www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 54) (2444452 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-11-27 21:03
O 13.00 bo jutro mam ochotę obejrzeć film o 14:00 na ale kino "Dzieci gorszego Boga"
Nadrzędny - Autor Barbara Mycko Dodany 2009-11-27 21:04
TO O NIM OPOWIESZ PÓŹNIEJ
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-11-27 21:05
Poczytaj w komputerze recenzję.Znikam juz z kuchni pa
Nadrzędny Autor Barbara Mycko Dodany 2009-11-27 21:10
DOBRZE POCZYTAM PAPA
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2009-11-29 15:39
Pierniki świąteczne
Pierniki
Ciasto może stać w lodówce 2 tygodnie

1 1/2 kg mąki
1/2 kg miodu
2 kostki margaryny
1/2 kg cukru
1 szkl. wody
6 jaj (3 całe i 3 żółtka)
2 łyżeczki sody
1/2 szkl kawy zalać wrzątkiem (niewielką ilością)
2 paczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki goździków
1 łyżeczka cynamonu

Rozgrzać cukier, miód,margarynę i przyprawy. Jak się rozpuści i nie będzie wrzało to zalać tym mąką. Do tego dodać sodę rozpuszczoną w wodzie, kawę, i rozbełtane lekko jaja. Wymieszać aż będą powstawały pęcherzyki. Ciasto odstawić niech pracuje. Nawet 2 tygodnie. Rozwałkować. wyciąć pierniki i piec w temp 180 st przez 15-20 min.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-12-06 19:15
Co jutro na obiad? Macie pomysł?
Nadrzędny - Autor Barbara Mycko Dodany 2009-12-06 19:21
zupa pomidorowa z ryżem
ogórek kiszony z majonezem i cebulą ziemniaki i piersi z kurczaka
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-12-06 19:29
Takiego ogórka nigdy nie robiłam więc muszę spróbować. Dzięki.
Nadrzędny Autor Barbara Mycko Dodany 2009-12-06 19:30
często tak jemy  smakuje nam
smacznego
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-12-06 19:35
Też nie jadłam jeszcze kiszonego z majonezem. Basia a jaki majonez. Nie przepadam za solą.
Nadrzędny Autor Barbara Mycko Dodany 2009-12-06 19:37
zazwyczaj winiary
ja też nie lubie soli ani cukru
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-12-06 19:45
Czyli to coś łagodnego?
Nadrzędny Autor Barbara Mycko Dodany 2009-12-06 19:45
raczej tak
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-12-06 19:50
Ok tyle mi wystarczy.
Nadrzędny Autor Barbara Mycko Dodany 2009-12-06 19:54
:-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-12-10 22:12
Robicie makiełki na święta?
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2009-12-10 22:47
Na święta pewnie coś upichcimy, ale nie makiełki, bo nawet nie wiem co to jest, jak to się robi i z czym je ;-) ? Pewnie ze smakiem. Za to pewni upieczemy sernik, ciasteczka maślane . Żona zrobi makówki - to nie ciasto-nie wiem co to jest i jak smakuje, ale będzie a od mamy (żony)dostaniemy moczkę . Taki rarytas owocowo-piernikowy. Niebo w gębie :-).
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-12-10 22:52
Jeżeli  możesz to podaj przepis.
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2009-12-10 23:06
ale na co ? na moczkę? To muszę zapytać żony lub skontaktuję się z mamą i napiszę :-).
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2009-12-10 23:11
A może Malwa się odezwie. Pewnie i ona wie jak ją się robi . A może Sylwek lub Godunow ... bo również mieszkają na Śląsku a to jest potrawa śląska, ale naprawdę doooobra i zdrowa. Zwłaszcza w czasie świąt gdzie dużo się je :-).
Nadrzędny Autor amalian Dodany 2009-12-10 23:20
moczka po maminemu ;-) - Wywar z owoców suszonych z tymi owocami, plus piernik( namoczony uprzednio w piwie karmelkowym), kompoty owocowe (agrest, truskawki, brzoskwinie) plus mnóstwo bakalii . Wygląd i kolor może nie za bardzo udany, ale smak .... wspaniały :-). Zona mówi, że wszystko jeszcze przed podaniem trzeba pokosztować (próbować).
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-12-11 16:22
A ja też nie wiem co to makiełka i moczka. Moczkę wytlumaczył amalian ale jak na mój gust u mnie by nie poszła. A makiełka? Nie wiem co to jest.
Nadrzędny Autor Bogusia853 Dodany 2009-12-11 17:11
Makiełki to kluski z makiem,gdzie mak jest "dporawiany"prawie jak na makowiec.
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-12-11 17:26
U nas kluski z makiem nazywane są kutią...... do maku dodane są bakalie i skórki z pomarańczy i cytryny. Niektórzy zamiast klusek dają ziarno pszenicy odpowiedno sparzone. jak robi się takie ziarno nie wiem. Kupuję już gotwe.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-12-12 11:58
Kutia

 
składniki:  1/2 kg maku
1/2 kg spejalnie oczyszczonej pszenicy "na kutię"
500 ml miodu
po dużej garść rodzynek i migdałów
przesmażona skórka z pomarańczy


Mak zalewamy wrzątkiem ( można mlekiem), stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na ok. 12 godzin, po czym wylewamy na sito i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę. Pszenicę gotujemy w dużej ilości wody aż będzie miękka. Po ugotowaniu wylewamy na sito i przelewamy zimną wodą. Miód rozpuszczamy z odrobiną wody, dodajemy zmielony mak, sparzone rodzynki i migdały oraz skórkę z pomarańczy. Na koniec dodajemy pszenicę i wszystko razem mieszamy

Makiełki
Pół kg maku niebieskiego
Litr mleka
Bakalie (dużo)
Bułka wrocławska
Cukier
Olejek migdałowy
Rum (może być , ale nie musi)

Zagotować mak z mlekiem, nie odciskając przekręcic przez maszynkę .
Posłodzić, dodać bakalie, olejek zapachowy, rum, wymieszać. Powinien być mocno słodki i mokry.
W salaterce ułożyć na dnie warstwę maku, potem kromki bułki,znowu mak i tak aż do wypełnienia miski.
Na wierzchu powinien być mak, przyozdobiony płatkami migdałów, rodzynkami i orzechami.

Takie przepisy dostałam
Nadrzędny Autor dobrosia Dodany 2009-12-12 12:28
http://www.wielkiezarcie.com/recipe22845.html
Polecam,miesko smakuje wysmienicie.
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-12-12 16:38
Lid jesteś niesamowita w tych słodkich przepisach. Kupuję gotową masę :-)))))))

Dobrosia wielkie żarcie. Super stronka. Ja wiele potraw robię po swojemu :-))))))
Nadrzędny - Autor renatawanke Dodany 2009-12-12 21:55
LID ja  poznałam  to  jako -makówki-i dodaje miód żadnego  rumu .
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-12-12 22:01
Sądzę, że w każdym regionie Polski są inne zwyczaje. U nas na zachodzie są ludzie z różnych stron i różne łączymy tradycje. Nawet w moim domu musieliśmy pogodzić kuchnię francuską ojca i poznańską matki.
Nadrzędny - Autor renatawanke Dodany 2009-12-12 22:02
to  musi  byc ciekawe ?
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-12-12 22:04
Nieraz były zadry. Np sałatę mama robi z zsiadłym mlekiem na słodko, a tata z oliwą , octem , solą i czosnkiem.
Nadrzędny - Autor renatawanke Dodany 2009-12-12 22:06
też  lubie  na słodko  ale nie z oliwa ,
Lidus  a  masz  jakies  dania  świąteczne ???
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-12-12 22:08
A co byś chciała?
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2009-12-12 22:10
jakieś inne ale nie  pracochłonne  wiesz  moimi  rekami  zawiele  nie narobie
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-12-12 22:14
Może podam przepis na kapustę

