A ja mam takie pytanie. Czym się różni legitymacja ON od legitymacji emeryta i rencisty. Ja do tej pory posiadałam tylko tę drugą. Chciałabym jednak dostać LON tylko, że nie posiadam symbolu ON 0-4 w moim przypadku (mam po staremu 3 grupę) Co w takiej sytuacji.
Od dzisiaj mam nową legitymację.
Jestem osobą niepełnosprawną w stopniu znacznym. Wobec tego regularnie korzystam z legitymacji osoby niepełnosprawnej w celu uzyskania ulg i uprawnień. W dniu dzisiejszym odebrałem legitymację osoby niepełnosprawnej wydaną według nowego wzoru. O ile jestem zachwycony jej rozmiarem i materiałami użytymi do produkcji, o tyle gorzko rozczarowałem się widząc, że stopień niepełnosprawności jest zakodowany w formacie QR. Uważam to za gigantyczny błąd. Jako osoba z orzeczonym znacznym stopniem regularnie okazuję legitymację do kontroli w pociągach, komunikacji miejskiej, czy komunikacji autobusowej dalekobieżnej. Zastosowanie kodu QR nie dość, że niepotrzebnie wydłuży czas kontroli, gdyż kontroler będzie próbował odczytać kod, zamiast zwyczajnie przeczytać jaki stopień niepełnosprawności mi przyznano, to może ją także uniemożliwić w przypadku awarii czytnika, lub jego braku. Przykładowo nie każdy kierowca busa musi mieć czytnik przy sobie. Dodatkowo będę musiał na głos, przy innych pasażerach tłumaczyć się jaki stopień niepełnosprawności posiadam, gdy kontroler nie będzie mógł go odczytać. Uważam to za krępujące i irytujące. Kod QR nie stanowi też żadnego zabezpieczenia oraz nie zapewnia prywatności, ponieważ każdy może go odczytać najtańszym telefonem komórkowym. W jakim celu więc go wprowadzono? Podsumowując: kod QR jest tylko i wyłącznie utrudnieniem dla osób niepełnosprawnych, takich jak ja.