Rolada truskawkowa.
Składniki:
Ciasto: 3/4 szklanki mąki pszennej, ćwierć szklanki mąki ziemniaczanej,
szklanka cukru, 2 jaja, 4 żółtka, 5 łyżek czekolady w proszku albo napoju
czekoladowego w proszku, łyżeczka cukru pudru. Nadzienie: 30-40 dag truskawek,
2 szklanki śmietany kremówki (to wychodzą dwa małe kartoniki), 2 opakowania
śmeitan-fix, jeśli jest gorąco, to jeszcze śnieżkę, żeby krem się nie ropłynął
pod wpływem ciepła, 3/4 szkanki cukru pudru. Do dekoracji: może to być
pozostały krem, jeśli zostanie (mnie zostało;)), może to być polewa
czekoladowa, na to układamy pokrojone truskawki.
Jak przyrządzić?
Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Ze wszystkich żółtek i połowy cukru pudru
utrzeć kogel-mogel. Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem, połączyć
z koglem-moglem. Obie mąki wymieszać z proszkiem czekoladowym, wsypywać do masy
żółtkowej, powoli ucierając, delikatnie wymieszać. Dużą formę wyłożyć
pergaminem, równo rozprowadzić ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika na 10-
12 minut i piec w temperaturze 190 st. C. Upieczone ciasto wyjąć, wierzch
posypać cukrem pudrem, przykryć wilgotną ściereczką, przewrócić, zdjąć
pergamin, zrolować gorący biszkopt razem ze ściereczką wokół. Uważać, żeby się
nie połamał;) Krem: truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na cząstki,
śmietankę ubić z cukrem pudrem, śmietan-fix i śnieżką, wymieszać z owocami.
Ochłodzony biszkopt rozwinąć, rozłożyć krem, ponownie zawinąć. Jeśli zostało
kremu, posmarować wierzch rolady i udekorować truskawkami. Odstawić do lodówki
do zastygnięcia. Jeśli robimy bez kremu na wierzchu: Przygotować polewę według
przepisu na opakowaniu, polać roladę, udekorować truskawkami. Smacznego!