Autor lidian
Dodany 2008-10-09 15:23
Uwielbiam wszelkiego rodzaju sery pleśniowe. Kupuję sobie po maleńkim kawałeczku, bo nikt z rodziny ich nie je ze względu na zapach. Dziś jednak kupiłam nie pleśniowy tylko taki jak zgliwiały - szklisty. Orginalny Harzeński. Chciałam poznać jego smak, ale nie wiem czy dam radę spróbować, bo za każdym razem jak ktoś z domowników otwiera lodówkę , to bucha z niej "piękny" zapach mojego sera. I tym sposobem straciłam na niego ochotę.
Autor lidian
Dodany 2008-10-09 18:32
Eluś uwielbiam zapachowe serki, ale ten jest wyjątkowy. Uwierz mi. Lubię też ośmiorniczki i małże .
Autor Ella
Dodany 2008-10-09 18:34
Więc skonsumuj ten serek z jarzynami np pomidorami czy kukuryszą z puszki
Autor lidian
Dodany 2008-10-09 18:40
Nie wyrzucę. Na razie zamknęłam w szczelnym naczyniu, aby zapach nie przeszedł na inne produkty w lodówce. Dobrze, że nie mam zwyczaju kupować dużych ilości sera. Wiem, że ser im bardziej pachnie, tym jest smaczniejszy. Poznałam już wiele gatunkóe dobrych serów. Teraz w Polsce już można je bez trudu kupić.
Autor Ella
Dodany 2008-10-09 18:42
))))))
Autor lidian
Dodany 2008-10-09 18:50
A Wy i Ty Elu lubicie takie sery?
Autor Ella
Dodany 2008-10-09 18:51
Tak liduś u mnie nawet domownicy je lubią
Autor lidian
Dodany 2008-10-09 18:52
To masz dobrze, nikt nie marudzi.
))))))))))))))))))))
O tak nikt nie marudzi ale i nie czekają aż ktoś im zje ale czy takie pogaduszki pasują tu ???
Autor lidian
Dodany 2008-10-09 18:56
Oczywiście tu jest kuchnia.
)))))))))
Weszłam na ta strone bo nie potrafię dobrego spodu do sernika zrobić czy ktoś może mi napisać przepis
Autor Ella
Dodany 2008-10-09 19:19
Ja zawsze robiłam na kruchym spodzie a jak leń mnie dopadał to kruszyłam herbatniki i na to wykładałam masę serową
Najlepsze serniki są bez podu, ale gdzieś wyżej już chyba podawałam przepisy. Teraz nie mam pod ręką mojego zeszytu z przepisami.
)))))))
mam piekarnik gazowy i bez spodu masa serowa sie przypala bardzom robie na kruchym cieście zawsze wychodzi twarde i musze je ścinać przed podaniem na stół czy herbatniki można czymś polać
Autor lidian
Dodany 2008-10-09 19:27
Ale na herbatnikach to chyba sernik na zimno.
Ania ja przez wiele lat piekłam w piekarniku gazowym i ciasta lepiej mi wychodziły niż w elektrycznym.
to może ustawiam zbyt wysoka temperature biszkopt mi sie nie przypala
Autor lidian
Dodany 2008-10-09 19:40
może jest zbyt długo w piekarniku
Nie wiem, każdy piekarnik trzeba samemu wypróbować. Ja kiedy kupiłam elektryczny, to na nowo musiałam się uczyć pieczenia. Pierwsze babki były niedopieczone.
A jednak myliłam się. Można na herbatnikach piec sernik. Na 2 stronie Konkretna podała taki przepis.
))))))
bardzom dziekuje jak beda goście na 1 listopada
to upieke przepis ze strony 2 zobaczy czy sie uda
))))))))))))
narazie pa juz kończę juz cześć
Autor Ella
Dodany 2008-10-09 19:43
)))))))))))
dziś szybki rybka z kartofelkami ale ostatnio wogóle coś łażą za mną ryby zamiast pływac po wodach
Rybka to dobry pomysł na dziś.
))))))))
U MNE TUŃCZYK Z RYŻEM I ZUPKA CHIŃSKA
hej amnie w trakcie gotowania skonczyl sie gaz i jakby tu powiedziec bedzied.. a nie obiad
ale tez i szczescie bo sasiad pojechal na stacje i przywiozl mi butle, i dzis juz gotuje normalnie
Hejka Aniu.... jak masz jaki problem pytaj pomożemy Ci się tu zadomowić
hej ela co dzisiaj gotowałaś ??
A nowa krew ??? ANIU wal śmiało
Do Basi.....upiekłam dziś babkę ziemniaczana z mięsem mielonym przepis jak wyżej w tym wątku
Autor Ella
Dodany 2008-10-10 19:49
Zmieniony 2008-10-10 20:18
Spróbuj, upiecz, posmakuj