Kryształku, poczytaj w necie, cebula jest dobra też na stawy! Tylko, że oni (tam) podają przepisy na "rozgotowaną"
BZDURA.
Był popularny i chyba nadal jest, taki lek w zastrzykach, który zawiera siarkę - prod. Francuskiej. W dawnych latach tak leczono reumatyzm i inne choroby stawów (z dobrym skutkiem).
Cebula zawiera sporo siarki i wiele innych elementów wraz z witaminami:
Wartość energetyczna - 40 kcal
Białko ogółem - 1,10 g
Tłuszcz - 0,10 g
Węglowodany - 9,34 g (w tym cukry proste 4,24)
Błonnik - 1,7 g
Witaminy
Witamina C – 7,4 mg
Tiamina – 0,046 mg
Ryboflawina – 0,027 mg
Niacyna - 0,116 mg
Witamina B6 - 0,120 mg
Kwas foliowy - 19 µg
Witamina A – 2 IU
Witamina E – 0.02 mg
Witamina K - 0.4 µg
Minerały
Wapń – 23 mg
Żelazo - 0,21 mg
Magnez - 10 mg
Fosfor - 29 mg
Potas - 146 mg
Sód – 4 mg
Cynk - 0,17 mg
Tak więc cebula dobra na wszystko
jak wiadomo większość witamin jest dobrze przyswajalna z tłuszczem, więc majonez nie jest od rzeczy - smacznego i zdrowia życzę