gorąca rozgrzewająca zupa strogonow50 dag mięsa polędwica albo coś od szynki ,łopatki , chude , 10 dag pieczarek , 2 cebule , 1 łyżka mąk , 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1/2 - 2/3 szklanki rosołu , łyżka masła łyżka smalcu ,
sól - pieprz - papryka - do smaku
Mięso pokroić w cienkie paski kawałki . Cebulę obrać i drobno posiekać, pieczarki oczyścić i pokroić w paseczki. Pieczarki i cebulę podsmażyć na maśle z odrobiną smalcu.
Przełożyć z patelni do garnka.
Do patelni dołożyć jeszcze masła i smalcu, mocno rozgrzać i obsmażyć mięso . Przełożyć do garnka. Zalać rosołkiem i gotować (jeśli potrzeba dolać trochę gorącej wody), dodać koncentrat pomidorowym.
Do tłuszczu z patelni dodać jeszcze trochę masła i dodać mąkę . Zaprawić tym potrawę, przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką, ale kto nie lubi ostrej może być słodka papryka.
Jadana z chlebem lub jak kto lubi z bułką .