www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 125) (2449619 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny Autor w-zetka Dodany 2013-04-26 22:36
Fajne, też się uśmiałam, ale nadal wiem, że nie wiem jak rozpoznać.:-) Pozdrówka.
Nadrzędny - Autor bonafides Dodany 2013-04-26 22:28
Podobnie i ja. Może trzeba z młotkiem chodzic i na miejscu sprawdzac dojrzałośc.
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2013-04-26 22:35
Z Amalianem trzeba po zakupy. Ma dobre pomysły.:-)))
Nadrzędny - Autor bonafides Dodany 2013-04-26 22:43
W-zetko moze amaliana zaadoptowac na parę godzin do butików?
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2013-04-26 22:48
Dojrzały granat musi być miękki oraz brązowo-różany ...pozdrawiam :-).
Nadrzędny Autor w-zetka Dodany 2013-04-26 22:49
Dzięki.:-) Dobranoc:).
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2013-04-28 13:47
Do Bony, żeby tam nie zmieniac tematyki wątku.
Szarlotka zrobiona, ja nią objedzona jak bąk :-) napisz, co zrobiłaś. Też szarlotkę, czy może jakiś tort niedzielny?:-)))))
Nadrzędny - Autor bonafides Dodany 2013-04-28 14:00
Chce cos kremowego:(
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2013-04-28 22:32
Prawie jak kremowe:)
Szarlotka   Wykonana na szybko
Może kogoś natchnie do zrobienia w długi weekend.
Nadrzędny Autor bonafides Dodany 2013-04-29 12:58
Nic nie zrobiłam. Może w długi weekend Twoją szarlotke ?
Nadrzędny - Autor Valkiria Dodany 2013-04-30 08:22
POOMOOCYYY!!!!
Upiekłam wczoraj ptysie,dzisiaj do nich zagladam i.....zrobiły sie gąbczaste,jak mogę je uratować?Oczywiście nie są napełnione,to miałam zrobić jutro.
Nadrzędny - Autor bonafides Dodany 2013-04-30 10:01
Chyba ich już nie uratujesz:(
Nadrzędny Autor Valkiria Dodany 2013-04-30 10:58
Próbuje je wysuszyc,może to coś da.Nie mam innego pomysłu na jakieś fajne co nieco.
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2013-04-30 11:00
To już po...:-( .Kropelka nawet nie pomoże ;-) . Masz kuchenkę mikrofalowa ? Nie gwarantuje, ale może by momogło odparowanie w kuchence mikrofalowej . Krutkie cykle i często sprawdzać . Pozdrawiam :-)
Nadrzędny Autor amalian Dodany 2013-04-30 11:02
Ja dzisiaj zrobiłem kotlety, ale z jaj ;-) . A że dzisiaj dzień jajeczny to jeszcze zrobiłem smarowidło do chleba . Również z jaj . Pozdrawiam :-).
Nadrzędny - Autor Valkiria Dodany 2013-04-30 11:07
Mam mikrofale,na razie susze w piekarniki,włączyłam termoobieg........kuuuurczaczek!:-(
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2013-04-30 11:09
trzymam kciuki, ale jakby nie pomogło to nie wina ich nie trzymania ;-) . Pozdrawiam :-).
Nadrzędny - Autor Valkiria Dodany 2013-04-30 11:12
:-))))))sie wie,ale na pocieszenie podrzuc te jaja tzn kotlety .;-)
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2013-04-30 11:31
Na smarowidło z jaj przepis proszę.
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2013-04-30 11:46
Ok- ale wieczorem- jak nie będę poparzony ;-), bo kotlety same się nie usmażą ;-) .
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2013-04-30 19:46
A ja tak się dziś napracowałam, że nie mam siły zrobić kolacji. Już mnie głowa z głodu boli? Dawaj Amalian te klopsiki, czy kotlety, zależy co tam wyszło.:-)
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2013-04-30 21:57
Kotlety . Je zostawię sobie,ale pastę jajeczną proszę :Jajka ugotować na twardo(dowolna ilość) i zetrzeć na tarce . Do tego daję sera żółtego(5-10dkg)r4ównież potartego oraz cebulę pokrojoną w kostkę .Dwie łyżki majonezu, soli, magi oraz pieprzu do smaku  . Smacznego nie trzeba życzyć ;-). Pozdrawiam:) .
Nadrzędny - Autor TadeuszP Dodany 2013-04-30 22:13
dzięki Amalian za przypomnienie przepisu na pastę jajeczną.
Zawsze ją bardzo lubiłem ale sam nigdy nie robiłem.
Teraz sobie wpiszę do mojego menu.
A jak Ci wyszło smażenie mielonych? Bo to było zawsze moją specjalnością. Moja żona świetnie szykowała wszystko ale smażenie zostawiała mnie.
Teraz sam robię i jedno i drugie ale "mieszanie" mi nie wychodzi i samo smażenie nie ratuje sytuacji :-)
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2013-04-30 22:24
Miałem problem  właśnie ze smażeniem:( ...ale to tylko kwestia czasu. Potrzebuję go więcej, szybko się męczę, ale nie daję za wygraną:) .Żona mówi, że smaczne jak zwykle i trudno się z nią nie zgodzić ...AŁa!!;-) . Pozdrawiam :-).
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2013-04-30 23:59
Też pozdrawiam rączkę od AŁa ;-)