1kg kapusty kwaszonej podsmażyć na maśle
1/2 kg marchwi i 1/2 kg cebuli zszatkować na jarzynówce
masło 1 lub 1 i 1/2 kostki
Wszystkie składniki gorować do miękkości. Na końcu dodać pieczarki z masłem i chwilkę jeszcze podgotować.
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2009-12-12 22:18
to  proste :-)  ja  musiałabym zrobic  z połowy 
  jak  jeszcze  coś  przyjdzie  Ci  do  głowy  to  podasz ?? 
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-12-12 22:19
Karkówka po królewsku

Mięso pokroić w plastry posolić, popieprzyć , położyć na blachę. Na wierzchu  posmarować keczupem, na to położyć plastry cebuli i starty ser i posmarować majonezem. Piec w piekarniku w 200 st przez 1/2 godziny. Nie dłużej bo zrobi się twarde.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2009-12-12 22:23
Pierożki

1kg mąki
1 kostka masła
2 szklanki gorącej wody
1 jajko
2 żółtka

Zrobić ciasto. Jest bardzo delikatne. Nadzienie wg uznania. Mogą być grzybki lub inne. Solić wodę do gotowania.
Nadrzędny - Autor renatawanke Dodany 2009-12-12 22:25
to  warte  uwagi  --dzieki  Liduś  :-)   teraz  juz  gasze     bo  ten czas  przedswiateczny  niekorzystnie  wpływa  na moje gnaty .
          Dobranoc  Lid  i spokojnych snów :-)))
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-12-12 22:27
:-))
Nadrzędny - Autor renatawanke Dodany 2009-12-15 21:40
A  zakupy  porobione  , ja  nawet  rybek  nie  mam :-(
Nadrzędny Autor siwek Dodany 2009-12-15 21:47
Rybka musi być świeża,żeby jeszcze na patelni ogonem merdała.
Ja tam liczę,że Ela podeśle mi taką prosto z jeziora.
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-12-15 21:45
Dwa filety mrożone i śledzie mam. Chleb jak zwykle i kostka masła :-)
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2009-12-15 21:47
no  filety  też  musze  kupic  bo  moja  połowa  nie  lubi z oścmi  ale karpik  musowo !!!  dzisiaj  widziałam  13,50 zł.kg.
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-12-15 21:50
Ło matko karpika łeee nie lubię. Myślałam że zapomnę a Ty mi przypominasz. Ech dobrze że moi nie umieją klikać bo miałabym za tego karpika co jeszcze pływa w sklepie :-) Kurka wodna ale drogi w tym roku i ja nie lubię ..... z ośćmi
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2009-12-15 21:53
ELLu  to  w ten  jeden dzień  mi smakuje  wyjątkowo  już  próbowaliśmy  róznych ale  inne robie przy piatku  i jak  mam  ochote
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-12-15 21:56
Karpia wogóle nie lubię. Wolę szczupaka ale na wigilie jakiegoś bedę musiała zrobić. I za co ma ta ryba zginąć a tak by sobie pływała :-)
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2009-12-15 22:04
szczupak  super  ale  zadrogi  ,przeciez   ktoś  ich musi  zjesc  :-))))   Dobranoc 
Nadrzędny Autor Ella Dodany 2009-12-15 22:06
Nie wiem po ile bo nie widziałam w sprzedarzy szczupaków

DOBRANOC
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2009-12-15 22:06
I u nas nie będzie karpika, bo go mułem czuć. Chociaż mamuśka zawsze karpia dzień wcześniej oprawionego przez tatuśka obkładała plastrami czosnku i był zjadliwy. U nas będzie filet z pstrąga i parę jeszcze czegoś, ale nie za wiele . Nie przywiązujemy aż nadto uwagi do tradycji przez co nie zawsze musi być dwanaście potraw.Za to karp w dużej sieci hipermarketów kosztował- u nas- 6.90 zł/kg. Kolejka chętnych sięgała prawie wejścia i przypomniały się dawne czasy.
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 54) (2444452 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill