Ja mogę się wypowiedzieć w temacie ułatwień związanych z oświetleniem, gdyż mam swoje doświadczenia w przerabianiu wyłączników oświetlenia.
Jeżeli w pomieszczeniach poruszają się osoby z ograniczoną funkcją ruchową, to należy zadbać o to, aby możliwie w maksymalnym stopniu ułatwić im czynnosci, które dla w pełni sprawnych ludzi wydają się proste. Ważną rzeczą jest zdublowanie wyłączników światła, tak aby były one łatwo dostępne. Najprościej zrobić to, poprzez zamontowanie na wysokości ok 70 do 100cm od podłoża nowych wyłączników połączonych z wyłącznikami na standartowej wysokości. Dzięki temu osoba na wózku nie musi wysoko siegać do góry, a osoba poruszająca sie na kulach może zapalić i zgasić światło bez ryzyka utraty równowagi. Wyłączniki te powinny być typu schodowego, tak aby światło mogło być zapalane i gaszone oddzielnie zarówno dolnym jak i górnym wyłącznikem. Niestety wyłączniki typu schodowego nie mają ściśle określonej pozycji do zapalania i gaszenia światła co może być utrudnieniem w niektórych sytuacjach. Nowocześniejszym rozwiązaniem jest zamontowanie we wszystkich pomieszczeniach w których przebywają ludzie czujek ruchu, które automatycznie załączają i wyłączają oświetlenie w pomieszczeniach. Jest to duże ułatwienie nie tylko dla osób mniej sprawnych - wygoda w mieszkaniu wskazana jest dla wszystkich. Czujki ruchu samoczynnie zapalają światło po wykryciu ruchu w pomieszczeniu jednak jak każde rozwiąznie również to ma swoje wady, które trzeba wziąć pod uwagę. Często zdarza się, że światło zostaje nagle zgaszone, gdy nasz domownik przestaje się poruszać (dotyczy to zwłaszcza osób na wózkach, których aktywność ruchowa jest mniejsza). Czujki ruchu dobrze jest rozmieścić w kilku punktach pokoju, tak aby osoba była zawsze wykrywana np człowiek na wózku może się obrócić tyłem do czujnika ruchu czy też ktoś może położyć się na kanapie za oparciem itp. co spowoduje nagłe zgaszenie światła. Najlepszy efekt można uzyskać montując 4 czujki w czterech przeciwległych rogach, każdego większego pomieszczenia. Takie rozmieszczenie czujek zmniejsza ryzyko niepotrzebnego wygaszania światła. Ważne jest, aby wybrać czujki o dobrych parametrach i o dobrej czułości. Szeroki wybór czujek ruchu można znaleźć np. tu
http://swiatnarzedzi.pl/pl/c/Czujniki-ruchu%2C-wlaczniki-zmierzchowe/226 Dobrą czułość mają czujki ruchu oparte o promieniowanie mikrofalowe. Potrafią one wykrywać poruszający sie obiekt również schowany np. za przeszkodą w pomieszczeniu jednak są one tak czułe, że światło zapala się również przy poruszającej się na wietrze firance. Dodatkowym czynnikiem do rozpatrzenia przy stosowaniu tych czyjników ruchu jest konieczność narażania się na ciągłe promieniowanie mikrofalowe (jakkolwiek bardzo małe), które nie jest zalecane dla malych dzieci i osób w ciąży.
Innym rozwiązaniem umożliwiającym w pełni samoczynne sterowanie oświetleniem i nie wymagające użycia szkodliwego promieniowania jest zamontowanie przy wejściu do pomieszczenia czujnika przemiesczania się osób, który umożliwia zliczanie osób i automatyczne sterowanie światłem bez potrzeby ciągnięcia kabli po pokoju do czujek ruchu. Urządzenie takie jak np tu:
http://eledo.pl umożliwia sterowanie światłem bez konieczności okresowego poruszania się osób wewnątrz pomieszczenia (co jest konieczne przy czujkach ruchu). Rozwiązanie to ma też taką zaletę, że po wyjściu czy wyjechaniu wózkiem z pomieszczenia światło zgasi się od razu, a nie po kilku minutach jak przy czujkach ruchu. Rozwiąznie takie łatwiej jest zaakceptować zwłaszcza osobom starszym, które po zamontowaniu czujek ruchu często narzekają, że światło dalej niepotrzebnie pali się przez klika minut po wyjściu z pokoju i niepotrzebnie zużywa energię. Niestety rozwiązanie oparte na zliczaniu osób ma również swoje wady, gdyż jest droższe niż stosowanie czujek ruchu.
Inną metodą sterowania światłem jest stosowanie pilotów do zdalnego załączania oświetlenia w poszczególnych pomieszczeniach. Można dokupić zestawy nadajnik odbiornik i posługując się pilotem załączać i wyłączać światło w pomieszczeniach. Najwygodniejszą metodą jest użycie jednego pilota z wieloma klawiszami do sterowania światłem w różnych pomieszczeniach. Najczęściej wymaga to odpowiedniego oprogramowania poszczególnych wyłaczników i pilota. Można też stosować oddzielne piloty do każdego pomieszczenia z tym, że wówaczas trzeba wszystkie piloty nosić przy sobie i łatwiej jest zagubić czy tez pomieszać poszczególne urządzenia. Użycie pilotów jest wygodne z tym, że w dalszym ciągu przed wejściem do pomieszczenia trzeba podejmować dodatkowe działania związane ze znalezieniem pilota, znalezieniem odpowiedniego klawisza i pamiętaniem o każdorazowym włączeniu i wyłączeniu oświetlenia. Dla osób starszych wskazane jest stosowanie pilotów z dużymi wyraźnymi klawiszami.
Przy wyborze rozwiązania z automatycznym załączaniem oświetlenia (czujki ruchu lub zliczanie osób), które według mnie są najwygodniejsze i najbardziej zalecane w mieszkaniach, dobry efekt wizualny uzyskuje się stosując dodatkowo w lampach żarówki z powolnym rozjaśnianiam się (np 3 sek). Dzięki temu nie ma efektu nagłego oślepienia przy wchodzeniu do pokoju z ciemnego korytarza.
Zalecam w poszczególnych pomieszczeniach zamontowanie też dodatkowych źródeł światła (boczne lampki z nisko umieszczonymi wyłącznikami) co ułatwia szybkie dostosowanie lokalnego oświetlenia np. do czytania.