Według mnie dobrze usmażone mielone powinny wyglądać jak pączki (wyglądać nie smakować i nie daj boże nadziewać je "marmeladą")
Nadrzędny Autor amalian Dodany 2013-05-01 06:23
Jak to nie z marmoladą ??? A aaa, no tak mielone tylko z dżemem śliwkowym ;-) .Za mną 'chodzą' mielone robione przed laty przez mamuśkę i ten niepowtarzalny smak ...może kiedyś uda mi się go odtworzyć . Wtedy inaczej wszxystko smakowało . Macie swoje smaki do których chcielibyście wrócić ? Ja tak . Prucz smaku tych mielonych ' chodzi ' za mną smak śliwki - tej szczególnej zerwanej u sąsiada...żadna inna (a było ich wiele) nie smakowała mi tak jak taaaa. Już zmykam do kuchni . Dosypiajcie jesz\cze . Pozdrawiam :-).
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2013-04-30 22:51
Kup fix do mielonego, wymieszaj wg przepisu, dodaj do mięsa, formuj i na patelnię. Panierka dowolna, jedni w mące obtaczają, inni w tartej bułce.
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2013-04-30 23:06
największy problem jest z konsystencją tz masa za wiotka; i trudo ją ujarzmić, ale ja dosypuję do niej bułki o tartej  . To daje dobry efekt .Jestem starej daty i nmie uatwiam sobie doprawianie żadnymi mixami .l "czasem tylko, jak żona nie widzi to sypnę vegety ;-))) .
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2013-04-30 23:13
Do mielonego mozna dodać pieczarki posiekane, podsmażone. A ten fiks jest wyjątkowo dobry i spójny. Idę spać, bo rano pobudka. Dobranoc Amalian. Dobranoc wszystkim.:-)
Nadrzędny Autor amalian Dodany 2013-04-30 23:16
i jeszcze suszonych pomidorów ...daje dobtre efekty :-). Dobrej nocy i kolorowych snów wszystkim życzę :-)))
Nadrzędny Autor Valkiria Dodany 2013-05-01 10:38
Pasta jajeczna przyda sie po przejedzeniu jak nic.:-)Ptysie udało sie uratowac,napełnione są pyyyyyyszne.:-)
Nadrzędny Autor amalian Dodany 2013-05-22 13:13
a ja dzisiaj mikrofali nie potrzebuję, ale blender . Robię placki ziemniaczane, które upiecze żona . Pozdrawiam smaczniuśnie ;-).
Nadrzędny Autor TadeuszP Dodany 2013-04-30 18:18

>jak mogę je uratować?


ZJEŚĆ JAK NAJPRĘDZEJ! SMACZNEGO :-)
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2013-05-19 13:53
Pozdrawiam wszystkich z kuchni.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2013-05-19 16:07
To pochwal się co tam dobrego pichcisz. :-)))))))))
Nadrzędny Autor Staruszka123 Dodany 2013-05-19 18:46
ZARAZ LIDZIA ZAPODA JAKAS PO TRAFKE.:-):-)
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2013-05-21 07:27
Wczoraj pichciłem bigos polski. Udało się zrobić .... indyjski ale jest pyszny.  :-)
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2013-05-21 09:13
To jaka kapusta? Kwaszona, czy biała z główki? A może modra, jeśli nie taki polski? :-)))))
Nadrzędny - Autor Staruszka123 Dodany 2013-05-21 09:46
WZTKA NIE PISZE SIE MODRA TYLKO MĄDRA.:-):-):-)
Nadrzędny Autor w-zetka Dodany 2013-05-21 10:10
U nas w regionie to nawet przemądrzała się mówi, ale nie będę gwarą lecieć przed publiką.:-)
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2013-05-21 10:12 Zmieniony 2013-05-21 10:25
:-):-):-) Przypomniałaś mi forumową specjalistkę od modrej, którą serdecznie pozdrawiam i zastanawiam się na czym może polegać taki urlop, urlop od forum? Coroczny zimowy sen?
A wracając do bigosu. Użyłem 1, 5kg kwaszonej białej bez marchewki kapusty. Ok 1kg podwędzanego boczku , trzy kiełbaski pokrojone w duża kostkę ,dwie duże cebule i przyprawy pieprz, papryka i przyprawa do bigosu. I chyba ta przyprawa nadała taki orientalny smak. Rewelacja.
Przygotowanie zajeło mi ok 2 godz :-)
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2013-05-21 10:17
Jakieś wesele???????
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2013-05-21 10:24
O kurde :-):-):-) już poprawiam za pomocą edycji. Oczywiście nie cztery i pół tylko 1, 5 kg kapusty,  dlatego nie będę nikogo zapraszał na degustację ;-)
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2013-05-21 10:27
Teraz podejrzewam, że zmieniłeś jak "szkot na wygnaniu", czyli poznaniak.:-))))
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2013-05-21 10:36
;-) poderzewam że w tej kapuście to 0, 5kg było wody . A i użyłem trochę smalcu do uduszenia cebuli i podsmażenia kostek kiełbasy przed dodaniem do gara kapustą i boczkiem.
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2013-05-21 10:40
Jednym słowem mistrzunio od bigosu...cokolwiek to znaczy....... ;-)))))
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2013-05-21 11:21
Dobry bigos nigdy nie jest zły a już najlepszy po kilkukrotnym odgrzewaniu . Bigos to nie byle co to witaminy i pewnie dlatebo mówi się " niezły bigos zrobiłeś w pokoju" . Pewnie , że w pokoju, bo gdzie indziej ? jak sie ma tylko pokój z łazienką . Pozdrawiam :-).
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2013-05-21 12:20
Można w łazience też bigosu narobić.:-) Nachlapać, rzeczy rozrzucać jak tajfun.:-)
A co na obiadek???
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2013-05-21 12:42 Zmieniony 2013-05-21 12:49
dzisiaj obiad z wczoraj ...Jak ja lubię "obiadki z wczoraj" - przygotowywać ;-) .
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2013-05-21 12:56
A ja lubię na obiad byle co i nie mam kłopotu z szykowaniem.:-)
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 125) (2449619 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill