Zapoznaj się z leczniczymi właściwościami popularnej wiśniówki. Niegdyś robiona niemal w każdej rodzinie, dziś lekko zapomniana, a nie słusznie bo nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Na problemy żołądkowe pomaga wiśniówka (zasypana cukrem lub miodem) oraz miód pitny
https://ania-gotuje.pl/przepis/jak-zrobic-miod-pitny-przepis-krok-po-kroku/. Oba trunki pite oczywiście w rozsądnych ilościach np 1 kieliszek 35ml dziennie, wspomaga pracę żołądka. Regulują wytwarzanie soków żołądkowych. Dodatkowo regulują ciśnienie krwi i pracę układu krwionośnego.
Składniki i sposób wykonania wiśniówki:
- kilogram wiśni
- 750ml mocnego 65 procentowego alkoholu
- pół kilograma cukru lub miodu
Wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem lub miodem. Całość mieszamy i zalewamy alkoholem. Po miesiącu odcedzamy z wiśni i osadu. Butelkujemy i po kolejnym miesiącu otrzymujemy leczniczą i smaczną nalewkę z wiśni.
Składniki i wykonanie miodu pitnego:
1/3 miodu
2/3 wody
drożdże do miodu pitnego.
Miód z wodą mieszamy, aż się rozpuści. Dodajmy drożdże. Po miesiącu burzliwej fermentacji zlewamy znad osadu i przechowujemy w chłodnej piwnicy. Po 12 miesiącach miód pitny jest gotowy do spożycia.