www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 118) (2443606 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-12-14 13:19
W piekarniku?????????
Nadrzędny - Autor Valkiria Dodany 2012-12-14 13:22
Tak,zeby miec rurki,trzeba je upiec.:-)
Dobrosiu,sprobuj jeszcze zawinac parówki(frankfurterki) w takie ciasto,połóż na kiełbaske plasterek sera,ketchup i upiec,zrobisz furrore,aha ciasto lekko trzeba rozwalkowac.W przypadku kiełbaski,mozna takie kokony posypac sezamem.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2012-12-14 13:35
Valkirio to było do Basi i szampana. :-))))))))))
Nadrzędny - Autor dobrosia Dodany 2012-12-14 13:22
O tak,temperatura w cieście francuskim jest bardzo ważna.Za pierwszym razem mojej przygody z gotowym ciastem francuskim,jak chciałam szybko upiec rogaliki z dżemem,nie czekałam,aż się piekarnik nagrzeje,włożyłam do zimnego i rogaliki...zjadły kury.
Z lekcji skorzystałam.Całkiem niezłe są koperty nadziewane duszonymi pieczarkami,przyprawionymi pieprzem i solą.Z powodzeniem mogą stanowić danie Wigilijne.
Nadrzędny - Autor dobrosia Dodany 2012-12-14 13:24
Parówek nie robiłam,ale to dobry pomysł.Zawijałam też w to ciasto filet z kurczaka przyprawiony,plus pieczarki i ser.Polecam.Przepis jest na w necie.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-12-14 13:36
Można też kłaść owoce i zapiekać.
Nadrzędny Autor barbara33 Dodany 2012-12-14 13:56
nie do piekarnika a do szampanówki na nowy rok :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-12-14 16:38
Dobrosiu co jeszcze ciekawego robisz na święta. Może coś nowego od Ciebie podpatrzę. :-)))))))))
Nadrzędny - Autor dobrosia Dodany 2012-12-14 17:15
W tym roku Lid tylko pomagam mamie w tym,co można przygotować wcześniej,a Święta spędzamy u teściowej.Przyjeżdżamy na gotowe.
Lid,a słyszałaś może o śledziu pieczonym?
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-12-14 17:19 Zmieniony 2012-12-14 17:23
Tak, ale  to świeży śledź , a nie solony. Moja mama robiła. Można piec w folii lub w naczyniu żaroodpornym.
Nadrzędny - Autor dobrosia Dodany 2012-12-14 17:33
U nas piecze się solonego śledzia,całego,nie w płatach.
Ze śledzia wcześniej wymoczonego ściąga się skórę,ostrożnie,żeby pozostała cała,wyjmuje kręgosłup,miele przez maszynkę.Przez maszynkę przepuszcza się też kilka rybek płotek.Łączy się ryby,dodaje namoczoną bułkę tartą,podduszoną cebulkę,przyprawia pieprzem do smaku.Tak powstałą masą nadziewa się skórę ze śledzi,ozdabia na wierzchu plastrami cebuli i piecze.Ostatnio nie nadziewamy skóry,tylko pieczemy w formie dużych kotletów.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-12-14 17:45
Dobrosiu , to zupełnie coś innego. Warte wypróbowania. :-))))))))))
Nadrzędny - Autor dobrosia Dodany 2012-12-14 18:27
To chyba jakiś stary przepis zza naszej wschodniej granicy.Nawet u nas niewiele osób już piecze śledzie w ten sposób.U mnie nie ma świąt bez tego dania i ja też pociągnę tradycję.
Nadrzędny - Autor dobrosia Dodany 2012-12-14 18:32
I jeszcze odnośnie pomysłów-nie do jedzenia tym razem.Proponuję wykonać choinkę ekologiczną-żywa,ale drzewko nie zniszczone,kształt i zapach zachowany.Powstała z gąbki do układania kompozycji i gałęzi z jałowca.Zdjęcie trochę nieostre,ale dziś ręce mnie bolą i trudno było utrzymać w jednej pozycji.
Zdjęcia
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-12-14 18:34
Ty to masz talent Dobrosiu. Piękna choineczka. :-))))))))
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2012-12-15 17:13
A pierogi robisz sama czy kupujesz? Teraz w garmażerkach nawet dobre mają.
Nadrzędny - Autor Ella. Dodany 2012-12-15 22:04
Wrócę do mielonej rybki.
Nie wiem z kąd jest ten przepis ale i u nas robi się kotleciki rybne. Są pyszne tylko dużo jest przy nich pracy.Dawniej robiłam ze świeżej szprotki(nie wędzonej) Dziś już jej nie dostanę u siebie.
Śledź w cieście smażę(ciasto gęstsze niż na naleśniki) chociaż pieczony też jest super. Karp w galarecie, dorsz po grecku,śledzie w różnej postaci,kompot z suszu,kisielek z żurawin, barszczyk z pierożkami( nie uszkami) bigosik z grzybkami postny na oliwce i zawsze była kutia w tym roku jej nie robię. W każdą wigilię misi być 12 dań i tak jest chociaż po porcyjce, ale taki mamy zwyczaj.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2012-12-15 22:09
U nas też 12 dań, ale wliczam w to kompot z suszu i inne "drobiazgi". Teraz już wigilia nie musi być postna, ale u nas jest tradycyjnie bez mięsa i alkoholu. Dopiero w święta można sobie pofolgować. :-)
Nadrzędny - Autor Ella. Dodany 2012-12-15 22:35
U mnie też tradycyjnie wigilia bp co to za święta by były.
Nadrzędny - Autor sylwester49 Dodany 2012-12-16 10:24
dziś na obiad rosół z makaronem ziemniaki udka sos
Nadrzędny - Autor dobrosia Dodany 2012-12-16 12:11
Lid,cały październik zbierałam grzyby-oczywiście,że własnej produkcji pierogi i uszka.Z tym,że przy pomocy mamy,bo sama nie zagniotę i nie rozwałkuję ciasta na pierogi.W piątek robiłyśmy pierogi z kapustą i grzybami,a wczoraj uszka.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-12-16 12:28
To Ty już masz święta gotowe!!!! :-))))))))))
Nadrzędny - Autor dobrosia Dodany 2012-12-16 12:37
Jeszcze nie Lid,ale zaplanowane.Poza tym tylko pomagam mamie w tym,co można zrobić wcześniej,a na Wigilię i Święta jadę z mężem do teściowej.Na gotowe!!!Będę miała prawdziwe święto w święta.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2012-12-16 12:39
To masz dobrze. :-))))))
Nadrzędny - Autor Ella. Dodany 2012-12-16 20:59
Danie na święta:
Przygotować pół miarki radości, szczyptę
pogody ducha, kwartę radości,
dwanaście centymetrów uśmiechu,
kilogram życzliwości, pięć gramów dobrego
humoru, miłości ze dwie garści,
odrobinę szaleństwa, łyk szczęścia,
dwie łyżki wolnego czasu, małą łyżeczkę
spokoju oraz cały zapas wiary nadziei i
miłości. Wszystkie składniki połączyć ze
sobą i długo podgrzewać w cieple
domowego ogniska.
Podawać na gorąco,
ozdobione ciepłym uśmiechem.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2012-12-16 21:12
Super danie. I wszyscy będą zadowoleni. :-))))))))
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-12-18 13:11
Pierniki świąteczne już upieczone. Pachnie w całym domu. Jak wnusia przyjedzie to polukruje.  :-)))))))))
Nadrzędny - Autor Nachbar Dodany 2012-12-18 15:04

>Danie na święta:
>Przygotować pół miarki radości,....


Przyznam, że bardzo smaczne danie i do tego niedrogie.  :-)
Nadrzędny - Autor dobrosia Dodany 2012-12-18 19:21
Właściwie nic nie kosztuje...a jakże rzadkie w dzisiejszych czasach.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-12-19 22:11
Dusza nakarmiona, a teraz trzeba coś dla ciała. :-))))))))))))))
Nadrzędny - Autor Nachbar Dodany 2012-12-20 20:57
Lubicie wędzonki? To Was rozczaruję. Dzisiaj trudno znaleźć mięsko wędzone tradycyjnie. Łatwiej i taniej chemicznie.
http://finanse.wp.pl/kat,104128,title,Tak-nas-kantuja-na-szynce,wid,15193593,wiadomosc.html
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-12-21 20:05
Teraz wszędzie pełno chemii. Przeczytaj co jest w miodzie kupionym w markecie, albo w powidłach. Trzeba mieć oczy  i czytać wszystkie etykiety co i tak nie oznacza, że poznamy  całą prawdę.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-12-21 20:09
Elunia pieczesz placki czy zamarzłaś, bo u Ciebie straszne  mrozy, jak mówi pogodynka. Chodź do kuchni i podpowiedz jakie ciasto na makowiec robisz. Proszę. :-)
Nadrzędny Autor sylwester49 Dodany 2012-12-23 10:05
Dziś mam na obiad ziemniaki kotlet schabowy surówka z modrej kapusty sos
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-12-30 14:19
W kuchni nikogo nie ma, a tu trzeba coś na jutro uszykować. No chyba, że na bal idziecie. :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2012-12-30 17:47 Zmieniony 2012-12-30 17:49
Może ktoś ma przepis na jakiegoś "odlotowego" drinka. Taki żeby już wyglądem zachęcał do toastów. :-))))))))))
Chętnie bym go teraz wypróbowała, bo właśnie robię na jutro sałatkę i zaczynam piec ciasto. :-)))))))))))
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2013-01-03 19:08
Jak widać po ilości odpowiedzi sami abstynenci na forum pozostali. :-))))))))))))
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2013-01-06 10:49
Nowe osoby pojawiły się na forum. Może w związku z tym przybędzie nam również nowych przepisów na fajne potrawy. :-)
Nadrzędny - Autor dobrosia Dodany 2013-01-06 11:53
Nie podam żadnego nowego przepisu-zareklamuję tylko gotowe ciasto francuskie.Już drugi raz robiłam rurki.Wcześniej z masą budyniową,wczoraj z kremem waniliowym.Polecam.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2013-01-06 12:12
To można również takie rurki zrobić z pasztecikiem do barszczu.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2013-01-06 18:28
Przez równoczesne pisanie na forum i oglądanie skoków dorzuciłam do kolacji tyle czosnku, że chyba nikt nie będzie miał na nią ochoty.
:-):-(
Nadrzędny - Autor Sonka Dodany 2013-01-06 18:30
Ale....czosnek jest zdrowy, szczególnie teraz.....tym się usprawiedliwiaj, Lidi :-)))
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2013-01-06 18:32
Tylko to mi pozostało. :-))))))))))
Nadrzędny - Autor Sonka Dodany 2013-01-06 18:33
No :-)))))
Nadrzędny - Autor dobrosia Dodany 2013-01-06 18:36
Nie przyznawaj się,że z rozkojarzenia,wmów,ze dla ich dobra i z troski.Wirusy szaleją...
Nadrzędny Autor Sonka Dodany 2013-01-06 18:38
Dobrosiu, nie z rozkojarzenia tylko z zagadania tu....:-))))
Potem pośpiech i ooooo....:-))
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2013-01-06 18:38
O, to jest to. Dobrosia ma rację.  :-)))))))))
Nadrzędny - Autor bonafides Dodany 2013-01-06 21:51
U mnie z gotowaniem jest tak. Poprzedniego wieczora planuję jaki to świetny obiad zrobię.Gdy przyjdzie co do czego,wówczas gotuję , to co szybko mozna przygotowac.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2013-01-06 21:56
Czyli idziesz na żywioł. :-)))))))))))
Nadrzędny - Autor bonafides Dodany 2013-01-06 22:11
Dokładnie. Wyszło szydło z worka.Wyrodna ze mnie zona;)
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 118) (2443606 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill