www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 4) (1574162 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 171 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny - Autor Barbara Mycko Dodany 2008-05-06 14:44
jem kurczaki bardzo żadko one są między innymi do tego przeznaczone ale kot pies szczur mysz itd nie są do spożywania a czym żyje wiarą nadzieją miłością !!
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-05-06 16:35
Szczerbaty podałam przepis na sałatkę z mlecza, bo prosiłeś o przepis na przyrządzenie dania z trway. Mlecz zbiera się na łące, rośnie obok trawy.
Nadrzędny - Autor WERBENA Dodany 2008-05-06 16:44 Zmieniony 2008-05-06 16:58
mlecz - mniszek  lekarski - zioło na oczy,i nie tylko , a jutro napisze nam całkiem coś fajnego .......
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-05-06 16:45 Zmieniony 2008-05-06 16:49
Mlecz to mniszek lekarski. Dobry na wątrobę.
Nadrzędny - Autor WERBENA Dodany 2008-05-06 16:48
szczerbaty to -pewno całkiem fajny chłopak , tylko innym torem czasem żartuje, 
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-05-06 17:32
Szczerbaty specjalnie dla Ciebie i dla wszystkich którzy potrzebują wzmocnienia(można to zrobić z alkoholem jak ktoś lubi)

Miód z mlecza

250 kwiatów mlecza(same łby bez łodyg)
łyżeczka kwasku cytrynowego
1/2 litra wody
1 kg cukru

Kwiaty po zerwaniu poodwracać główkami w dół, aby wypadły robaki. Kwiaty zalać 1/2 l wody(kwiatów nie płukać). Gotować 20 min z 1/2 łyżeczki kwasku.Zostawić 24 godziny. Następnie wycisnąć przez gazę. Wsypać 1 kg cukru i pół łyżeczki kwasku i znowusz gotować około 1 i 1/2 godziny( jeżeli bardzo zgęstnieje to krócej gotować) na wolnym ogniu, aż zmniejszy swoją objętość.Gorące wlewać do słoików i zakręcać.

Szczególnie polecam na wzmocnienie np podczas infekcji. Można pić co dzień łyżeczkę  na szklankę wody. Jak ktoś lubi to można tym słodzć herbatę.
Nadrzędny Autor Malwa Dodany 2008-05-09 08:51
Cześć słoneczka!Na gwałt potrzebny mi przepis na ciasto z rabarbarem.
Lidian,Konkretna-specjalistki od ciast ,może macie jakiś przepis dla
powiedzmy - "leniwych".Pozdrawiam.
Nadrzędny - Autor szczerbaty Dodany 2008-05-07 07:57
WCZORAJ NAJADLEM SIE MLECZY I DZISIAJ CZUJE SIE O 20 LAT MLODSZY TYLKO ZE ZACZELY MI WYRASTAC ROGI A PRZECIERZ NIE MAM ZONY. MOZE NA SPACERZE SPOTKAM JAKOMS JALOWKE.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-05-07 08:07 Zmieniony 2008-05-07 08:11
Jeżeli szukasz jałówki to znaczy,że zamieniasz się w byczka. Czy oprócz rogów również inne bycze atrybuty Tobie się zmieniają? Oczywiście mam na myśli wielkie ..nozdrza.
Nadrzędny - Autor Barbara Mycko Dodany 2008-05-06 19:23
jemu nic nie odpowiada ostatnio więc trudno jego problem
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-05-06 20:39
Jak zje miód z mlecza, to będzie słodki.
Nadrzędny - Autor Barbara Mycko Dodany 2008-05-07 09:07
to nie jedna z ulicy nań poleci
Nadrzędny - Autor szczerbaty Dodany 2008-05-07 10:49
BASKA DLACZEGO MOWISZ COS W MOIM IMIENIU CZEGO JA BYM NIE POWIEDZIAL???????
Nadrzędny - Autor szczerbaty Dodany 2008-05-07 10:50
KROWY SA NA PASTWISKU A NIE NA ULICY
Nadrzędny - Autor szczerbaty Dodany 2008-05-07 10:51
WIEM ZE MASZ NA MYSLI NOZDRZA BO CO BYS TY MOGLA MIEC INNEGO NA MYSLI
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-05-07 11:14
Ciebie jak pochylasz głowę, tak aby rogi były dobrze widoczne. Z nozdrzy bucha para, a kopytkiem grzebiesz w ziemi, bo właśnie jakaś super krówka przechodzi.
Nadrzędny Autor walpoz Dodany 2012-12-06 13:14
.
Nadrzędny Autor Barbara Mycko Dodany 2008-05-07 14:48
na ulicy też bywają widziałam
Nadrzędny - Autor Barbara Mycko Dodany 2008-05-07 14:47
??
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-05-07 14:49
To do szczerbatego, bo pytał co ja mogę mieć na myśli.
Nadrzędny - Autor Barbara Mycko Dodany 2008-05-07 14:51
ok
Nadrzędny - Autor szczerbaty Dodany 2008-05-08 07:43
MACIE RACJE KROWY SA TEZ POLITYKAMI A NAJWIECEJ CHODZI W BIALYCH KITLACH
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-05-08 07:48
Szczerbaty uważaj, jesteś w wątku kuchnia i za chwilę będziesz miał przeciwko sobie całą rzeszę kucharek, które się tak ubierają.
Nadrzędny - Autor szczerbaty Dodany 2008-05-08 07:54
KITEL TO COS TAKIEGO CO NOSZA KROWY PO STUDJACH MEDYCZNYCH I KTORYM SIE WYDAJE ZE JAK GO UBIORA TO SA DOKTORAMI A TO SA WCIAZ ZWYKLI LEKARZE KTORZY SIE CZESA NA MYSL O TYM ZE KTOS MYSLACY SPRAWDZI ICH PODSTAWOWA WIEDZE.
Nadrzędny Autor szczerbaty Dodany 2008-05-08 07:55
A DLACZEGO TY JUZ NIE SPISZ WSALAS RANO ZEBY DO MNIE NAPISAC??
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-05-08 08:07 Zmieniony 2008-05-08 08:10
Nazwy kitel używa się również mówiąc o odzieży ochronnej kucharzy, także biała, rytualna koszula, którą Żydzi zakładają w dniu ślubu.

Szczerbaty świetnie się domyśliłeś.  Ja już w nocy marzę o naszych porannych rozmowach. Wprost nie mogę się Ciebie doczekać.
Nadrzędny - Autor Barbara Mycko Dodany 2008-05-08 14:43
nie jesteś sama
Nadrzędny - Autor szczerbaty Dodany 2008-05-09 07:59
PROSZE NIE PISZCIE O ZYDACH. FOLKLOR I OBYCZAJE INNYCH NARODOWOSCI BARDZO MNIE INTERESUJA WIEC PISZCIE I GROZINACH, ARMENCACH I INNYCH O KTORYCH COS WIECIE
Nadrzędny - Autor Barbara Mycko Dodany 2008-05-09 08:01
żydzi to też ludzie
Nadrzędny - Autor renatawanke Dodany 2008-05-09 09:07
KOTLET  z FILETA  Z PIECZARKAMI                                                                40deko fileta    ,    20  deko  pieczarek ,     2  cebule  (jak  kto lubi  )-pokroic wszystko w kostkę           CIASTO  -4 jajka     4 łyżki magi    2  łyżki oleju  3  łyżki mąki  ziemniaczanej   pieprz i sól                         Wymieszac  wszystkie składniki  i zostawic na 2 godz. piec jak placki ziemniaczane .SMACZNEGO !
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2008-05-09 09:10
NIE PIEKę
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-05-09 09:27
Renatko znam ten przepis. Robię go odrobinę inaczej, ale polecam. Zdaje mi się, że też go podawałam.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-05-09 09:13
Malwa to specjalnie dla Ciebie, ale jak ktoś ma ochotę ,to proszę bardzo.  Jest to bardzo prosty przepis na ciasto z owocami. Zawsze się udaje. Z rabarbarem go nie robiłam, ale z innymi owocami często robię. Przypuszczam, że do rabarbaru potrzebne będzie więcej cukru niż to jest w przepisie.  

4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
3 szklanki mąki
cukier waniliowy
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka zsiadłego mleka (dodaję jogurt lyb mleko Vital, może być śmietana)
owoce
Jajka rozbełtać wrzucić całą resztę składników. Wymieszać i wylać na średniej wielkości blachę. Blachę przedtem nasmarować i posypać bułką lub wyłożyć papierem. Na ciasto położyć owoce, powinno być dosyć dużo owoców, bo ciasto mocno rośnie. Piec w średnio nagrzanym piekarniku. 170-180stopni od 40min do 1 godziny to zależy jakie mokre są owoce. Można to ciasto również robić z owocami z puszki.   Na koniec posypać cukrem pudrem(po upieczeniu). Smacznego.
Nadrzędny - Autor renatawanke Dodany 2008-05-09 09:21
napewno  pyszne  ale jakby mi kto upiekł? ale moę spróbuje .
Nadrzędny - Autor Malwa Dodany 2008-05-09 09:39 Zmieniony 2008-05-09 09:44
Serdeczne dzięki,tylko gorzej z tym rabarbarem,jak położe na cieście surowy to nie chce się upiec,
z kolei gdy wcześniej go podsmażę,,to trudno zageścić,robi się taka "paćka" i tu problem.
A więc problem jest nadal do rozstrzygnięcia.
Nadrzędny - Autor renatawanke Dodany 2008-05-09 11:49
lidian    dopiero niedawno dostałam go od  sąsiadki  ale już wypróbowałam rzeczywiśce  dobreeeee  mało roboty .Jak znasz więcej to pisz  PROSZE aha tylko żeby nie było trzeba gnieśc ciasta bo sobie nie poradzę moimi rękami ,pozdrowionka
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-05-09 12:03
Spróbuj samorodek, który podała wyżej Konkretna. Jest świetny i nie potrzeba go mocno wyrabiać. Podałam też wyżej babkę mateczki również nie musisz wyrabiać. Wszystko robisz mikserem. To są przepisy, które zawsze się udają. Pozdrawiam.
Nadrzędny - Autor Malwa Dodany 2008-05-09 15:47
Skubaniec - kruche ciasto z owocami - składniki

    * 1/2 kg mąki
    * 30 dag masła (lub 25 dag masła + 2 łyżki smalcu - ciasto będzie bardziej kruche)
    * 5 jajek
    * 5 łyżek cukru pudru
    * 1 szklanka cukru kryształu
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * 2 łyżki kakao
    * 1.5 kg dowolnych owoców (truskawek wiśni rabarbaru jagód jabłek itd. )

Skubaniec - kruche ciasto z owocami - sposób przygotowania
Zrób kruche ciasto: szerokim nożem posiekaj makę z zimnym masłem (i smalcem, jeśli dodajesz), zagnieć z cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto podziel na 3 części, jedną rozwałkuj i wyłóż tortownicę lub blachę. Na cieście ułóż owoce. Do drugiej części ciasta dodaj kakao, zagnieć. Z ciemnego ciasta zeskubuj kawałki i posypuj nimi owoce. Z białek i cukru kryształu ubij bardzo sztywną pianę, wyłóż ją na ciemne ciasto. Z pozostałego, jasnego ciasta zeskub kawałeczki i posyp nimi pianę. Piecz 40 minut w temp. 160-170°C.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-05-09 16:41
Znam ten przepis. Jest świetny. Można zrobić jego modyfikację tzn, że zamiast owoców dodać masę makową z puszki wymieszaną z białkami, które ubiłaś. To jest super.
Nadrzędny - Autor renatawanke Dodany 2008-05-09 18:29
DO  LIDIAN  dopiero całośc przecztałam i rzeczywiście podałaś taki pod innym tytułem  bardzo przepraszam mogłam przeczytac ale  sasiadka mi dała kilka przepisów bo jakoś nie mam natchnienia do gotowania co prawda orłem nie jestem ale z głodu nieumieramy . PYTANKO chyba do KONKRETNEJ co to są <zarodki pszenne> ??chyba sie nie pomyliłam ..
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-05-10 08:20
Zarodki pszenne
Zarodek jest najcenniejszą częścią ziarna, z której wyrastają kiełki. Jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które odgrywają ważną role w przemianach cholesterolu. Zarodki zawierają witaminy z grupy B, witaminę E oraz wiele minerałów m.in. magnez, żelazo, cynk, fosfor. Dostarczają również aminokwasów egzogennych. Prażone zarodki pszenne stanowią wspaniały dodatek do twarożków, jogurtów, koktajli, zup oraz wzbogacają panierkę.
Nadrzędny - Autor szczerbaty Dodany 2008-05-10 09:16
KARP PO ZYDOWSKU
JEDEN KARP I 5 KG RODZYNKOW. WSZYSTKO USMAZYC .BŁEEEEEEE
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-05-10 11:45
Szczerbaty, to jest smaczniejsze.

Tort czekoladowo-orzechowy
30 dag gorzkiej czekolady
30 dag orzechów włoskich
25 dag masła
10 dag cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek
20 dag czekolady i orzechy zmielić, wymieszać. 10 dag czekolady pokroić w kostkę. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Połączyć z czekoladą i orzechami. Wmieszać pianę z białek. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Dodać czekoladę pokrojoną w kostkę. Piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.
Nadrzędny - Autor WERBENA Dodany 2008-05-10 14:51
szczerbaty - dobry humorystyczny przepis -- śmiech bierze ,... a smażyć z którego boku najpierw tego karpia położyć , na lewym czy na prawym .
wesołe danie.
Nadrzędny - Autor konkretna Dodany 2008-05-10 22:43
Z kuchni mongolskiej.

Wez kawał baraniny,włóz ja pod końskie siodło,nastepnie przez 2 dni ujezdzaj konia z tym mięsem.Potem wyłóz na miskę i tak skruszałe za pomocą noża po kawałku odcinaj i jedz ... surowe.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-05-11 18:45
Konkretna jak zwykle pełna pomysłów dziewczyna.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-05-12 16:13
Jak podajecie sałatę?
Nadrzędny - Autor Barbara Mycko Dodany 2008-05-12 17:53
normalnie stawiam na stole półmisek
Nadrzędny - Autor renatawanke Dodany 2008-05-12 18:20
WITAM !a jak inaczej podawac ?jak poprawnie ? oprócz półmiska i szklanej miski z  bardzo dużymi nazwe to sztuccami .
Nadrzędny - Autor Barbara Mycko Dodany 2008-05-12 18:27
ale masz problem nie podawaj wcale
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 4) (1574162 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 171 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999-2008 Markus Wichitill