WzK siostra babci mnie "mordowała" tą zupką
do tego te cholerne gęsi, kaczki... Z tego to dla mnie był dobry pasztecik z gęsiej szyjki
No a jak oni uwielbiali "czarną polewkę"
Oczywiście, że są to zupy przed 2 daniem, ale...
Takie 1 daniowe może być też: kapuśniak z ziemniakami, kwaśnica, grochówa, krupnik, flaki z "puletamy" itd.
Jest taka syta i gęsta zupa: kiełbasa (każda), boczek i wszystko co w lodówce, wszelkie dostępne warzywa i oczywiście pyry. Co się da (i trzeba) podsmażyć na smalcu czy oleju ze sporą ilością cebuli i do zupy. Do tego oczywiście ziemniaki i buraki. Na koniec dodać trochę kwaśnej śmietany
Zupa groszkowa
Mieloną wołowinę zmieszać z drobno pokrojoną cebulą, jajkiem, gałką muszkatołową i przyprawami (Vegeta, pieprz i co lubicie). Uformować małe kuleczki.
Z masła i mąki zrobić zasmażkę (jasną). Wcześniej musimy mieć wywar - rosół, lub zrobić z kostek rosołowych. Wybaczcie piszę z pamięci, jak robię to wiem co po kolei - takie odruchy
Do tej zasmażki dodać wywar mięsny i zagotować. Groszek konserwowy lub mrożony (szybciej z puszki) z zalewą wlać do do got. się wywaru. Got. 5 min. Do gorącej zupy dodać pokrojone 2-3 ziołowe serki topione i mieszać aż się rozpuszczą. Do tego włożyć kulki mięsne i gotować na b. małym ogniu do miękkości mięsa (kulek). Na koniec posypać np. szczypiorkiem czy tam pietruszką - co kto lubi
Podawać gorącą - zapach i smak ummmm
Aha jeszcze jedno: Wiesz, że kwaśnica jest syta, smaczna i zarąbista po i do gorzałki
ale gotowana na ryjach i kopytach?