www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 106) (2444777 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2012-08-17 15:27
może lidian coś podpowie
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-08-17 16:14
Sama szukam pomysłu na jutrzejszy obiad. :-)
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2012-08-17 16:17
może krokiety
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-08-17 16:25
Ja raczej mięsko zrobię. :-)
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2012-08-17 16:32
JA DZISIAJ MIAŁAM ALE NIE JADŁAM NIE MAM OCHOTY NA MIĘSO
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-08-17 16:34
Ja w piątek nie jem mięsa. Moi panowie mięsko lubią. :-)
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2012-08-17 16:35
WIĘKSZOŚĆ MĘŻCZYZN MIĘSKO LUBI JA KIEDYŚ TEŻ NIE JADŁAM W PIĄTEK ALE ZACZEŁAM
Nadrzędny - Autor sylwester49 Dodany 2012-08-18 08:59
dziś u mnie ziemiaki cebulka i kefir
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2012-08-18 09:00
naROBIŁEŚ MI SMAKA CHYBA TEŻ TAK ZROBIE
Nadrzędny Autor sylwester49 Dodany 2012-08-18 09:04
życzę smacznego
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-08-18 09:04
Kotlet z piersi kurczaka, fasolka szparagowa i ziemniaki. :-)
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2012-08-18 09:05
TEŻ DOBRE :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-08-18 09:07
:-)
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2012-08-18 09:08
WCZORAJ ZROBIŁAM SOBIE WARZYWA NA PATELNIE DOBRE BYŁY WY TEŻ JE JADACIE?
Nadrzędny - Autor sylwester49 Dodany 2012-08-18 11:12
też je jem czasami
Nadrzędny Autor Nachbar Dodany 2012-08-18 11:28
Do gotowania warzyw używam parownika. Moim zdaniem są smaczniejsze i mniej się traci z ich wartości.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-08-18 11:31
Robię warzywa na patelni. Troszkę oleju cebulka, podsmażyć i wrzucić warzywka. Jak warzywa są gotowe, to dorzucam koncentrat pomidorowy 30% i kiedy się to połączy dodaję odrobinkę wody jeśli jest za gęste, ale tylko odrobinkę. Przyprawy wg uznania, jak ktoś lubi.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2012-08-18 11:33
Nachbar masz rację, są bardzo dobre,nawet soli wtedy nie potrzeba. :-)
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2012-08-18 11:45
ja lubie szczególnie z baszylią i ziołami prowansalskimi
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-08-18 12:08
Ja też używam tych ziół. :-)
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2012-08-18 12:09
pyszne są
Nadrzędny - Autor dobrosia Dodany 2012-08-18 17:01
Basia,widzę,że zaczęłaś gotować?
Nadrzędny - Autor dobrosia Dodany 2012-08-18 17:02
Znów zle mi sie wkleiło.To odnośnie postu Basi o zamiarze gotowania ziemniaków z kefirem.Brawo Basiu.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-08-18 17:22
Dobrosiu, a Ty co ostatnio dobrego robiłaś?
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2012-08-18 21:24
ja nie gotuje podsuwam pomysły mamie
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-08-18 21:48
Mamy nie są wieczne. Trzeba się samemu nauczyć. :-))))
Nadrzędny - Autor sylwester49 Dodany 2012-08-19 08:17
dziś u mnie na obiad ziemniaki z kotlem schabowym sos i mizeria z ogurków
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2012-08-19 09:16
zupa grzybowa ziemniaki mizeria mięso na deser ciasto ze śliwkami zapraszam i życzę smacznego
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2012-08-19 09:15
nie muszę mogę iść do baru :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-08-19 09:27
Pewnie, że można, ale miło jest umieć coś samemu ugotować. :-)
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2012-08-19 09:46
nie każdy ma takie możliwości
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-08-19 10:41
Wiesz, widziałam kobiety bez dłoni i protez, które wspaniale radziły sobie w kuchni i nie tylko, ale masz rację są ludzie którzy nie mają takiej możliwości.
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2012-08-19 10:42
:-)
Nadrzędny - Autor dobrosia Dodany 2012-08-19 18:01
Lid,u mnie np.dziś flaki i gulasz z ziemniakami i pomidorami.Na deser szarlotka.Ta ostatnia gości u mnie non stop,sezon jabłkowy,papierówki nam obrodziły,tyle,że już się kończą.
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2012-08-19 18:40
ful wypas
Nadrzędny - Autor sylwester49 Dodany 2012-08-20 08:41
u mnie dziś tylko będzie rosół z makaronem
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-08-20 08:51
Ja zrobię ziemniaki duszone (tłuczone, jak się u Was mówi?) i sałatę z zsiadłym mlekiem, a  dla panów do tego kotlet.
Nadrzędny - Autor Nachbar Dodany 2012-08-20 10:48
Umieszczam to w dziale "kulinarnym", bo informacja związana jest z jedzeniem, jakie kupujemy w marketach.
http://finanse.wp.pl/kat,104128,title,Falszowane-jedzenie,wid,14854558,wiadomosc.html
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-08-20 12:01
A gdzie są kontrolerzy, którzy biorą kasę za sprawdzanie czy nie jesteśmy "nabijani w butelkę"?
Nadrzędny - Autor barbara33 Dodany 2012-08-20 19:51
biorą kase i jeżdrzą po świecie
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2012-08-21 06:56
Trzeba tych kontrolerów zwolnić i zatrudnić jednego.
Nadrzędny - Autor REA Dodany 2012-08-21 20:38 Zmieniony 2012-08-21 21:09
Dzisiaj na obiad były dwie potrawy, które pomogła mi przygotować koleżanka - "zawodowa" kucharka (3 "knajpy") :-) Przepyszne... i ten zapach... Kannelloni (nie wiem czy tak się pisze):makaron o tej nazwie (w każdym markecie)- grube rurki, mięso mielone z łopatki, 2 cebule, sos pomidorowy z kartonu lub z pomidorów, marchewka, seler naciowy (nie musi być), ser mozalerlla. Mięso podsmażamy na patelni z cebulą, dodajemy przyprawę do mięs, bazylię, oregano, wegetę i pieprz. Podlewamy wodą (ok. 1 szklanki). Napychamy "rurki" i układamy w miseczkach żaroodpornych - mogą być kamionkowe. Zalewamy sosem ( pomidory podsmażone z przyprawami, śmietana 18% z biedronki, wymieszana z mąką, roztrzepana z pomidorami z patelni, razem zlewamy i chwilę gotujemy). Wkładamy do piekarnika na ok. 20 min. po ok. 15 min. posypujemy serem i dopiekamy.

Spagetti boloneze - domyślnie, bo makaron to długie wstążki. mięso j.w., szpinak świeży przesmażony na maśle i dodajemy do mięsa, przyprawy j.w. Mieszamy z ugotowany makaronem, zalewamy sosem, podpiekamy w piekarniku, pod koniec posypujemy serem - dopiekamy. Przepyszne i syte :-)  Do tego tanie surówki: z kapusty czerwonej: kapustę szatkujemy drobno, trochę cebuli, sok z cytryny lub kwasek, sól, cukier i mieszamy rękoma gniotąc! Na koniec trochę majonezu i mieszamy! Pycha i witaminy nie uciekają!!! Marchew surowa starta na wiórki, cukier, cytryna lub kwasek, sól i śmietana 18% wymieszać (mało śmietany). Surówki obie na talerz, przedzielone np. liściem sałaty :-) Kompot lub sok.
Do "Boloneze" oczywiście mięso krojone drobno - nie mielone :-)
Nadrzędny - Autor sylwester49 Dodany 2012-08-22 11:14
u mnie na obiad ziemiaczki z leczo
Nadrzędny - Autor Valkiria Dodany 2012-08-22 12:24
Cannelloni robie identycznie,tylko REA mam pytanie do twojej kucharki.Zapytaj dlaczego gdy chce wyjąć na talerz z żaroodpornego np lasagne albo zapiekanke nie udaje mi sie wyciac takiej zgrabnej restauracyjnej kostki a zawsze mi sie rozejdzie i wyglada nieciekawie mimo,ze smaczne bardzo?
Nadrzędny - Autor dobrosia Dodany 2012-08-22 19:35
Ja leczo podaję z chlebem lub ryżem.
Nadrzędny - Autor sylwester49 Dodany 2012-08-23 12:28
dziś u mnie zupa pieczarkowa ziemiaki i żeberka z sosem
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-08-23 14:34
Dziś szybki obiad, bo dzień miałam zajęty. Pomidorowa z ryżem i gotowana pierś kurczaka. :-)
Nadrzędny - Autor dobrosia Dodany 2012-08-23 17:20
U mnie dziś mama gotowała-fasolową z pęczakiem.Drugiego nie było,jedliśmy śledzie z pieczywem.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-08-23 17:29
Dobrosiu daj przepis, bo nie znam takiej zupy. :-)))))))
Nadrzędny - Autor dobrosia Dodany 2012-08-23 17:49
Lid,gotujesz zwykłą zupę fasolową,tylko oprócz ziemniaków wsypujesz pęczak.Ot i cały przepis.
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 106) (2444777 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill