOM CUKRU we krwi, na ok. 4-5 godzin !!,
tzw. __NISKIE węglowodany.
Złe to, WYSOKIE węglowodany. Podnoszą poziom cukru po spożyciu ZBYT wysoko; CUKRZYCA typu 2.
To kłopot, że nie kupisz tego chleba, nikt go nie piecze, nikt na nim nie zarabia, ale samemu upiec WARTO  !!.

WAŻNE:
__GLUKOZA  naturalna; to R Y Ż, wszystkie K A S Z E,   O w o c e,  W A R Z Y W A. Logika myślenia, postęp.
GLUKOZA  nienaturalna; to MĄKA, Cukier.  IRRACJONALNE zachowania, CZĘSTA zmiana nastroju.

UWAGA:  Taka kompozycja składników, również kolejność przygotowania tj. gotowanie, a następnie pieczenie tworzą strukturę żywieniową, która w sposób zadawalający poprawia wszelkie parametry zdrowotne organizmu człowieka; a w szczególności wydolność seksualną organizmu.

Wystarczy porównać: Chiny 1,2 mld ludzi, Indie 900 mln oraz wszystkie Ludy Dalekiego Wschodu;
jak pracują i jak skutecznie się rozmnażają, to wszyscy wiemy.
Skąd czerpią energię, to oczywiste, że z ryżu i kasz, a jaki czynią przy tym postęp cywilizacyjny, to tylko Im  pogratulować.

PLUSY:
__CHLEB typu KR-IRL, podnosi poziom cukru po spożyciu o 26% wzrostu, tzw. __NISKIE węglowodany.
Zapobiega otyłości i cukrzycy typu 2. Nie wywołuje wzdęć i nie tworzy zaparć.
MINUSY:
aktualnie brak sklepu lub piekarni, która wytwarza i sprzedaje ten produkt.

PORÓWNANIE:
Chleb upieczony z MĄKI np. pszennej, żytniej, orkiszowej i każdej innej: zawsze powoduje otyłość i sprzyja cukrzycy typu 2. Wzdęcia oraz zaparcia są gwarantowane.
Poziom cukru po spożyciu chleba pszenno żytniego wynosi 74% wzrostu, po chlebie razowym 39%, po czystej glukozie 74%. Są to tzw. __WYSOKIE węglowodany, niezdrowe dla człowieka.  

REFLEKSJA:
Każdy pacjent po operacji dostaje jako pierwszy posiłek tzw. kleik z ryżu białego oczyszczonego i wody.
Biały ryż to ryż pozbawiony łupiny, czyli dalej po tzw. oczyszczeniu produkt najwyższej wartości odżywczej, podobnie jak jabłko obrane z łupiny też jest wartościowym owocem pozbawionym jedynie skórki.

Olimpia ROJO,Zakopane
Nadrzędny - Autor wilkolak Dodany 2009-06-12 20:33
A CO BEDZIE JAK SIE PORZYGAM PO TYM CUDZIE
Nadrzędny - Autor siwek Dodany 2009-06-13 09:27
Ryż i kaszę gotuję psu,bo nie lubi samej suchej karmy.
Nadrzędny - Autor wilkolak Dodany 2009-06-13 09:30
DOBRE
Nadrzędny Autor wilkolak Dodany 2009-06-13 09:31
JAKBY CHINCZYKI JADLY OCZYSZCZONY RYZ TO BY JUZ DAWNO WYGINELI
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-06-13 11:54
Olimpia Rojo mijasz się z prawdą. Kasza jaglana ma indeks glikemiczny 71, a ryż biały 70 więc osoby z cukrzycą muszą uważać na takie produkty. Tym bardziej chleb jaki polecasz mocno może podnieść poziom cukru we krwi. Ludzie z otyłością i wysokim cukrem powinni zjadać niewielkie ilości chleba i najlepiej jak to będzie chleb żytni z pełnego przemiału bez domieszki białej mąki ( Pełnoziarniste płatki zbożowe i pieczywo z pełnej mąki zawierają dużo błonnika, witamin i pierwiastków śladowych, które mają zdolność obniżania wysokiego poziomu glukozy we krwi. ).
Ryż natomiast im mniej oczyszczony tym jest zdrowszy.

Wysoki poziom insuliny sprzyja tyciu. Ów wysoki poziom związany jest zaś z konsumpcją pewnej grupy węglowodanów, które w sposób gwałtowny i znaczny podnoszą chwilowy poziom glukozy w surowicy krwi, czyli innymi słowy, mają tzw. wysoki indeks glikemiczny (wyższy lub równy 70). Natomiast spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i  niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny. Produkty takie nie są więc sprzymierzeńcem tycia. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych (obróbka termiczna, czas obróbki termicznej) podwyższa ich indeks glikemiczny
Nadrzędny Autor OlimpiaROJO Dodany 2010-04-11 14:25
INDEKS GLIKEMICZNY.
INDEKS GLIKEMICZNY. To BŁĘDY merytoryczne i NIEprawdy BIOLOGICZNE !!
MM.4.
TEMAT: Pseudo metoda, oparta na masie pomyłek oraz biologicznym KŁAMSTWIE !!

Polacy chcą być szczupli i zdrowi dlatego mówią: DOŚĆ szerzenia nieprawd i  KŁAMSTW  ze strony piewców Tzw. INDEKSU GLIKEMICZNEGO.

Dwa niezależne ośrodki diabetologiczne oraz UOKiK przeprowadzą badania mające na celu pełną identyfikację tabel oraz teorii o tzw. INDEKSIE GLKEMICZNYM, którego wskaźniki cyfrowe mające pokazywać odpowiedni wzrost poziomu cukru po spożyciu zawierają ogromnie dużo błędów merytorycznych przyczyniając się od 15 lat do wzrastania fali otyłości i cukrzycy typu 2, u POLAKÓW.

Po tych badaniach identyfikujących prawdziwe OZNACZENIE pokazujące wzrost poziomu cukru po spożyciu produktów, sprawa zostanie przekazana na powrót do PROKURATURY, a następnie skierowana do SĄDU.
Po drobiazgowej i pełnej ocenie SĄDU nastąpi odpowiednia FALA wniosków odszkodowawczych ze strony POLAKÓW otyłych i chorych na cukrzycę typu 2, a powodem takiego Ich stanu zdrowia było i jest nadal  dostosowanie jadłospisu do zaleceń tzw. INDEKSU GLIKEMICZNEGO, pełnego błędów merytorycznych
i NIEPRAWD biologicznych.

Wg tego IG to po czekoladzie 70% się CHUDNIE, a tłuszcz z żółtego sera i szynki wieprzowej organizm człowieka WYDALA wg tej bzdurnej i nieprawdziwej teorii. Ludzie którzy opracowali tabele IG nie mieli
w ręku glukometru i nie czytali książek biologicznych ze szkoły podstawowej (biologia z 4 klasy).
Np. maltoza (piwo) wg IG to IG =110, a naprawdę wzrost poziomu cukru po spożyciu 100 gram piwa nie przekroczy 8% wzrostu tj. wzrost jest b. niski. RYŻ biały, wg IG to IG =70, a poziom wzrostu po spożyciu ryżu gotowanego nie przekroczy 20%, czyli też jest niski.
Chleb ryżowy, czekolada 70% cacao, ciemny chleb, śliwki suszone, arbuz, płatki zbożowe, kukurydza, ZIEMNIAKI, kasze, buraki, frytki, marchewka gotowana, bób gotowany i wiele innych wskaźników IG, do wymienionych tu produktów to zwyczajna:  BIOLOGICZNA  N I E P R A W D A.

Np.  FRYTKI;  zawierają tłuszcz, ale węglowodany wyłącznie z ziemniaka, których to węglowodanów
w ziemniaku jest ok. 18%, i są to węglowodany (skrobia) które podnoszą poziom cukru po spożyciu nie wyżej niż 20% wzrostu. Skąd więc wysoki IG pokazujący JAKOBY wysoki wzrost poziomu cukru po spożyciu.

Odpowiedź jest oczywista:  MARKETING  i  TOTALNA  BZDURA.  Takich przykładów jest  B. DUŻO.

Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić własnym glukometrem i NIE jest to TRUDNE !!

Tzw. Indeks glikemiczny, którym to Polacy są okłamywani, przez ten IG tyją i zaczynają mieć cukrzycę;
cała prawda o tym fałszywym i błędnym przekazie została przedstawiona w książce,
pt. _______: PORADNIK  ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Rozdział nr R46: 5 stron merytorycznego tekstu, oraz dużo przykładów.

Dlatego też piewcy tzw. IG czując się zdemaskowanymi propagatorami KŁAMSTW swoje frustracje próbują
niwelować oszczerstwami w kierunku naukowców z IRL KRAKÓW, pogarszając swoją sytuację procesową.
Jest Ich zaskakująco mało, co potwierdza POLICJA sprawdzając stale IP komputerów.

Notariusz kompletuje też materiały pokazujące próby dyskredytacji i oskarżania właścicielki instytutu
i pracowników naukowych o wszelkie zupełnie nieistotne sprawy, regularne i negatywne wpisy
w internecie, które mają na celu osłabić przekaz ze strony IRL KRAKÓW, również zniechęcić do zakupu książki, pogorszyć wizerunek naukowy, a jest już w sprzedaży uzupełnione 2-gie DRUGIE wydanie.
(IP komputerów i dane Tych niegodziwych spamerów, oszczerców są znane i potwierdzają to co już od dawna ustaliła POLICJA, a jest jasne i przygotowywane dla SĄDU).

Zasady, teorie dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel dotyczących tzw. INDEKSU GLIKEMICZNEGO, nijak się mają do rzeczywistości wykreowanej przez przyrodę na naszej planecie, procesem o nazwie: życie organizmów żywych na ZIEMI.

Należy PIĘTNOWAĆ nieuczciwość, celowe i stałe podawanie NIEPRWD czyli prostackie OSZUSTWO !!
Winno się też przedstawić Ich publicznie i imiennie; co nastąpi już niebawem przy aprobacie SĄDU.
Musimy mieć świadomość Kto do nas pisze; to ANONIMOWI oszczercy kryjący się za swoją PODŁOŚCIĄ.

Przecież do Nich nie możesz zadzwonić, bo nie ma gdzie. Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie,  dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego ? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma. Do krakowskiego IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani żadnym NAUKOWYM REŻIMOM czyli lekko, łatwo mówią PRAWDY BIOLOGICZNE, które zbadali. Warto !!

Każdy zatem, tak jak nasza wspaniała artystka Pani Urszula DUDZIAK w telewizji tvn poinformowała, powinien się zaznajomić z tabelami tzw. INDEKSU  ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu; oraz upiec sobie CHLEB typu KR-IRL, o którym Ona mówiła: OBYWATEL ŚWIATA, co oczywiste przecież.

Zobacz też, prawdy biologiczne;

__Książka; _pt._______:  PORADNIK  ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
__ADRES_______:  http://www.magdalirl.com.pl/

Pozdrawiam Ciebie i WSZYSTKICH 
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-06-13 13:55
Lid to prawda co piszesz ale ja bym sobie nie dodała nawet dla zdrowia tej pracy w produkcji tylko dla siebie. No cóż każdy ma prawo do własnego zdania :-)))))))
Nadrzędny - Autor siwek Dodany 2010-04-11 17:14
OlimpiaROJO - jedz sobie te swoje chlebki,ja tam wolę golonko!
Nadrzędny - Autor Staruszka123 Dodany 2010-04-11 17:52
OLIMPIA,PRZECZYTAŁAM TEN POST I POCZUŁAM SIE JAK NA JAKIMS ZEBRANIU ZDROWONAWIEDZONYCH(NIE MYLIC Z NAJEDZONYMI).INDEKS GLIKEMICZNY JEST BZDURNY???CZY TY WIESZ CO PISZESZ?
Nadrzędny - Autor OlimpiaROJO Dodany 2010-04-11 20:20
__PODPOWIEDŹ:
Wg tego IG to po czekoladzie 70% się CHUDNIE, a tłuszcz z żółtego sera i szynki wieprzowej organizm człowieka WYDALA wg tej bzdurnej i nieprawdziwej teorii. Ludzie którzy opracowali tabele IG nie mieli
w ręku glukometru i nie czytali książek biologicznych ze szkoły podstawowej (biologia z 4 klasy).
Np. maltoza (piwo) wg IG to IG =110, a naprawdę wzrost poziomu cukru po spożyciu 100 gram piwa nie przekroczy 8% wzrostu tj. wzrost jest b. niski. RYŻ biały, wg IG to IG =70, a poziom wzrostu po spożyciu ryżu gotowanego nie przekroczy 20%, czyli też jest niski.
Chleb ryżowy, czekolada 70% cacao, ciemny chleb, śliwki suszone, arbuz, płatki zbożowe, kukurydza, ZIEMNIAKI, kasze, buraki, frytki, marchewka gotowana, bób gotowany i wiele innych wskaźników IG, do wymienionych tu produktów to zwyczajna:  BIOLOGICZNA  N I E P R A W D A.

Np.  FRYTKI;  zawierają tłuszcz, ale węglowodany wyłącznie z ziemniaka, których to węglowodanów
w ziemniaku jest ok. 18%, i są to węglowodany (skrobia) które podnoszą poziom cukru po spożyciu nie wyżej niż 20% wzrostu. Skąd więc wysoki IG pokazujący JAKOBY wysoki wzrost poziomu cukru po spożyciu.

Odpowiedź jest oczywista:  MARKETING  i  TOTALNA  BZDURA.  Takich przykładów jest  B. DUŻO.

Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić własnym glukometrem i NIE jest to TRUDNE !!

Tzw. Indeks glikemiczny, którym to Polacy są okłamywani, przez ten IG tyją i zaczynają mieć cukrzycę;
cała prawda o tym fałszywym i błędnym przekazie została przedstawiona w książce,
pt. _______: PORADNIK  ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Rozdział nr R46: 5 stron merytorycznego tekstu, oraz dużo przykładów.
Pozdrawiam Ciebie i WSZYSTKICH 
Nadrzędny - Autor Valkiria Dodany 2010-04-12 14:28
Niestety nie kazdy kto przeczyta  nawet "PORADNIK ŻYWIENIOWY..."jest od razu ekspertem w sprawach zdrowia i zywienia.
Nadrzędny - Autor Staruszka123 Dodany 2010-04-12 20:19
NIE UJEŁABYM TEGO LEPIEJ.
Nadrzędny Autor OlimpiaROJO Dodany 2012-01-03 14:53
ZOBACZ  TEŻ  TO  (1ES, 1GJK, 2GJK): ♥♥♥♥♥

CHLEB  TYPU  KR-IRL. PODSTAWA  TO; ENERGIA  (ANTYCUKRZYCOWY). ***** 
1.TEMAT.
http://pl.netlog.com/annakwiek/blog/blogid=169358#blog

ANOTHER  ARTICLES _______: http://www.forumksiazki.pl/poradnik-zywieniowy-czlowieka-w-xxi-wieku-vt18354.html

Biologia, medycyna.
1.TEMAT./ + inne artykuły wg kolejności. S1, J1, J2.

P. S. Przy CELIAKII nie dodajemy otrębów pszennych !!
Nadrzędny - Autor Ella. Dodany 2012-01-03 18:14 Zmieniony 2012-01-03 18:54
Olimpia witaj i przepraszam ale: Jem to co lubię i nie patrzę na skład. Bez sensu to. Przed chwila znów zjadłam pół paczki jak nie więcej fig. jak utyje pomyślę jak schudnąć :-)
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2012-01-03 18:22
OBY TYLKO BYĆ NA CHODZIE
Nadrzędny - Autor Ella. Dodany 2012-01-03 18:55
I oto chodzi Basiu. A zimą zamiast słodyczy opycham się bakaliami
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2012-01-03 19:03
żebym ja tak potrafiła
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-01-03 19:04
Kilka dni niejedzenia słodkości i już ich się nie chce.
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2012-01-03 19:05
to nie ze mną
Nadrzędny - Autor Ella. Dodany 2012-01-03 19:08
Latem tak ale zimą podjadam właśnie figi albo migdały w czekoladzie z cynamonem
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2012-01-03 19:09
ok dzięki może na olejną zimę to zastosuje
Nadrzędny - Autor Ella. Dodany 2012-01-03 19:51
:-)
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2012-01-03 19:54
:-)
Nadrzędny - Autor OlimpiaROJO Dodany 2012-02-26 16:56
OKRUSZKI !! DLA  DZIECI, DLA  SPORTOWCÓW, CHORYCH (SZPITAL), STARSZYCH  (DODAJEMY  DO  WSZELKICH  POSIŁKÓW):
Każdy CHLEB-IRL tj. upieczone MINI  CHLEBKI, mielimy (mikser) uzyskując tzw. OKRUSZKI czyli produkt biologicznie wzorcowy w praktycznej do spożycia formie. Rozdrobniony chleb jest naturalnym źródłem ENERGII dla człowieka i powinien stanowić podstawowy składnik każdego posiłku/24h. Nasz organizm pozyskuje o 30% więcej energii, niż po spożyciu ugotowanego ryżu, co stanowi zwiększenie energetycznych możliwości życiowych dla wszystkich komórek organizmu, a w szczególności komórek nerwowych naszego mózgu. Układ immunologiczny otrzymuje dodatkową energię do walki z bakteriami, wirusami, także z komórkami nowotworowymi wzmacniając szanse obronne organizmu (dużo większa energia dla białych krwinek układu odpornościowego !!).

PRZEPIS ten, jest zamieszczony na stronie internetowej; *****   
Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
ADRES_______:  http://www.instytutirl.com.pl/index6.php
Nadrzędny - Autor Lucky Dodany 2012-03-02 15:59
tera jem owoce, wazywka,chleba jus nie , ogurki kwasne , tak tera zyje, waga spada codnia tak do swienta wielikiejNocy Zamtystania Pana Jezusa.
Nadrzędny - Autor REA Dodany 2012-03-02 19:29
No i linia gotowa - wylaszczysz się
Dobra dieta dla grubasków. :-) Tylko po co w to mieszasz Jezusa?
Nadrzędny - Autor Lucky Dodany 2012-03-02 19:35
niezen balach abatotna ,Qmasz?
Nadrzędny - Autor REA Dodany 2012-03-02 19:37
Za nic nie rozumiem - spróbuj jeszcze raz :-)
Nadrzędny - Autor REA Dodany 2012-03-02 19:37
Rozumiem tylko "kumasz" :-)
Nadrzędny - Autor Lucky Dodany 2012-03-02 19:57
balach odwrocenieje abarot , zgryw blatnyje wew iezieniu,Qmasz?
Nadrzędny Autor REA Dodany 2012-03-02 20:48
Nic nie kumam, wybacz. Pisz po rosyjsku poprawnie albo po polsku :-)
Nadrzędny - Autor Ella. Dodany 2012-03-02 20:08
REA obecnie jest post 40 dni do wielkanocy o ile dobrze pamiętam u nich pascha i w tym czasie mocno się pości tj jedzą warzywa owoce ale nie mięso i chleb. Te dwa ostatnie produkty są odsuwane do wielkanocy. Lucy stara się ale niezbyt jej to wychodzi i miesza dwa języki i chyba z gwarą.
Nadrzędny Autor REA Dodany 2012-03-02 20:46
Elu to ona (on) jest z Rosji czy jak? Zrozumiałam intuicyjnie, że chodzi o post, ale to też dobra dieta na lato :-)
Z jakiego rejonu bo pisze o wilkach idp.
Nadrzędny - Autor Ella. Dodany 2012-03-02 20:49
Myślę (obym się nie myliła bo i tak może być) że gdzieś w pobliżu Sybiru. W jakimś poście była wymieniona miejscowość ale dokładnie nie pamiętam.
Co do diety to już nie dla mnie bo ja bez chleba nie żyję :-) miesa mogę nie jesć ale chleb musowo.
Nadrzędny Autor REA Dodany 2012-03-02 21:00
Ja natomiast uwielbiam mięso i ziemniaki. Reszty może nie być. Chociaż ogórki kiszone też b. lubię :-)
Na chlebie zna się mój mąż i lubi ryby i sery. Dzisiaj dostał sernik wiedeński (ode mnie) jest więc rozanielony i marudzi "spać". :-)
Nadrzędny - Autor Ella. Dodany 2012-03-02 21:11
W takim razie wolę twego męża bo ja też chleb ryby sery i warzywka.
Nadrzędny Autor REA Dodany 2012-03-02 21:19
Nadali byś cię się, charakter też ma łagodny, ugodowy ale przy swoim potrafi obstawać i do celu zawsze dotrze :-)
Buśkę też ma śliczną - mogę patrzeć  w nieskończoność. Znajduje też czas na siłownię co widać - o matko już kończę - to moje cudo czeka :-)
Nadrzędny - Autor Ella. Dodany 2012-03-02 21:38
:-)))))))) Miłej nocki
Nadrzędny Autor Lucky Dodany 2012-03-03 21:29
wizolatorie w lagrie dawali  im - 300 grama chleb i kubas wady.konce.
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / __ZDROWIE, ENERGIA. Podstawa to; CHLEB typu KR-IRL. (20423 - wyświetleń)

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill