Tortille w wersji wege:
Wychodzi około 8 małych porcji
mąka orkiszowa razowa 1 szklanka
https://www.przepis-kulinarny.pl/co-to-jest-maka-razowa-info167.htmlsmalec - wybrałam wegański z żurawina 3 łyżki
gorąca woda trochę mniej niż pół szklanki
szczypta soli
Przesiać mąkę przez sitko, dodać sól oraz smalec - zgniatać i stopniowo dodać wodę. Odstawić ciasto na jakieś 10 min.
Po tym czasie uformować z ciasta kulki, położyć na posypanej mąką stolnicy i rozwałkowywać każdą kulkę na cieńki placek.
Smażymy na suchej rozgrzanej patelni po około 15 sekund na każdą stronę albo dłużej jak widzimy że jest niedosmażona.
( na patelni może zwęglić się trochę mąki, która jest przylepiona do placków, tym się nie przejmować)
Jeśli chodzi o farsz to ja na patelni polanej odrobiną oliwy z oliwek podsmażyłam szpinak , fete , cebulkę , dodałam syszone pomidory z bazylią i czosnkiem i sól. Na koniec wymieszałam to jeszcze z groszkiem