www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 20) (2450895 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny - Autor 720419ewa Dodany 2008-09-07 06:26
Przepraszam że , dopiero dziś , ale komputer jest okupowany przez dzieci  i ciężko się dopchać . Zupka z kulkami jest mniej tłusta , ja mięso mielone też mam dość chude , bo kupuję łopatkę lub szynkę z kością do tego udziec z indyka .Razem przekręcę przez maszynkę i wkładam w woreczki i mrożę , staram się nie kupować gotowego bo jest za tłuste.Po prostu smażąc  mięsko jest szybciej .Pozdrawiam i życzę smacznego !
Nadrzędny Autor Barbara Mycko Dodany 2008-09-07 11:17
DZIĘKUJĘ
Nadrzędny Autor Ella Dodany 2008-09-05 20:52
Robiłam tylko sos serowy na serkach hochland
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2008-09-05 15:49
Brawo amalian... Niestety wczoraj wszystkich zawiodłam ale miałam moc pracy.

Jutro obidek wykwitny robię bo to sobota i trzeba dać upust energii w kuchni.

kotlety - z piersi kurczaka panierowane w panierce z czosnkiem i usmażone na chrupiąco + ziemniaczki gotowane + ogórek małosolny
Nadrzędny Autor amalian Dodany 2008-09-06 18:11
Od dzisiaj do mnie żona mówi mistrzu kuchni  :-) .
Upiekłem placek drożdżowy ze śliwkami - palce lizać .
Byłem odpowiedzialny za dobranie składników i wyrobienie ciasta .
Zaś za  rzeczy manualne w tym tworzeniu - odpowiadała żona .
Ciasto ze śliwkami z derką - z góry również ciasto(ciasto ,śliwki,ciasto ) .
Piszę,że 'palcew lizać',bo jesteśmy już po pierwszej degustacji .
Proszę,częstujcie się - starczy do każdego :-) . Pozdrawiam :-)
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2008-09-06 18:14
Dzięki amalian. Ciasto przepyszne.Poproszę o jeszcze jeden kawałek.
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2008-09-06 18:17
już nakładam . O proszę ten kawałek... ten z brzegu zjem sam ;-)
Nadrzędny - Autor Barbara Mycko Dodany 2008-09-06 18:18
AMALIAN MOGĘ SIĘ POCZĘSTOWAĆ???
Nadrzędny Autor amalian Dodany 2008-09-06 20:06
częstujcie się wszyscy :-)
Nadrzędny Autor Ella Dodany 2008-09-06 18:18
Pycha mniam mniam wspaniałe dziękuję
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-09-07 08:29
Robicie czasami taki ser?

Składniki:
1/2 kg białego sera półtłustego
4 cebule dymki (1 duża ewentualnie)
pęczek szczypiorku
sól
pieprz
śmietana (kwaśna)

Sposób przyrządzenia:
Ser ucieramy ze śmietaną solą i pieprzem, dodajemy pokrojoną drobno cebule i szczypiorek, mieszamy. Ser ten nadaje się idealnie do kanapek, do pomidorów, ziemniaków gotowanych w mundurkach.
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2008-09-07 15:55
Uwielbiam takie "pasty" serowe. Poczęstuj i mnie bo sama nie robię. Za to opycham się wszędzie gdzie częstują
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-09-07 16:04
:-)
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2008-09-07 16:09
Hmmm jesteś wyrozumiała dla takiego leniuszka jak ja...ale nie mam komu robić a sobie tylko to mi się nie chce
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-09-09 08:46
Zaczął się sezon dyni.

Zupa z zacierkami

45 dag obranego oczyszczonego miąższu dyni

4 szklanki mleka

1 łyżeczka posiekanych migdałów

1 łyżka cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

po szczypcie cynamonu i soli

Zacierki

2/3 szklanki mąki pszennej

1 jajko

Dynię opłukać, pokroić w kostkę, zalać 3/4 szklanki gorącej wody, gotować 15 min, a następnie zmiksować.

Przygotować zacierki: z mąki i jajka zagnieść ciasto i skubać drobne kluseczki.

Mleko zagotować, wrzucić zacierki i gotować 2 min od chwili ich wypłynięcia na powierzchnię. Dodać dynię, cukier i sól, a na końcu - migdały, cukier waniliowy i cynamon. (5 porcji)
Nadrzędny Autor Ella Dodany 2008-09-09 15:23
No to mam następne zaproszenie na obiadek...... lid za chwilkę jestem u Ciebie na zupie z dyni ...to ja leniuszek

Zupę z dyni u nas zamiast zacierek kotuje się z kluseczkami jak do pyz tylko maleńkimi kuleczkami be mięsa ( z surowych tartych ziemniaków z domieszką gotowanych----np 1 kg surowych i 1/3 gotowanych ) Pyszna ale pracowita...lecę do Ciebie
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-09-10 15:35
Moja babcia zupę z dyni na mleku robiła na śniadanie.
Nadrzędny Autor maltabar Dodany 2008-09-10 15:48
przyznam sie nie wiem dlaczego tak jest ze mam negatywny stosunek do wszelkichpotraw z dyni choc wlasciwie nie moge sobie przypomniec czy w ogolejakiejs probowalam bo cos we mnie mowi nie na samo haslo:zdyni no i co nic chyba na to nie poradze
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-09-10 15:54
Malt, warto spróbować. Na początek zrób placki z dyni. Robi się tak jak placki ziemniaczane tylko dynię tarkujesz na jarzynówce. I dodajesz ziemniaka lub dwa. Oczywiście cebula, sól, pirprz i trochę mąki ziemniaczanej.
Ja goruję też dynię z niewielką ilością wody i goździków, bez cukru , bo dynia jest wystarczająco dla mnie słodka. To można jeść na deser. Świetna jest dynia dodana do mięsa pod koniec pieczenia, by się nie rozpadła(pokrojona w kostkę). Jest wiele świetnych potraw z dyni.
Nadrzędny Autor maltabar Dodany 2008-09-13 08:06
tak teoretycznie slyszalamale czyje ze plackii ziemniaczane z ziemniakow sa lepsze,pisze czuje bo tych dyniowych nie jadlam
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-09-13 08:08
Dyniowe są bardzo delikatne w smaku.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-09-13 08:01 Zmieniony 2008-09-13 08:08
Chłodne dni nastają , pewnie na obiady zaczniemy gotować jakieś rozgrzewające zupy. Może grochówka?
Nadrzędny - Autor Barbara Mycko Dodany 2008-09-13 09:56
fuj
Nadrzędny - Autor renatawanke Dodany 2008-09-13 15:48
żurek 
Nadrzędny - Autor maltabar Dodany 2008-09-13 16:36
fasolowa
Nadrzędny - Autor Barbara Mycko Dodany 2008-09-13 17:27
i jedna i druga może być
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2008-09-13 17:58
A może pomidorowa . Cooo ?? .
Nadrzędny Autor Barbara Mycko Dodany 2008-09-13 18:13
z przyjemnością
Nadrzędny Autor Ella Dodany 2008-09-13 18:30
U mnie jutro zraziki wołowe w sosie warzywnym ziemniaczki i pomodorki z cebulką

Na poniedziałek jutro gotuję tylko zupę ogórkową na udku z kurczaka
Nadrzędny - Autor WERBENA Dodany 2008-09-14 09:49
Placki zbójnickie
        Składniki:
150g pieczarek , 150g wędzonego boczku, 1 cebula, 1 kg ziemniaków,  łyżka kwaśnej śmietany, 2 jajka, 2 łyżki mąki, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, olej
       Jak zrobić :  
Boczek, pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, zasmażyć i ostudzić.
Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na drobnej tarce i lekko odcisnąć.
Do utartych ziemniaków dodać mąkę, jaja, śmietanę, pietruszkę, zasmażony boczek z cebulą i pieczarkami, posolić, dodać pieprz.
Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Ciepłe jeść bo lepsze .
Smacznego .
       
Nadrzędny Autor maltabar Dodany 2008-09-14 10:32
brzmi  przepysznie tylko to siekanie dla mnie nie wykonalne
Nadrzędny Autor Ella Dodany 2008-09-14 18:06
O kurde a takich jeszcze nie robiłam.....no to teraz ja spróbuję je zrobić......Werbi a takie przepisy wklejaj do kuchni łatwiej je znaleść... bardzo proszę..
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-09-15 07:12
Tylko przez chwilę mnie nie było, a Wy tutaj takie dobroci robicie.
Nadrzędny Autor magdan10 Dodany 2008-09-15 07:42
Brzmi super. W najbliższym czasie wypróbuję.
Nadrzędny - Autor WERBENA Dodany 2008-09-16 14:36 Zmieniony 2008-09-16 14:40
gorąca rozgrzewająca zupa strogonow

50 dag mięsa polędwica albo coś od szynki ,łopatki , chude , 10 dag pieczarek  , 2 cebule  ,  1 łyżka mąk , 1 łyżka koncentratu pomidorowego,    1/2 - 2/3 szklanki rosołu , łyżka masła   łyżka smalcu ,
sól - pieprz - papryka  - do smaku

Mięso pokroić w cienkie paski kawałki .  Cebulę obrać i drobno posiekać, pieczarki oczyścić i pokroić w paseczki. Pieczarki i cebulę podsmażyć na maśle z odrobiną smalcu. 
Przełożyć z patelni do garnka.
Do patelni dołożyć jeszcze masła i smalcu, mocno rozgrzać i obsmażyć mięso . Przełożyć do garnka. Zalać rosołkiem i gotować (jeśli potrzeba dolać trochę gorącej wody), dodać koncentrat pomidorowym.
Do tłuszczu z patelni dodać jeszcze trochę masła i dodać mąkę . Zaprawić tym potrawę, przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką,  ale kto nie lubi ostrej może być słodka papryka.
Jadana z chlebem lub jak kto lubi z bułką .
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-09-16 14:38
Dobry pomysł na jutrzejszy obiad. :-)
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2008-09-17 10:12
Ja zaś dzisiaj robię pastę jajeczno-kiełbasianą ,ale może być również serowo - kiełbasiana . To do chleba . A na obiad makaron z brokułami . Brokuły ugotować i rozdrobnić widelcem (może być miazga)w roztopionej łyżce masła . Do tego wgniatam dwa ząbki czosnku (może być drobno pokrojony)i szczyptę soli . Wszystko mieszam z ugotowanym makaronem ,posypując potartym serem . Smacznego :-) .
Nadrzędny Autor maltabar Dodany 2008-09-17 10:38
ciekawy pomysl i pewnie pyszny, lubie czosnek,i makarony
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2008-09-17 10:38
umm  smaczne  :-)  ja  mieso  +kartofelki  i surówka  z  jarzyn takich  jakie  mam  w  lodówce  bo  niechce  mi  się  isc  na  dwór .
Nadrzędny Autor amalian Dodany 2008-09-17 10:44
Sorry,ale zapomniałem dodać :okrasić drobno pokrojonym i podsmażonym boczkiem boczkiem . Ale pewnie i bez tego boczku smakuje .Pozdrawiam :-) .
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-09-17 11:42
Ja dziś mam poszłam na łatwiznę, flaki z garmażerki. Są wspaniałe.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-09-18 16:42
Ella masz jakiś pomysł na jutrzejszy obiad?
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-09-19 16:18
Ella podrzuć pomysł.
Nadrzędny Autor Ella Dodany 2008-09-19 17:11 Zmieniony 2008-09-19 17:45
1kg schabu posypać solą do marynaty mięsa a następnie prszyprawą "Marynata Staropolska" firmy Kamis... potrzymać dwie doby( im dłużej sie marynuje tym lepiej smakuje jednak nie dłużej niż 7dni i trzymać w lodówce) a następnie lekko opłukać ( całkowicie nie spłukiwać przypraw. Kąpiel mięsa polegać ma na usunięciu nadmiaru soli) i upiec w brytfance. podawać z ziemniaczkami z koperkiem. Zagęścić soso z brytfanki i podawać w oddzielnym dzbanuszku. Surówka sezonowa z tego co jest pod ręką

A na jutro Kiełbasa biała w sosie chrzanowym...
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-09-19 17:17
:-) dzięki
Nadrzędny Autor Malwa Dodany 2008-09-19 18:37
Jako że to kuchnia,to coś z gastronomii.:;

Siedzi sobie facet w barze i czyta gazetę a przed nim stoi zupa. Do baru wpada drugi facet, strasznie głodny. Patrzy i widzi, że tamten pierwszy czyta gazetę i w ogóle nie pilnuje zupy. Bierze łyżkę i zaczyna jeść tą zupę. Je i je i je, aż na dnie widzi grzebień. Tak mu ten grzebień obrzydził, że aż zwymiotował. W tym momencie tamten, co czytał gazetę mówi do niego:
- Co, pan też doszedł do grzebienia?
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-09-22 07:40
A co dziś na obiad?
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2008-09-22 08:16
nie  wiem    nie ma  wodyyyy....pustynia .....
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-09-22 08:17
Bez wody to tylko suchy prowiant.
Nadrzędny Autor maltabar Dodany 2008-09-22 08:48
ja wczoraj mialam gosci, a zracji miejsca zamieszkania torzadkosc ,pichcilam cala sobote wiec teraz mam zapasytroche zamrozilam wiecnawet jak filip wroci to bedzie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 20) (2450895 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill