Kutia
składniki: 1/2 kg maku
1/2 kg spejalnie oczyszczonej pszenicy "na kutię"
500 ml miodu
po dużej garść rodzynek i migdałów
przesmażona skórka z pomarańczy
Mak zalewamy wrzątkiem ( można mlekiem), stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na ok. 12 godzin, po czym wylewamy na sito i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę. Pszenicę gotujemy w dużej ilości wody aż będzie miękka. Po ugotowaniu wylewamy na sito i przelewamy zimną wodą. Miód rozpuszczamy z odrobiną wody, dodajemy zmielony mak, sparzone rodzynki i migdały oraz skórkę z pomarańczy. Na koniec dodajemy pszenicę i wszystko razem mieszamy
Makiełki
Pół kg maku niebieskiego
Litr mleka
Bakalie (dużo)
Bułka wrocławska
Cukier
Olejek migdałowy
Rum (może być , ale nie musi)
Zagotować mak z mlekiem, nie odciskając przekręcic przez maszynkę .
Posłodzić, dodać bakalie, olejek zapachowy, rum, wymieszać. Powinien być mocno słodki i mokry.
W salaterce ułożyć na dnie warstwę maku, potem kromki bułki,znowu mak i tak aż do wypełnienia miski.
Na wierzchu powinien być mak, przyozdobiony płatkami migdałów, rodzynkami i orzechami.
Takie przepisy dostałam