Czytałem te i wiele innych podobnych artykułów. Nie wyjaśnia mi to jednak jednej wątpliwości - jeśli w październiku złożę wniosek o 500zl dodatku, to na jakiej podstawie mieliby mi go przyznać skoro w aktualnym orzeczeniu do renty socjalnej mam wpisane wyłącznie "jest pan całkowicie niezdolny do pracy" a orzeczenia o znacznym stopniu nie uznają przy określaniu niezdolności do samodzielnej egzystencji. Czy w takim przypadku nie odrzucą mojego wniosku jako niezasadnego?
Znalazłem coś bardziej konkretnego:
https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/500-plus-dla-niepelnosprawnych-kiedy-i-jak-zlozyc-wniosek/b0y9e8b"Aby otrzymać świadczenie, trzeba będzie złożyć wniosek do ZUS lub do innego organu wypłacającego świadczenia emerytalno-rentowe; w instytucji, która wydała potwierdzenie niezdolności do samodzielnej egzystencji. Dodatek będzie przysługiwać od miesiąca, w którym przyjęto prawidłowo złożony wniosek. Przyjmowanie i rozpatrywanie wniosków o świadczenie uzupełniające ZUS formalnie rozpocznie od dnia wejścia w życie ustawy, czyli od 1 października. Władze ZUS podkreśliły w wywiadzie z PAP, że nie będą odrzucać wniosków złożonych we wrześniu, przed wejściem w życie nowego prawa. Rozpatrywanie wniosków rozpocznie się jednak w terminie ustawowym, czyli w październiku. Pierwsze decyzji o przyznaniu świadczenia uzupełniającego będą w listopadzie.
Przed wydaniem decyzji o przyznaniu świadczenia ZUS będzie musiał zweryfikować, czy dana osoba ma orzeczenie o niezdolności do samodzielnej egzystencji. Z szacunków ZUS wynika, że do nowego świadczenia uprawnionych będzie ok. 850 tys. Około 600 tys. z nich zostanie skierowanych na badanie przez lekarza orzecznika ZUS, który ustali, czy są niezdolni do samodzielnej egzystencji. Zakład będzie też weryfikował wysokość pobieranych już przez wnioskodawcę świadczeń finansowanych ze środków publicznych.
"
Z tego drugiego akapitu wynikałoby, że po złożeniu wniosku o dodatek ZUS, w przypadku braku orzeczenia o niezdolności do samodzielnej egzystencji, będzie kierował klientów na badanie orzecznika. Ale czy oby na pewno również tych którzy mają już prawomocne orzeczenie z ZUS (mówiące wyłącznie o niezdolności do pracy - bo skoro wystarczyło do otrzymania renty socjalnej to dlatego takie wcześniej dali)? Czy w tej sytuacji ZUS nie stwierdzi np. że jeśli wcześniej ich orzecznik nie dał orzeczenia mówiącego o niezdolności do pracy i do samodzielnej egzystencji, poprzestając na samej niezdolności do pracy, tzn. że się ono nie należy i wniosek o dodatek 500zł zostanie odrzucony?
Poza tym czy ten wniosek o dodatek zawiera jakieś dokumenty medyczne np. zaświadczenie o stanie zdrowia jak przy wniosku o przyznanie renty socjalnej? To jest istotne bo w naszych realiach skompletowanieanie takich dokumentów też trwa zwłaszcza jak ktoś jest zależny od innych.