www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / BARIERY architektoniczne i nie tylko / Jak wydostać się wózkiem z pierwszego piętra na dwór (1734 - wyświetleń)
- Autor szaman Dodany 2021-06-20 23:16
witam mam spory problem, od 13 lat poruszam się na wózku , mam spory problem z uzyskaniem pozwolenia na budowę windy na ścianie budynku, wspólnota od 5 lat nie chce mi wydać stosownego zezwolenia więc dałem sobie z tym spokój, lecz od kilku dni dręczą mnie myśli czy jest jakiś wózek przystosowany do zjeżdżalnia po schodach, i od razu odpowiadam nie chcę schodołazów interesuje mnie tylko wózek którym będę mógł zjechać po schodach o własnych siłach , jestem sparaliżowany od klatki piersiowej do samego dołu ale ręce mam w pełni sprawne, jeśli ktoś spotkał się z Państwa z takim specjalnie wyważonym wózkiem to proszę o informację gdyż od 13 lat nie wychodzę prawie na zewnątrz i coraz bardziej przestaje mi na tym zależeć , dodam jeszcze że mieszkam na pierwszym piętrze,
Nadrzędny Autor Dynia Dodany 2021-06-24 17:48
Widziałam takie wózki na youtubie. Wyglądają kosmicznie, są bardzo duże, ciężkie, a schody, które pokonują nie są takie jak w naszych polskich realiach, tylko każdy stopień jest jakby o połowę niższy niż w PL. Są koszmarnie drogie, bo kiedyś się tym interesowałam. Ale jakbym wygrała w totka to bym bez wahania sobie taki sprawiła.
https://www.youtube.com/watch?v=3lb_8nmy90c
Nadrzędny Autor majasliwka Dodany 2021-07-07 07:35
Wszystko zależy od schodów i tego czy jest przy nich barierka. Mój brat jest na wózku 11 lat i dopóki nie zrobił podjazdu wjeżdżał po schodach sam. Na youtube jest kilka filmików jak to zrobić. Podstawa to silne ręce. Możesz też poszukać pomocy w FAR on się nauczył właśnie na ich obozie.
Nadrzędny Autor Dynia Dodany 2021-07-07 11:58
Widziałam kiedyś jak chłopak bez jednej ręki zasuwał tak wózkiem po schodach. Jak dla mnie to jest mega niebezpieczne. I do takiego zjeżdżania tylko wózek AKTYWNY! Są dofinansowania do takich wózków z NFZ i PCPR.
Nadrzędny - Autor Leonard5998 Dodany 2021-12-14 17:38
Takie coś jest naprawdę skomplikowane.
Nadrzędny Autor balustrady1 Dodany 2023-02-10 09:51
Proponuję takie rozwiązanie
https://www.balustrady1.pl/img/Podjazdy/bal%20(6).jpg
Składany podjazd na ścianę.
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / BARIERY architektoniczne i nie tylko / Jak wydostać się wózkiem z pierwszego piętra na dwór (1734 - wyświetleń)