Wspomniany wirtuoz nie był głuchoniemym ale stracił słuch pod koniec życia . i dlatego pisał dalej.. symfonie etc.
Co do orzeczenia o niepełnosprawność.. Mnie gdy by na stan zdrowia lekarze a nie ZUS pozwolił dorobić 4 lata w wykonywanym zawodzie to ZUS nie płacił by mi niecałe 1500 złotych renty tylko ponad 3 tysiące. złotych emerytury na rękę Przebywając od 15 lat na III grupie inwalidzkiej dorabiam też prawie przez 15 lat i ani jednego dnia nie pracowałem w zakładach pracy chronionej.. Czy na stanowisku które by było dofinansowywane z tytułu mojej niesprawności..
Zus który mi płaci rentę ma czysty Zysk na mnie.. Bo tak od 7 lat musiałby mi płacić pełną emeryturę górniczą.. prawie 3 razy tyle ( brutto niż obecnie)
Ty nie rozumiesz istoty. rzeczy
Przykładowo
Bylem pianistą straciłem rękę straciłem możliwość wykonywania wyuczonego i wykonywanego wcześniej zawodu.. Z tego tytułu jestem niezdolny do wykonywania wyuczonego zawodu co w konsekwencji daje niesprawność.. Fakt mogę z jedną ręka pracować w innym zawodzie.. a le nie zmienia to faktu że nie jestem osobą niepełno sprawna.. I nie mogę wykonywać tego zawodu do którego zostałem przystosowany wykształcony etc.
I ta renta jest częściową rekompensatą za uszczerbek na zdrowi..
Bo jako człowiek zdrowy przez 20 lat płaciłem składki .. Pytam sie poco..??
Skałki ZUS płaci sie też po to ze w razie wypadku niesczeźnięcia nie zdechniesz z głodu pod płotem i renta jest takowa jałmużna i to wcale nie wymyślona przez socjalizm jak sie co poniektórym wydaje. Ze przy swojej ułomności potrafisz cos do tego chlebka dorobić . To tylko świadczy dobrze o człowieku..