www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 21) (2442606 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-09-22 08:50
Mamy to tylko o dzieciach myślą. Trzeba też o sobie troszeczkę. Młodzi sobie poradzą. Jednak rozumiem Cię, bo też jak córka przyjeżdża, to staram się coś dobrego dla niej przygotować.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-09-22 18:15
Deser z dyni

Składniki:
75 dkg  dyni
1 szklanka mleka
10 dkg cukru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 jajka
5 dkg płatków z migdałów

Sposób przyrządzenia:
Oczyszczoną dynię pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na grubej tarce. W mleku rozpuścić cukier, dodać jajka, cynamon, zmiksować. Mlekiem z dodatkami zalać dynię, dokładnie wymieszać. Kokilki żaroodporne nasmarować masłem, nałożyć dyni z dodatkami, zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury około 180 stopni C. Przed podaniem posypać płatkami migdałów
Nadrzędny Autor Malwa Dodany 2008-09-22 19:08
Pysznie to wygląda.
Ja z kolei robie ołatki z dynią,podobnie jak z marchewką,jabłkiem czy białym serem,tylko odpowiednio inne przyprawy.
Dodaję też dynie pokrojoną w kostke do zup, leczo,czasem jako jarzynkę z marchewką i pomidorami jako dodatek do
II  dania. To wartościowe warzywo można wykorzystać na wiele sposobów ,podobnie jak kabaczek,czy cukinię.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-09-23 13:47
Podrzućcie pomysł na jutrzejszy obiad.
Nadrzędny - Autor WERBENA Dodany 2008-09-23 15:02
             Lasagne z mięsem ( lazania- kuchnia włoska)

40 dag mielonego mięsa wieprzowego ,lub pół na pół z wołowym , 3 duże cebule ,2 ząbki czosnku  , 1/2 szklanki oleju ,  1 litr soku pomidorowego(lub małe opakowanie koncentratu pomidorowego), 30-40 dag, żółtego sera np. GOUDA taki który się dobrze topi , bazylia, oregano, tymianek, sól,  pieprz.

ok. 600ml mleka        3 łyżki masła       3-4 łyżki czubate mąki pszennej  1 łyżeczka gałki muszkatułowej
1 paczka makaronu lasagne (do kupna w sklepie)

Do garnka wrzucić olej,posiekaną cebulę, mięso,wyciśnięty czosnek,1/2 soku pomidorowego, sól, pieprz, bazylię,oregano,tymianek.Przypraw tyle , aby to wszystko było pikantne wg. własnego smaku i gustu. Przykryć i zostawić na małym ogniu ok. 20 min.
Osobno w drugim garnku roztopić masło dodać mąkę, roztrzepać  dobrze widelcem  , gdy się dobrze połączy wlewać porcjami zimne mleko rozprowadzając nadal widelcem lub łyżką Konsystencja sosu musi być gęsta, ale lejąca. Posolić do smaku ,wsypać gałkę i trochę pieprzu.

Ser zetrzeć na grubych oczkach.

Naczynie żaroodporne  posmarować  olejem . układać płaty makaronu (ten makaron to takie kwadraty ,ułożyć prosto z pudełka , takie twarde , one w pieczeniu zmiękną)
Na makaron wyłożyć 1/2 mięsa ,posypać 1/2 sera i polać 1/2 sosu i 1/2 pozostałego soku .
Wszystko powtórzyć więc tak makaron, mięso , ser, sos i reszta soku.
Przykryć folią aluminiową i do piekarnika 220 stopni na 50 min.
Ja robię tylko dwie warstwy i to wystarcza makaronu mam na dwa razy(czyli jedno opakowanie makaronu na dwa obiady)
Folię posmarować  olejem , aby się nie przyklejała.

smacznego , dobre to jest .
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-09-23 15:08
Teraz chętnie bym zjadła. Dzięki za pomysł.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-09-24 12:31
Amalian mnie skusił gołąbkami i dziś je zrobiłam. 
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2008-09-24 17:18
dzis  robiłam  bigos  bo  troche  mam  latania .
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2008-09-24 20:16
Ale wiesz czym były nadziewane ? Naprawdę pychotki . Pierwszy raz tak robione .

Składniki ;
kapusta włoska ,paczka  szpinaku, szklanka drobnej kaszy(jaglanej lub mazurskiej ) ,sól ,pieprz i dwa ząbki czosnku , 2 -szt -kostka rosołowa ,paczka mielonego mięsa ,cebula - .
Szpinak gotować na małym ogniu (odparowując nadmiar wody )dodając ,rozgnieciony czosnek oraz soli i pieprzu do smaku . Kaszę zagotować na sypko ( 1 sz.kaszy - to dwie i pół szklanki wody )dodając kostkę rosołową . Mielone mięso smażymy dodając soli i pieprzu do smaku i mieszamy z cebulą pokrojoną w kostkę i zeszkloną uprzednio na tłuszczu  .Odpowiednio ugotowany szpinak mieszamy z ugotowaną kaszą oraz usmażonym mięsem oraz cebulą . Wszystko to mieszamy doprawiając (jeżeli czegoś tam uznamy ,że powinno być ) Tak przygotowany farsz wkładamy na uprzednio sparzone liście kapusty włoskiej ( powinny być al'dente znaczy się twarde lecz nie za...;-)).Wszystko zaś podgrzewamy w małej ilości wody dodając do niej drugą kostkę rosołową z które to robimy sos . Już mnie bolą ramiona :-( .Życzę smacznego .Pozdrawiam :-) .
Nadrzędny Autor amalian Dodany 2008-09-24 21:06
Przepraszam,zapomniałem o jajku :-( . Dodać do farszu ,wymieszać i nakładać na liście kapusty .. Zawinętych w kapustę gołąbków nie gotujemy lecz obsmażamy je na patelni . Można dodać kostkę i lekko je poddusić ale naprawdę lekko , bo mogą się rozgotować . Teraz mogę z czystym sumieniem zająć się czymś innym . Pozdrawiam :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-09-25 06:18
Muszę również kiedyś takie zrobić. :-)
Nadrzędny Autor amalian Dodany 2008-09-26 11:09
...na dzisiaj zaś ugotuję pomidorową z ryżem . Proste:
Umyty kilogram pomidorów ,kroje w byle jakie kawałki (plastry,kostki )i gotuje dolewając z litr wody . Średnią cebulę obieram i pokrojoną w kostkę smażę na margarynie,oleju . Uważam by się za bardzo nie zbrązowiała ,czytaj przypaliła . Tak przygotowaną cebulkę wrzucam do gotujących się pomidorów . Wszystk przeciskam przez sitko ,durszlak (jak kto woli ),przyprawiając solą i pieprzem . Podawać z ryżem ugotowanym na sypko ooooooo ,ale mnie bolą ramiona :-(. Pisanie sprawia mi więcej problemów niż gotowanie ,bo nieortograficzne gotowanie mi nie grozi za to pisanie...;-) . . Teraz lecę do kuchni ...Pozdrawiam ,życząc smacznego :-) .
Nadrzędny - Autor WERBENA Dodany 2008-09-26 12:28
amalian , a czy można przyjechać na te dobrą zupę , hmm uwielbiona pomidorowa ,
ale z pustą ręką nie przyjadę , wezmę kopytka + mięso z boczków kręgosłupa gotowane w przyprawach rosołek warzywny , odjęte po ugotowaniu ,aby same mięsko - dalej w tym wywarze dodać do smaku sól , pieprz , przyprawa paprykowa , kostka smażonej cebulki, łyżka mąki = sos .
zabrałabym jeszcze wino ,w pierwszą wizytę ,  tylko nie wiem czy wy lubicie i jakie
a  i  kwiaty dla pani domu .

oj kurdela , może zagolopowałam się ,hmmmmmmm ta pomidorowa mi tak ........
Nadrzędny Autor amalian Dodany 2008-09-26 13:25
Hi,hi,hi . Pewnie,że tak  .Ale wyżerka się kroi ;-) . Wino ? Do mięs powinno być pewnie czerwone ... z winnic lekko nasłonecznionych . Za duzo slońca mogłoby zaszkodzić dojrzewającym kiściom owoców ;-) . Góra z górą sie nie spotka,ale ludzie ... Pozdrawiam :-) .
p.s. Zupka już jest ,pomidory oddały wszystko oprócz skórek  . Jeszcze tylko ugotować ryż :-) .
Nadrzędny Autor WERBENA Dodany 2008-09-26 15:53
okno mam otwarte, zapach zupy doleciał w stronę mojej "chałupki" , nim do was dojadę , .... oj ale, ja nie przyjadę sama , zabiorę mojego pana , oj czy to zmienia postać rzeczy ? chyba nie, on też wesoły i nawijać kawały umie ,... no ktoś te kierownicę musi trzymać , bo ja mam zajęte ręce . w jednej wino -wszystko gra - czerwone , w dugiej obiadek ,ciacho, ruszamy w stronę ..... po zapachu pomidorowej ...adres sam się znajdzie , nawigacja dzisiaj działa na zapach pomidorowej , więc spodziewaj się nas za chwil kilka , ale dopiero będzie ściema, jak ta werbena wygląda , jak ten amalian wygląda, oj jeszcze poprawię włos ,mój pan tylko wskoczy w czysty koszul  ,reszta już gotowa , zaraz ruszamy w drogę ...
oj ,albo pomyślę... to jednak pierwszy raz , takie spotkanie z wesołym amalianem , którą tu bluzczczkęęe ubrać ,hmmm jak to kobietka zawsze ma problem w co się ubrać ...
Nadrzędny - Autor WERBENA Dodany 2008-09-26 15:59
zaproszenie amaliana na ciepłą zupę było nader miłe i za zaproszenie gościnę wypada podziękować, pozdrawiam  
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2008-09-26 21:23
wiesz,że nie mam tego listu :-( z zaproszeniem . Pewnie zapraszałem Was w innym temacie . Jutro również mamy gości ,ale ,że sie zapowiedzieli to zrobiliśmy poczynania do poczęstunku . Już mi ręce odpadają ... Pozdrawiam :-) .
Nadrzędny Autor WERBENA Dodany 2008-09-26 22:59
:-)
Nadrzędny - Autor Barbara Mycko Dodany 2008-09-27 13:45
świętujcie i cieszcie się póki jest to możliwe pozdrawiam serdecznie:)
Nadrzędny - Autor maltabar Dodany 2008-09-27 15:18
nie mozna powiedziec zebys tryskala optymizmem
Nadrzędny Autor Barbara Mycko Dodany 2008-09-27 15:47
CO MA TO WSPÓLNEGO Z KUCHNIĄ ??
Nadrzędny - Autor magdan10 Dodany 2008-09-27 21:56
Amalian  dziś wypróbowałam Twój przepis na pomidorową - jest super. Jedynie co zmodyfikowałam to  ryż wrzucałam bezpośrednio do zupy (1 torebkę).

A masz sprawdzony przepis na babkę ziemniaczaną?
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2008-09-27 22:32
oczywiście,że można i tak . Często tak robimy ,ale chciałem by było tak wykwintniej ;-) . Babka ziemniaczana to nie mija specjalność :-)  Pozdrawiam :-) .
Nadrzędny Autor Barbara Mycko Dodany 2008-09-28 13:02
a co jest Twojspecjalnością Amalian ?? :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-09-28 15:31
No właśnie Amalian powiedz jaka jest Twoja specjalność.
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2008-09-28 16:29
kluski ślonskie ,rola (rolada ) i modro kapusta - hi,hi,hi ;-)
Nadrzędny Autor amalian Dodany 2008-09-28 16:31
Jutro będziemy robić leczo do słoików .Warzywa już są ,tylko jeszcze chęci . Pozdrawiam :-) .
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-09-28 16:35
Kluski śląskie i czerwoną kapustę potrafę zrobić. Opowiedz coś o roladzie.
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2008-09-28 20:17
Klasyczną roladę robi się z mięsa wołowego ,ale my robimy również z wieprzowego - schab .  Mięso kroimy na plastry . Rozbijamy tłuczkiem ,solimy i smarujemy musztardą . Na tak przygotowany kawałek dajemy pokrojoną cebulę i wędzony boczek  (najlepiej chudy - pokrojone w kostkę ) . W kasycznej roladzie jest jeszcze kawałek ogórka kiszonego . Mięso zwinąć w rulon spiąć szpikulcami lub obwiązać nitką  . Podsmażyć na gorącym tłuszczu ,zalać  wodą i dusić do miękkości . Sos zagęścić mąką z dodatkiem śmietany ,przyprawić magi ,solą . Smacznego :-)  ......
Nadrzędny Autor amalian Dodany 2008-09-28 22:42
Oczywiście,że w tworzeniu tych rolad jestem tylko pomocnikiem ,odpowiedzialnym za pokrojenie farszu i rozbicie mięska ,ale przy pomocy żony podałem przepis na role ślonskie . Nam nie smakuje rolada z ogórkiem węc nie dajemy do rolad ogórka . Oczywiście smarujemy musztardą grubo .
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-09-29 07:42
U nas mówi się na to zrazy zawijane i dodaje jeszcze kawałek chleba.
Nadrzędny - Autor Barbara Mycko Dodany 2008-09-28 16:40
TO WYŚMIENITE DANIE MAM NADZIEJĘ ŻE MAŁŻONCE SMAKUJE BUZIAKI WAM ŚLE
Nadrzędny - Autor Malwa Dodany 2008-09-28 16:44
Ja mam kanie!!!
Syn przywiózł, zaraz usmażę im kilka,może i ja trochę skosztuję,strasznie lubiłam.
Nadrzędny Autor Barbara Mycko Dodany 2008-09-28 16:45
KANI NIE JADAM
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-09-28 16:47
Bardzo lubię, ale nie potrafię ich sama rozróżnić więc nie zbieram. Pamiętam ich smak.
Nadrzędny Autor Barbara Mycko Dodany 2008-09-28 16:48
::-)
Nadrzędny - Autor Malwa Dodany 2008-09-28 16:49
Już dawno w lesie nie byłam,ale łatwo kanie odróżnic, boję sie tylko kupować, bo jakoś inaczej wtedy wyglądają,
a są pyszne,czemu Basiu nie jadasz? 
Nadrzędny - Autor Barbara Mycko Dodany 2008-09-28 16:51
KANI NIE JEM
Nadrzędny - Autor renatawanke Dodany 2008-09-28 18:52
LID   rolady   proste  ---rozbijasz  mieso  tak  jak  na  kotlet   przyprawiasz  (  sól  ,  pieprz,  musztarda ) i  kłdziesz  czosnek  ,cebulka  , kiełbasa  moze  byc  boczek  zawijasz i  opiekasz   potem  zalac  wodą  żeby  zrobiła  się  ta  (zołaza) --sos   ---mniam   .
Nadrzędny - Autor maltabar Dodany 2008-09-28 19:40
masz na mysli cos takiego jak zrazy zawijane czy to jest jakies duze jak pieczen?
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2008-09-29 05:49
witaj  Mal   to  nie  jest    tak  duże  jak  pieczeń   gdzieś  wspomniał Amalian  można  robic  ze  schabu   popieram  jest  miętsze  i  krócej  się  dusi  i też  nie  daję  ogórka  --pozdrawiam
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-09-29 07:45
Już Amalianowi wyżej napisałam, że u nas mówi się zrazy zawijane. To jest wielkości zrolowanego kotleta schbowego. Ja jeszcze dodaję chleb do środka i przyprawy. Macie rację to jest super.
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2008-09-29 09:42
cześć dziewczyny ;-) . Dzisiaj zasiadam do warzyw,które przerobię na sałatkę ' Wspomnienie lata ' . Trochę przede mną krojenia ,więc ...ruszam ;-) .
Nadrzędny Autor maltabar Dodany 2008-09-29 10:59
no tak zrazy zawijane  to znam i tez lubie niestety terraz przy tych rekach niesprawnych sama nie zrobiepomyslalam na poczatku ze robisz cos podobnego do rolady z boczku,zawijanego z przyprawami ,tez byl pyszny ,niestety takie potrawy przy mojej sklonnosci do przerabiania wszystkiego, chyba nawet wody w zly cholesterol odpada
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-09-30 07:32
Rolady z boczku też dawniej robiłam.
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2008-09-30 10:47
' Wspomnienie lata ' już w słoikach . Nie za dużo  bo jestem leniwy ;-) - ale jest . Rolady z boczku nie robiłem ,podajcie namiary na nie . Złego cholesterolu nigdy nie za dużo ooo - ;-). Będę miał go pod kontrolą  . Staramy się nie jadać za tłusto ,ale od czasu do czasu upichcimy coś,żeby sobie przypomnieć jak smakuje to; brrr,feee ,uuu ;-) .
Nadrzędny - Autor WERBENA Dodany 2008-09-30 10:54
Czy wiecie że
zjedzenie schabowego , innego smażonego (..rolada, golonka), co niby szkodzi ,ale zjedzone w towarzystwie dobrej surówki  z dużą ilością wit c (dla przykładu z kiszonej kapusty, albo z czerwonej kapusty) łagodzi ten okropny stan nazywany tłustą potrawą , zbija samoczynnie zły cholesterol
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2008-09-30 11:13
No masz . To ja tu sobie odejmuje kiełbaski ,kotlety,golonka,galaretki z nóżek wieprzowych ,salceson - od gęby ;-) . A wystarczy na ten zły cholesterol 'popatrzeć 'przez talerz surówek . Wiesz,że u nas surówki to przystawka powszechna  w naszej kuchni . Lubimy je i jadamy . 
Nadrzędny - Autor WERBENA Dodany 2008-09-30 11:31
ja nawet w naleśniki wkładam surówki :-)
i ciągle truskawki (też dużo wit C), teraz zimą z lodówki , zamrażam porcyjki , potem cyk ,do salaterki posypuję ciut cukrem , potem soczek razem puszcza i .....smacznego .
:-)
Nadrzędny - Autor Barbara Mycko Dodany 2008-09-30 13:52
truskawki odmrażane  nie mają witaminy c a po  drugie czy one wogle ją mają ?? chyba niestety nie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 21) (2442606 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill