Faktycznie grupy ktore podalem niewybily sie, niektore byly tylko znane szerszej grupie z festiwalu w Jarocinie.
Zresztą poczatek lat 80tych niebyl sprzyjający promowaniu tego typu muzyki.Istniala przeciez cenzura.
Choc niektore z grup istnieją do dzis,ale ich muzyka skomercjalizowala sie. Wtedy to byl rodzaj buntu,, ucieczka od szarosci,, nadzieja na przyszlosc.
Takie kapele jak Sztywny Pal Azji,,Kobranocka czy chociazby Oddzial Zamkniety istnieją do dzis,,, choc tez bardzo malo o nich slychac.
Kazdy pamieta np Budke Suflera z takich przebojow jak "Bal wszystkich swietych" czy "Takie tango" ale juz nieliczni znają ich plyte "Przechodniem bylem miedzy Wami"
z takimi utworami jak "Pozegnanie z cyganerią" czy "Cien wielkiej gory".
Pisze tu o muzyce rockowej ale nietylko tej slucham... lubie tez podobnie jak TadeuszP muzyke tzw popularną. Nie sa mi obce utwory np Jarockiej, Jantar, German
Skaldow, Trubadurow, T.Wozniak i wielu , wielu innych.
TadeuszP, racja, szkoda ze niema "Jaka to melodia" z tych lat i tylko polska muzyka. Sadze ze mielibys spore szanse.
Mi sie zdarza ze jak slysze utwor to dopiero przypomina mi sie wykonawca,, natomiast niewszystkie tytuly pamietam z nazwy.
Na koniec Sztywny Pal Azji i "Niezmienie swiata"
https://www.youtube.com/watch?v=VVWPtUAirbIPozdrawiam wszystkich