4 kotlety schabowe
4duże plastry wędzonej szynki
4 małe pieczarki
100 żółtego sera
4 łyżeczki majonezu
1 łyżka musztardy
olej do formy
sól
1. pieczarki obrać ze skórki, wyciąć nóżki , gotować 10 minut w osolonej wodzie, odsączyć na sicie,
2.Kotlety rozbić dokładnie i posmarować musztardą jaką kto lubi, ale w przepisie albo sarepska albo rosyjska - ostrzejsza jeszcze podobno.
3. Żółty ser pokroić w kostkę.
4. Na posmarowanych musztardą kotletach ułożyć po plastrze szynki wędzonej a na to na środku położyć kapelusz ugotowanej pieczarki - kleksnąć majonezem.
Wokół niej ułożyć kostki sera.
Zamiast żółtego można użyć topionego, albo mozzarelli.
5. Mięso zwinąć wokół pieczarki podnosząc brzegi dokoła, tworząc sakiewkę, którą trzeba związać nad pieczarką nicią bawełniana kuchenną.
6. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem poukładać sakiewki.
Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika - 190 stopni - 30 minut.
Przed podaniem usunąć nitki.
smacznego.
-------uwaga----
Jesli schab jest za mały na sakiewki, można wszystko zawijać jak zrazy. W takiej wersji zrazowej sprawdziłam.
Jeśli nie przetniesz do końca dwóch kotletów, to rozbijesz je po rozłożeniu na jeden duży.