Szczerbaty... a czy Ty wiesz skąd na Śląsku takie zamiłowanie do gołębi?? Poczytaj o początkach górnictwa i wtedy znajdziesz odpowiedź... Poza tym mało kto wie, jakie te ptaki są inteligentne! Wsławiły się podczas II wojny światowej a Brytyjczycy postawili gołębiom pomnik...
Szczerbaty... gdyby każdy człowiek kierował się takimi antypatiami i agresją w stos. do mieszkańców poszczególnych regionów Polski to już dawno mamy III wojnę światową... Wiesz.. samo bycie istotą żywą nie świadczy o byciu człowiekiem... Człowieczeństwo można bardzo szybko utracić... Czasem po prostu trzeba wzbić się ponad podziały... fikcyjne podziały regionalne, klasowe, społeczne i widzieć w drugim człowieku po prostu człowieka! a nie ślązaka, górala, hanysa..... itp itp..to właśnie jest człowieczeństwo. Mam tylko nadzieję, że jeśli kiedyś na swojej drodze spotkasz ślązaka, który będzie potrzebował szybko pomocy to nie przejdziesz obok niego obojętnie... wtedy tylko jedna osoba była by z Ciebie dumna: hitler .. no może jeszcze stalin....
Ja wciąż wierzę, że w głębi serca jesteś dobrym facetem, potrafiącym współczuć i współodczuwać cierpienie z drugim człowiekiem. Jeśli wierzysz w Boga to z pewnością wiesz, że Bóg przychodzi do nas w drugim napotkanym człowieku... jeśli zignorujesz... odepchniesz drugiego człowieka... to.... No właśnie... Ty wiesz... co to oznacza.
Domyślam się, że wiele w życiu przeszedłeś i w ukryciu nie raz wylałeś łzy... jak my wszyscy przecież... ale ktoś lub coś wybudowało wokół Twego serca mur.. twardy mur. Nadszedł czas aby go zburzyć! wtedy zdołasz wznieś się na wyżyny swego człowieczeństwa... ponad wszelkie podziały, urazy.... ponad własne cierpienie.... Świat z takiej perspektywy jest ładniejszy... cieplejszy...
Zapewniam Cię, że i na Śląsku i w Małopolsce...i na Mazurach ludzie tak samo cierpią... Mi też nie jest łatwo w życiu... chciałbym się nieczym nie martwić... chciałbym kiedyś pojechać do "ciepłych krajów"... ale nawet mieszkanie na Górnym Śląsku nie zagwarantowało mi tego... jestem jjak każdy inny niepełnosprawny.... nie mam w ogrodzie kopalni

W górę serca!