forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Autor Ella
Dodany 2009-01-26 15:55
Tylko zapowiedz ile osób żeby nie było obciachu.....
))))))) i barek opróżnimy przy okazji cooooo.....
)))))))
Autor lidian
Dodany 2009-01-26 15:57
Przywieziemy coś ze sobą więc jedzonka będzie dosyć i obciachu nie będzie.
)))))))))))))))
Autor Ella
Dodany 2009-01-26 15:59
Ok..... Indyczka i rybka morska w różnych postaciach + dodatki wiśnióweczka i inne nalewki tatusia dostarczą nam energii na cały roczek hi hi
Autor lidian
Dodany 2009-01-26 16:02
Naleweczki?!
))))))))))))
Owszem podam ale w kawiarence bo nie będziemy brudzić w kuchni
niech ja skonam:)i świeżutki chlebek i indyk,wódeczka,rybcia też czego chcieć więcej.
Bogusia jasny gwint jest nas dwie no to cyk za nasze zdrówko zabieramy wszystko i znikamy w kawiarence
4 serki homogenizowane smaki w/g gustu duże.... lub 05kg twarogu do sernika
4 torebki galaretki różne smaki
Puszka owoców np brzoskwinie
wiórki czekoladowe (można zamrozić tabliczkę czekolady a następnie zetrzeć na tarce z drobnumi oczkami (lepiej się trze)
Rodzynki nie koniecznie wymoczone wogóle nie muszą być, jak kto lubi
Paczka herbatników ( wrzucamy do wysokiego naczymia i dotą je ubijamy aż rozkruszymy na prawie miałko (Mogą być grube kawałki)
Jedną galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzącej wody ( nie gotujemy) studzimy w miarę możliwości nie dopuszczając do stężenia
4 serki homo miksujemy dodając do nich rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę
Tortownicę małą o średnicy 25 cm wys około 5-7 cm smarujemy masłem i wysypujemy pokruszonymi herbatnikami
Wykładamy 1/2 masy serowej równamy.... drugą część masy mieszamy z wiórkami czekolady i wykładamy na pierwszą warstwę i wstawiamy do lodówki
Każdą galaretkę rozpuszczamy odzielnie i stopniowo nie wszystkie od razu. Dokładnie rozpuszczamy w/g przepisu na torebce i studzimy
Na lekko schłodzony sernik układamy owoce, delikatnie przysciskamy ręką i wstawiamy do lodówki.
Po ostudzeniu galertki 1ej wylewamy delikatnie na sernik już "zastudzony" (kolor smak w/g gustu)
Potem po kolei następne aż zapełni się tortownica. SERNIK POWINIEN BYĆ NAJGRUBSZĄ WARSTWĄ. Rodzynki dodaje albo do warstwy serowej albo galaretki
SMACZNEGO
hmmm interesujące !
I pyszny....tańszy łatwiejszy zrobisz z proszku który sprzedają w sklepach.... ja to nazywam zagęstnik bo na dwie szklanki mleka torebka proszku i 1 serek duży to w/g mnie "bita smietana" sztucznie zagęszczona....ale też smaczny
ze sklepu robiliśmy karpatke -Elu o tym mówisz tak?
NIE Renatko..... tak jak karpatka tak i sernik kupisz ale zauważ że jest kilka rodzai tych torebek - sernik na zimno-- zwróć uwagę na to co masz dokupić i ile toto kosztuje.... nie warto brać tych drogich
acha fersztejn
))))
Autor lidian
Dodany 2009-01-29 11:40
Zmieniony 2009-01-29 11:45
Przepis dla Ani
Tort czekoladowy
Składniki na ciasto:
15dag mąki
5dag kakao
6 jajek
olejek waniliowy
płatki czekoladowe
wiśnie
Składniki na krem:
1 /12; szklanki słodkiej 30% śmietany
3-4 łyżki cukru pudru
łyżeczka żelatyny
kakao
Wykonanie:
1. Żółtka utrzeć z cukrem i kakao, dodać mąkę.
2. Białka ubić, połączyć z masą i olejkiem.
3. Formę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Następnie włóż masę i wygładź.
4. Piec 25 minut w temp. 190st. C. Po upieczeniu i przestudzeniu, przekrój na 2 części. Nasącz posłodzoną esencją herbacianą.
5. Przełożyć kremem (śmietanę ubić z cukrem, dodać żelatynę), a resztą kremu z dodatkiem kakao posmarować boki i wierzch. Na końcu ozdobić płatkami czekoladowymi i wiśniami.
OBIAD NA JUTRO!
1 poledwicę wieprzową,
05 kg pieczarek
1 cebulka
łyżka masła
Przyprawy,
Kilka wykałaczek
Pieczarki obrać pokroić na plastry.
Celulkę obrać pokroić w kostkę a następnie delikatnie zeszklić na łyżce masła uważając by nie przypalić masła.
Następnie połączyć z pieczarkami i chwilkę dusić .... (nie odparowywać) dodając przyprawy do smaku
Polędwicę przekroić w zdłuż (nie do końca)tak aby powstał jeden płat. Delikatnie stłuc jak schabowe... na zbity płat mięsa wyłożyć pieczarki wcześniej uduszone (sok z pieczarek i pieczarki które nie zmieszczą się pozostawić w garczku) Zrolować dość ściśle mięso i spiąć wykałaczkami. Lekko opiec na oleju a następnie przełożyć na balszkę z rusztem i zapiekać około 1 godz. Wyjąć o ile jest już gotowa.
Sok z pieczarek zagęścić mąką nie zasmażaną doprawić vegetą i połączyć z wywarem na blaszce... chwilkę dusić już na palniku kuchenki na wierzchu. Delikatnie przełożyć na duży półmisek. Wyjąć wykałaczki. Pokroić na grube plastry. Skropić małą ilością sosu. Resztę sosu przelać do sosjerki.
