Lasagne z mięsem ( lazania- kuchnia włoska)
40 dag mielonego mięsa wieprzowego ,lub pół na pół z wołowym , 3 duże cebule ,2 ząbki czosnku , 1/2 szklanki oleju , 1 litr soku pomidorowego(lub małe opakowanie koncentratu pomidorowego), 30-40 dag, żółtego sera np. GOUDA taki który się dobrze topi , bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz.
ok. 600ml mleka 3 łyżki masła 3-4 łyżki czubate mąki pszennej 1 łyżeczka gałki muszkatułowej
1 paczka makaronu lasagne (do kupna w sklepie)
Do garnka wrzucić olej,posiekaną cebulę, mięso,wyciśnięty czosnek,1/2 soku pomidorowego, sól, pieprz, bazylię,oregano,tymianek.Przypraw tyle , aby to wszystko było pikantne wg. własnego smaku i gustu. Przykryć i zostawić na małym ogniu ok. 20 min.
Osobno w drugim garnku roztopić masło dodać mąkę, roztrzepać dobrze widelcem , gdy się dobrze połączy wlewać porcjami zimne mleko rozprowadzając nadal widelcem lub łyżką Konsystencja sosu musi być gęsta, ale lejąca. Posolić do smaku ,wsypać gałkę i trochę pieprzu.
Ser zetrzeć na grubych oczkach.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem . układać płaty makaronu (ten makaron to takie kwadraty ,ułożyć prosto z pudełka , takie twarde , one w pieczeniu zmiękną)
Na makaron wyłożyć 1/2 mięsa ,posypać 1/2 sera i polać 1/2 sosu i 1/2 pozostałego soku .
Wszystko powtórzyć więc tak makaron, mięso , ser, sos i reszta soku.
Przykryć folią aluminiową i do piekarnika 220 stopni na 50 min.
Ja robię tylko dwie warstwy i to wystarcza makaronu mam na dwa razy(czyli jedno opakowanie makaronu na dwa obiady)
Folię posmarować olejem , aby się nie przyklejała.
smacznego , dobre to jest .