Jak zwykle te informacje nie służą do podjęcia decyzji medycznych. Nie specjalizuję się w tłumaczeniach medycznych, a nawet gdybym się specjalizowała, to nie odpowiadam za jakość źródeł. Zawsze gdzieś mogą być nowsze, lepsze badania. Nie chcę mieć na sumieniu niczyich decyzji medycznych, jasne?
Ogólnie: są w literaturze naukowej, medycznej, opisane przypadku zatrucia wątrobowego, które ustawało po zaprzestaniu przyjmowania soku (w jednym przypadku 29-letni mężczyzna, który już wcześniej miał kłopoty, musiał mieć przeszczep). Dotyczą i młodych i starszych, i z wcześniejszymi chorobami wątroby i bez. Ale ponieważ to jest wyciąganie wniosków po fakcie, nie jest to uznawane za bezsporny dowód (bo dowodem byłby zbadany, powtarzalny w laboratorium, skutek). Co jakiś czas pojawiają się też badania z tezą przeciwną („z naszych badań wynika, że nie ma podstaw, żeby ten sok był hepatotoksyczny”). W przypadku badań wskazujących na hepatotoksyczność spór jest o to, czy badacze dobrze określili powody, w przypadku badań „uniewinniających” problemem bywa np. to, że są finansowane przez firmy, które to sprzedają. I to, że „nie stwierdzono” niekoniecznie oznacza „nie ma”.
Np. zespół jeden zespół badawczy (2005) opisuje przypadki uszkodzeń wątroby i stwierdza w konkluzji że „Lekarze powinni mieć świadomość, że sok z NONI może być hepatotoksyczny” (
Physicians should be aware of potential hepatotoxicity of NONI juice.), a drugi opublikuje badanie (2006) z tytułem Sok noni nie jest hepatotoksyczny (
Noni juice is not hepatotoxic.). A potem znowu ktoś publikuje badanie (2011) przypadku z zatruciem, np. „Ostre zatrucie wątroby u 14-latka po przyjęciu soku Morinda citrifolia" (
Acute Hepatotoxicity After Ingestion of Morinda citrifolia (Noni Berry) Juice in a 14-year-old Boy).
Streszczenie tego jak się o tym – na dzisiaj – mówi zainteresowanym nie-medykom na stronach „oficjalnych” jest np. w
United States National Library of Medicine, LiverTox (Narodowa Biblioteka Medyczna USA, serwis o uszkodzeniach wątroby powodowanych przez różne substancje):
NONI (MORINDA CITRIFOLIA) – rozdziały „Hepatotoxicity” i „Mechanism of Injury”
Hepatotoksyczność:
Pojawiały się przypadki, w których sugerowano że niewyjaśniona ostra niewydolność wątroby mogła być spowodowana przez sok z owoców noni. W wielu z tych przypadków był to jednak słaby związek przyczynowy. Okres od rozpoczęcia przyjmowania substancji do pojawienia się skutków wynosił od 2 do 8 tygodni, objawy przypominały ostrą żółtaczkę i ramach badań komórek wątrobowych stwierdzono podniesienie poziomu enzymów w badaniach serologicznych. Nie stwierdzono objawów wskazujących na alergię spowodowaną przez układ odpornościowy (wysypka, gorączka, ezynofilia), ale u niektórych pacjentów wystąpiło podwyższenie liczby autoprzeciwciał. Problemy szybko ustały po zaprzestaniu spożywania soku (jedna osoba miała przeszczep wątroby - przyp tłum.). Nie stwierdzono innych czynników autoimmunologicznych.
Mechanizm uszkodzenia wątroby:
Mechanizm uszkadzania wątroby przez sok z noni nie jest znany. Wyciągi z noni zawierają liczne substancje składowe, w tym antrachinony, które są często wskazywane przez źródła jako hepatotoksyczne [„cited” – nie określa czy zdaniem autorów twierdzenie to jest prawdziwe, czy nie - źródła tak mówią i tyle]. Jednak przypadki uszkodzeń wątroby, które wiąże się z sokiem z noni, miały wszystkie cechy uszkodzenia wątroby o nieznanym podłożu, a nie skutków zatrucia / bezpośredniej toksyczności, a badania, zarówno na organizmach żywych (in vivo) jak i na preparatach w szkle (in vitro) nie dostarczyły dotychczas dowodów na to, że sok z noni jest sam w sobie hepatotoksyczny.