Podawac wszystko na gorąco do ziemniaczków w dowolnej postaci, makaronu czy ryżu.
Surówka czy jarzyna jako dodatek w/g własnego gustu.
Deser: Kisiel lub budyń
Smacznego
Autor amalian
Dodany 2009-02-03 15:39
Ja zaś na dzisiaj serwuje obiad z wczoraj . Pulpeciki mięsne i kaszę . Wczoraj je przygotowywałem ,dzisiaj tylko odgrzeję w mikrofali .
Chyba i ja Cie Amalian zmałpuję....
Autor amalian
Dodany 2009-02-10 09:32
Dzisiaj obiad mam z głowy ,ale za to mam już przygotowane suszone owoce
do krojenia
. Minuta,dwie i .... Okrasa może się uczyć : jak to się szybko robi . Wieczorem może napiszę do czego to było potrzebne . Żona mówiła ,ale nie miałem głowy by spamiętać .
Czekawe co z tego suszu zrobisz? Może kompot?
Autor amalian
Dodany 2009-02-10 09:50
Nie ! To będzie ciasto ,ale nie wiem jakie . Pewnie wieczorem coś skrobnę o tym cieście . Ja do obróbki zdjęć używam programu Picasa . Można go pobrać darmowo . Na moje potrzeby jest wystarczający . Wpisz w przeglądarkę hasło Picasso i przegraj . Życzę powodzenia
.
)))))))))))) Czekam z niecierpliwością na przepis na ciasto.
Dzięki za poradę.
Do keksu daje sie owoce:)
A ja smaze dżem w środku zimy!
koniec świata ...smażyć dżem w środku zimy
. Masz rację ,że do keksu a żona jest specjalistką od keksu ,ale wiem,że będzie jeszcze inne ciasto piekła . To na urodziny jej mamy ...wieczorem napiszę co to było i czy się udało . A może wkleję zdjęcie ?" Zobaczymy
.
Wklej,znowu sie objemy-oczami:)
Ale daj jeszcze przepis -porównamy
Autor amalian
Dodany 2009-02-10 11:32
Kurde . Idę coś zjeść . A tu jeszcze mechanik musi mi zobaczyć na klemę i pewnie ją wymienić a i termostat się 'gotuje' do wymiany . Moje konto jest już puste ,więc chętnie bym się z kimś wymienił pinami
)) .
Hej witajcie w kuchni
)))
Siorbię już zimną kawusię i szykuję spaghetti na obiadek.
Do usłyszenia po południu
Autor amalian
Dodany 2009-02-11 15:45
Dzisiaj Kartoflona . Na dwa dni . Ale po mojemu
))) . Wszystkie składniki po ugotowaniu zmiksowałem i zrobiłem zupę krem . A do tego przygotowałem ciasto na keksy . Trochę mnie ręce bolą ,ale jak popatrzę na swoje dokonania kuchenne to serce rośnie i nie czuję bólu . Pozdrawiam
.
A u mnie była wiosenna jarzynówka na udku z kurczaka....ale z warzyw zeszłego roku ale świerzych
Autor amalian
Dodany 2009-02-11 23:08
Zmieniony 2009-02-11 23:24
Autor amalian
Dodany 2009-02-11 23:25
Udało się
. Myślę ,że ciasto również .
Amalian, ale pyszności. Szkoda, że mnie nie ma na tej imprezie.
)))))))))
ciasto wygląda pyyyyyyyysznie,a rum dlaczego w misce,u mnie pije sie z kieliszków,hi,hi,hi.pozdro.
Autor Ella
Dodany 2009-02-12 18:57
Pychotka na fotce
Autor Ella
Dodany 2009-02-13 18:55
Jutro święto Walentego,
Obiad będzie i do tego
Moc kropelek tych leczniczych
Fajnie dzionek tak zaliczyć
Na obiadek:
Skrzydełka z kurczaczka opanierowane przyparwami ziołowymi z papryką w/g gustu. Uduszone w sosie własnym. Ziemniaczki ugotowane na sypko. Seler z marchewka starty na surowo i doprawiony śmietaną zmieszaną z 1 łyżką majonezu.
Do popicia wino lub piwo
Dla dzieci soczek
Autor lidian
Dodany 2009-02-15 18:12
Co przygotujecie na tłusty czwartek?
Nic kompletnie nic nie szykuję na tłusty czwartek. Kupię najwyżej po pączku których nie lubię
Autor lidian
Dodany 2009-02-15 18:14
A faworki?
Lubię, ale nie bedę w tym roku nic robiła
Dziś na obiad jest wątróbka . Wieprzowa wątroba z cebulą i ziemniakami . Na przystawkę marchewka z chrzanem .
obiad wczorajszy tzn. kluski śląskie + rolady i modra kapusta
a na jutro gołąbki już sie pichcą
)
U mnie już wątróbka ' dochodzi ' na patelni a ziemniaki w gorącej wodzie ... Wszystko gotowe do obiadu . Jeszcze tylko żona z pracy i ...smacznego kochani . Pozdrawiam
.
A JO JODLEM ZUR SLASKI I SPIYWOLEM SE ...
OD SIEWIERZA JECHOL WOZ I NA WOZIE WIOSNE WIOZL...
SZCZERBATY I CO? GDZIE TA WIOSNA?
MI JUŻ PILNO DO NIEJ.
JEDZIE ,JEDZIE
SLYSZALEM OD ZNAJOMEGO JELENIA
TU JEST KUCHNIA WIĘC PISZ O NOWALIJKACH
A CO TO SA NOWALIJKI
Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill