www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 132) (2449192 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2013-10-18 11:07
Tak, żeby się podrapać po głowie i pomyśleć na co wydać kasę żeby się nie zatruć.
Robię bigos. :-)
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2013-10-18 11:10
z grzybkami ???:-) Na dzisiaj mamy rybki z ziemniakami w burakach ;-) .
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2013-10-18 11:15
Z grzybkami.
A obiad bezmięsny. JAk zwykle w piątek. :-)))))))))
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2013-10-18 11:31
znaczy się - rybki będą z buraczkami ;-))
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2013-10-18 11:41
Buraczki też gotuję, ale na jutro. :-)
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2013-10-18 11:47
Jutro będę miał pracowity dzień . To za sprawą wizyty u mamuśki, na którą już żona robi spis artykułów spożywczych jakie będą potrzebne do godnego ugoszczenia jej . Jedziemy już na grób mojego taty a przy okazji odwiedzimy mamuśkę .
Nadrzędny - Autor Staruszka123 Dodany 2013-10-18 13:26
GDZIE NAPISANE ZE\ TRZEBA W KAZDY PIATEK POŚCIĆ???CO ROBICIE Z DYNI?
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2013-10-18 13:51
Nic nie musisz, ale dobrze jak chcesz . Czujesz że żyjesz, czujesz głód i chęć siepnięcia po plasterek chudziutkiego boczku czy kęs mięsa a mówisz sobie nie ! W ten piątek chcę pościć lub :piątek, sobote, niedzielę . Lub piątek, sobotę, niedzielę i poniedziałek nie będę się zażerał podgarlem, pokrojonym w cienkie plastry(nie przesadzać z tym cienkim) podsmażone na chrupko, przypruszone solą i pieprzxem . czy salcesonem pokropionym delikatnie octem .Nie mówię już o golonku , zapeklowanym i gotowanym wraz z warzywami podane w chrzanie ... A dynie to se mogę popukać bo to warzywko amerykańskie jest .Pozdrawiam postnie :-).
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2013-10-18 15:57 Zmieniony 2013-10-18 16:01
Dynię pamiętam nawet z mojego dzieciństwa. Babcia na śniadanie robiła zupę mleczną z dyni. Co ja robię, to już chyba mówiłam. W necie jest dużo przepisów.
Nadrzędny - Autor Kobieta A. Dodany 2013-10-22 17:23
Dzisiaj zalewajka czyli barszcz biały z białą - surową kiełbasą i jajkiem.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2013-10-22 17:32
:-) Ja dziś zamiast obiadu miałam stomatologa.
Nadrzędny - Autor Kobieta A. Dodany 2013-10-22 17:38
Czyli napoje przez słomkę :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2013-10-22 17:42
Przez słomkę, to będę miała w czwartek. :-((((((
Nadrzędny - Autor Kobieta A. Dodany 2013-10-22 17:52
To "bogata" jesteś - taki żart. Ceny są astronomiczne za małą plombę, o koronce porcelanowej zapomnieć. Chociaż słyszałam, że na zachodzie Polski 50%taniej.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2013-10-22 17:54
Wszelkiego rodzaju porcelanki zawsze są w cenie, a szczególnie licówki.
Nadrzędny Autor WaldusNieKiepski Dodany 2013-10-18 22:44
Z dyni to my robimy lampki na choinkę ;-);-)
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2013-11-01 14:02
Jedliście już?  To teraz możecie się napić ;-)
Ja sobie odwróce kolejność.
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2013-11-06 15:05
Proszę o sprawdzony przepis na mięso - drobiowe, wieprzowe lub wołowe . Coś smacznego i może być wymyślate ;-) .
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2013-11-06 16:00
Przepis sprawdzony. Zostawić mięso w sklepie mięsnym.:-) Potem zrobić obiad bezmięsny.:-)
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2013-11-06 20:24
tylko daj przepis na coś smacznego...mogą być warzywa :-). To nie na obiad, więc dobrze by było smaczne i sprawdzone ;-).
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2013-11-06 22:14
Wrzucam trzy przepisy do sprawdzenia. Tak je dostałam i tak wklejam z literówkami. Nie miałam okazji tego robić.
Ciekawe dla mnie są te jajka zapiekane i nietypowy omlet.

80 dag ziemniaków
30 dag pieczarek
4 jajka
1/2 mleka
1 papryka, sol, pieprz
ziemniaki obrac, gotowac 20 minut w osolonej wodzie, przestudzic, pokroic w plasterki
naczynie żaroodporne wyłozyć pergaminem, połozyc ziemnkai na to wedlinę-pieczarki, poem zalac jajami roztrzepanymi z mlekiem osolonymi i opieprzonymi.
piekarnik 180 st, 25 minut
po wyjęciu posypac papryka pokrojoną i natka pietruszki.
===========
Jajka zapiekane
5-6 jajek
4 łyki gęstej śmietany
Łyżeczka masła, sól, pieprz
3 łyżki utartego sera

Ostrożnie oddzielić białka od żółtek,
z białek ubić pianę na sztywno, ubijając posolić i dodawać po trochu śmietany po łyżce
Śnieżną msę wyłozyć  do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem
Ostrożnie ułozyć na to żółtka
oprószyć solą, pieprzem i tartym serem
piec w piekarniku aż się lekko zrumieni
po wyjęciu posypać szczypiorkiem
===========
OMLET
jaja rozbeltać wlac na patelnię na chłodny olej, dodać cebulę w wiórki,
położyć żołty ser na to
przykryc pokrywką z zasmazyć aż ser się roztopi.
====================
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2013-11-06 22:26
4 kotlety schabowe
4duże plastry wędzonej szynki
4 małe pieczarki
100 żółtego sera
4 łyżeczki majonezu
1 łyżka musztardy
olej do formy
sól

1. pieczarki obrać ze skórki, wyciąć nóżki , gotować 10 minut w osolonej wodzie, odsączyć na sicie,

2.Kotlety rozbić dokładnie i posmarować musztardą jaką kto lubi, ale w przepisie albo sarepska albo rosyjska - ostrzejsza jeszcze podobno.

3. Żółty ser pokroić w kostkę.

4. Na posmarowanych musztardą kotletach ułożyć po plastrze szynki wędzonej a na to na środku położyć kapelusz ugotowanej pieczarki - kleksnąć majonezem.
Wokół niej ułożyć kostki sera.
Zamiast żółtego można użyć topionego, albo mozzarelli.

5. Mięso zwinąć wokół pieczarki podnosząc brzegi dokoła, tworząc sakiewkę, którą trzeba związać nad pieczarką nicią bawełniana kuchenną.

6. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem poukładać sakiewki.
Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika - 190 stopni - 30 minut.

Przed podaniem usunąć nitki.:-)
smacznego.
-------uwaga----
Jesli schab jest za mały na sakiewki, można wszystko zawijać jak zrazy. W takiej wersji zrazowej sprawdziłam.
Jeśli nie przetniesz do końca dwóch kotletów, to rozbijesz je po rozłożeniu na jeden duży.
Nadrzędny Autor amalian Dodany 2013-11-06 22:38
Dzięki ciasteczko :-) . Danie zostanie wykonane . Robimy podobne z cebulą pokrojoną w kostkę i wszystkimi podobnymi składnikami - prócz pieczarki  . Jeszcze raz dzięki :-)
Nadrzędny - Autor TadeuszP Dodany 2013-11-06 20:44
Adam,
przepis na mięso drobiowe jest bardzo prosty:
1 kura + 1 kogut, potem kilka jajek i czekasz aż wyklują się małe kurczaki. Dalej to już proste - karmisz aż urosną, zabijasz (kurde .. do czego ja namawiam :-) ) i masz mięso drobiowe.
Podobna jest "technologia" pozyskania mięsa wieprzowego.
Z wołowym może być większy problem (lokalowy?) a i samiec bywa bardziej niebezpieczny od koguta, chociaż ten ostatni lubi rano hałasować ... wybór należy do Ciebie. :-)
A jeść trzeba :-) :-) :-)
Nadrzędny Autor amalian Dodany 2013-11-06 22:39
:-)
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2013-11-06 22:39
a ja wolę tradycyjny schabowy :-(
Nadrzędny - Autor TadeuszP Dodany 2013-11-06 22:47
Witaj kryształku!
Dawno Ciebie nie było a jeśli już to 2-3 razy w miesiacu. Tym bardziej miło Cię widzieć/czytać :-) :-)
Pozdrawiam :-)
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2013-11-06 23:04
Witam. tak rzadko bywam tu, nawet nie wiem dlaczego :-) ale miło że mnie pamiętasz :-) również pozdrawiam :-)
Nadrzędny - Autor Iota Dodany 2013-11-06 23:07
Pozdrowienia.
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2013-11-06 23:12
Cześć Iota :-) .
Nadrzędny - Autor Iota Dodany 2013-11-06 23:13
To nie miało być do Ciebie, a do Kryształka.

Wziął i zasabotował. :-)
Nadrzędny Autor amalian Dodany 2013-11-06 23:20
:-)
Nadrzędny Autor kryształek Dodany 2013-11-06 23:24
Iota :-) dziękuję i też pozdrawiam :-)
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2013-11-06 23:18
Jutro wykorzystamy przepis na jajka zapiekane :-) . Jeżeli się sprawdzi to podamy w niedzielę z kartoflami i sakwami :-) . Już cieknie nam ślinka - żonie na jajka mnie na sakwy . Och, te kobiety mają tak mało wyszukane gusta ;-))) . Ała , ała, ała !!!@ NIe za włosy !!@@
Nadrzędny Autor w-zetka Dodany 2013-11-07 09:32
Muszę w takim razie kupić mniejsze naczynie żaroodporne i też spróbować. Bo w dużym wyjdzie płasko jak naleśnik.
Ciekawe jak Wam wyjdą. Pozdrawiam.:-)
Nadrzędny Autor TadeuszP Dodany 2013-11-06 23:39
Pamiętam, pamiętam :-)
Więc nie omijaj forum i bywaj tu częściej.
Ja tak zachęcam, a sam też rzadziej zaglądam (a właściwie piszę)
ale to już zrozumiesz jeśli będziesz częściej chociaż czytała co tu słychać :-)
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2013-11-06 23:50
Kryształek Dziś Od tradycji coraz bardziej się odchodzi. Kiedyś schabowy nie mieścił się na talerzu dzisiaj to nawet mały talerzyk posiada jeszcze miejsce na frytki ;-)

Tadeusz dzisiaj nie warto nic hodować zbyt długo trzeba czekać , najlepsze mięsa są z kebaba ale nic nie wiem jak to się hoduje ale podobno krótko  5-10 min  ;-)
Nadrzędny Autor Kobieta A. Dodany 2013-11-06 23:59
Tyle gwoździ, szpil i żyletek narzucał, że sam się kaleczy i próbuje robić "dobrą minę".
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2013-11-07 00:06
kiedyś kostka masła miała 25 dkg a teraz 17... tabliczka czekolady też się nam skurczyła tylko wszechświat się nam rozszerza ;-)))
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2013-11-07 00:25
Wszystko przez to że my urośliśmy :-)
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2013-11-07 09:05
Teraz już wiem dlaczego sejm chcą rozbudować. :-)))))))
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2013-11-07 20:24
Migdały w kuchni polecane.
"...badania wykazały, że ze względu na dużą zawartość witaminy E, spożywanie migdałów może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka wątroby. Dodatkowo witamina E chroni przed chorobami serca i uszkodzeniami wzroku w starszym wieku.

Inne badania sugerują, że migdały mogą pomóc w zapobieganiu cukrzycy, ponieważ przyczyniają się do poprawy wrażliwości na insulinę, ich spożycie sprzyja również obniżeniu poziomu cholesterolu."

Dodatkowo zapobiegają anemii, jakby komuś coś takiego dokuczało.
Nadrzędny - Autor WaldusNieKiepski Dodany 2013-11-07 20:31
Czy migdalenie ma takie samo działanie? To ja wtedy pierwszy jestem w kolejce ;-)
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2013-11-07 20:40
Migdalenie w kuchni ma aspekt zdrowotny jak przeczytałeś. Natomiast w pokoju to już kizianie mizianie z kotką.;-)
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2013-11-10 19:26
migdaleniem się nie najem :-( podpowiedzcie co jutro na obiad?? Ma być szybko, niepracowicie i smacznie :-)
Nadrzędny Autor w-zetka Dodany 2013-11-11 00:28
Najlepsza by była restauracja za rogiem.:-) A jeśli nie, to najszybciej się robi makaron z wędliną pokrojoną w kostkę, cebulką, przecierem pomidorowym, albo ziemniaki jajko sadzone i coś do tego, np. surówkę.
Nadrzędny Autor WaldusNieKiepski Dodany 2013-11-11 02:49
Polecam w takim razie figowanie ..;-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2013-11-13 18:27
Amalian podpowiedz co jutro na obiad zrobić, bo nie mam żadnego pomysłu. :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2013-11-14 10:45
Amalian nie podpowiedział, czas przygotowania obiadu nadszedł, a ja dalej mam pustkę w głowie i nie wiem co zrobić. Trudno muszę iść do kuchni, może tam dostanę "natchnienia". :-)
Nadrzędny - Autor w-zetka Dodany 2013-11-14 11:20
Może Amalian powie, jak wyszły te jajka zapiekane, bo kupiłam mniejsze naczynie specjalnie na nie.
A na obiad dziś zrobię masło orzechowe. (żart, że na obiad) Pierwszy raz będę sama robiła.
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 132) (2449192 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill