www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 166) (2442099 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2017-03-06 21:09
resztę sera zużyłam do makaronu :-), który usmażyłam na boczku (O! zgrozo!) z duża ilością cebulki, ziół, m papryki ostrej i sera, na koniec keczup - pychota!! :-))
Nadrzędny - Autor wielokropek Dodany 2017-03-06 21:10
nie potrzebujesz okładów na boczek, to chyba musi boleć po takim smażeniu?
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2017-03-06 21:39
umiarkowanie przypiekłam :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2017-03-07 16:19
Jajecznica na boczku też jest dobra. :-)
Nadrzędny Autor Jola11 Dodany 2017-03-07 19:29

>Jajecznica na boczku<


+ pomidory + ser mniam :-)
Nadrzędny Autor Kajetannka3 Dodany 2023-01-15 23:35
Nie zawsze jest czas na gotowanie obiadu i też chęci więc warto wiedzieć gdzie można się wybrać na smaczny obiad. W Ząbkach pod Warszawą przepyszne dania kuchni polskiej można zjeść u nich - https://naskrajnej.pl/2022/10/27/jak-umilic-krotsze-dni-pelne-chlodu-rozgrzewajace-rarytasy-na-nie-zawsze-zlota-polska-jesien/ . Zapoznajcie się z ich menu, myślę, że każdy znajdzie tam coś dla siebie ;-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2017-03-17 15:34
Dziś piątek i tradycyjnie rybka na obiad. :-) U mnie miruna, a Wy jakie ryby lubicie?
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2017-03-17 15:51
a ja piątków nie celebruję, ale rybki lubię.. wszelkie, ale szczególnie dorsza ( choć ostatnio trudno kupić, same skóry), wszelkie słodkowodne ( oprócz karpia, nie ze względów smakowych), lubię śledzie..
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2017-03-17 15:55
Najsmaczniejsze są te własnoręcznie złowione. :-)))))))
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2017-03-17 16:11
Wedkowanie nie jest moją naturą, ale owszem lubię takie prosto złowione... mniam, aż mi ślinka cieknie.. Kiedyś jeździliśmy nad jezioro do Gościmia i wędkarze niekoniecznie birą połów, więc kupawałam za niewielkie pieniądze i oczywiście od razu przyrządzałam. Pychota!!
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2017-03-17 16:11
a dziś ugotuję zupkę z torebki :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2017-03-17 16:22
Zupek z torebki raczej unikam. Jadłam, ale wolę własne. :-)
Nadrzędny Autor kryształek Dodany 2017-03-17 16:25
też wolę, ale czasem idę na skróty
Nadrzędny Autor kowals Dodany 2017-08-11 06:13
Mam podobnie. Chociaż zdarza mi sięże nie mam zupelnie czasu na gotowanie. Wtedy sięgam po zupkę gotową . Nigdy jednak taka zupa nie bedzie tak smaczna jak przygotowana samodzielnie ;-) Tak wiec staram się gotować regularnie.
Dzisiaj na obiad najprawdopodobniej będzie u nas zupa z wczoraj ( Czy Wy również tak macie,ze podczas takiej gorącej pogody nie chce Wam się zupełnie jeść? Aa przynajmniej nie chce się jeść mięsa....)
Zupa szpinakowa
http://przepisy.pl/przepis/zupa-szpinakowa - polecam, bardzo prosty przepis a smaczne.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2017-03-17 16:21
O tak, pychota. :-)))))

Do jakiego Gościmia jeździsz? Byłam kiedyś nad jeziorem w Gościmiu w Lubuskim.
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2017-03-17 16:24
ten sam, jest tam ośrodek Sp-ni Inwalidów, tam w okresie letnim "wyporzyczali" obcym tzn. nie z ich terenu

koło Drezdenka?
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2017-03-17 16:27
Tam były za komuny domki letniskowe zakładów pracy, ale to było dawno i nie wiem czy jeszcze istnieją.
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2017-03-17 16:31
tam było wiele ośrodków, a ja jeździłam już po przewrocie :-) są tam piekne lasy i spokój, daleko od cywilizacji, chyba, że coś zmieniło się, bo od kilku lat nie byłam
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2017-03-22 20:55
jaki farsz proponujecie do naleśników?
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2017-03-22 21:50
Dobre są z farszem jaki dajesz do pierogów ruskich. :-)
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2017-03-22 21:53
trzeba spróbować :-), chociaż z tymi ruskimi.. nie bardzo mi smakują.. maźgowate :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2017-03-22 22:00
To z pieczarkami. :-)
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2017-03-22 22:37
takie czasem robię :-) z pieczarkami i żółtym serem, pyszne :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2017-03-23 08:42
Na naleśniki jest bardzo dużo przepisów. Na słono i na słodko. Kiedy moje dzieci były małe, to robiłam im "szybkie" naleśniki tzn do ciasta tarkowałam na "jarzynówce" jabłka. Proste i smaczne. :-)
Nadrzędny - Autor kryształek Dodany 2017-03-23 12:37
teraz też sobie przyrządzam naleśniki z jabłkami, tylko kroję je w cieniutkie plasterki, wczoraj miałam na słodko - z konfiturą marelową - bardzo lubię konfitury i z miodem.

naleśniki robię też z serem, róznie doprawionym, na słodko, albo z pieprzem i cebulką, no i zapiekane z farszem grzybowym z parówką i żółtym serem.

Może ktoś zna jeszcze jakiś pyszny dodatek, oprócz bitej śmietany :-)))

A w ogóle same naleśniki, jako ciasto też można róznie przyrzadzać. ja roztrzepuję jajka i dodaję ukwaszoną śmietanę, potem mleko i dopiero mąkę :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2017-03-23 13:31
Dobrze jest też dodać trochę wody gazowanej. :-)
Nadrzędny - Autor Kobietka Dodany 2017-03-23 13:40
I kapke oleju ☺
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2017-03-23 13:49
Też dodaję. Są wtedy bardziej elastyczne. :-)
Nadrzędny Autor kryształek Dodany 2017-03-23 23:38
ważne, żeby smakowały rodzinie :-)))
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2017-04-10 15:51
Co w tym roku podacie na stół Wielkanocny oprócz jajek? 
Nadrzędny - Autor Kobietka Dodany 2017-04-20 14:24
Ile to jest filiżanka lub kubek mąki,cukru...?☺
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2017-04-20 14:55 Zmieniony 2017-04-20 15:00
Jeśli chodzi o amerykańską filiżankę, to wg moich wiadomości , tyle co nasza szklanka (250 ml).
Nadrzędny - Autor Kobietka Dodany 2017-04-20 16:18
A kubek masła,to tez kostka 250?
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2017-04-20 16:33 Zmieniony 2017-04-20 16:37
Ja bym przyjęła, że tak.

Przypomnę tylko, że u nas są szklanki 200, 240 i 250 ml. Trzeba uważać. Kiedyś się na tym "przejechałam.

Niektórzy mówią, że 1 cup ma 237 ml.
Nadrzędny - Autor wielokropek Dodany 2017-04-30 08:47
Amatorom kaszanki przypomnę ,że jutro jest :-) hura
Ogólnopolskie Święto Kaszanki
a dla porządku dodam ,że podobno kaszanka to nasza duma. Święto to początkowo obchodzone było w okolicach Płocka a teraz jest okazja aby taką  zjeść przygotowaną na grillu.
nie zapomnijcie o dodatku -kiszonym ogóreczku.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2017-04-30 09:39
Dobra kaszanka z grilla jest lepsza od kiełbasy. :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2017-06-26 08:47
Jak już się Amalian pojawił na forum, to mam nadzieję, że znów opowie nam o swoich "kulinarnych przygodach". Czekam z zaciekawieniem i nadzieją na pomysł na obiad. :-)))
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2017-06-26 19:59
No nie. To ja szukam pomysłu na obiad, może przeczytam podpowiedź ... :-)
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2017-06-26 20:08
Amalian, nie rób mi tego i wymyśl coś na jutro. :-)
Nadrzędny - Autor Jola11 Dodany 2017-06-27 19:18
Młode ziemniaki z wody, suto obsypane koprem i polane tłuszczem z cebulką (popieprzoną i posoloną). Do tego schabowy z wczoraj (lub bez) i jajo sadzone (jak bez kotleta to dwa). Posypane pieprzem świeżo mielonym, natką pietruszki i Kucharkiem. Do tego zsiadłe mleko z posiekanym koprem, czosnkiem: posiekać, posypać solą i rozgnieść, pieprz czarny mielony + Kucharek. Dodać odrobinę naci pietruszki. Jak jest w domu rzodkiew to też. Wymieszać :-) Pycha :-) :-) szybko, zdrowo i tanio.
Smacznego.
Nadrzędny - Autor kowals Dodany 2017-06-29 06:57
Często robię to na obiad.O ile ziemniaków nie lubię to te wiosenne młode ziemniaczki pycha !

W ostatnim czasie często gotujemy leczo. Z kiełbaską, na ostro. Dzisiaj natomiast będdzie wegetariańskie:
http://przepisy.pl/przepis/wegetarianskie-leczo
Nie wiem jak u Was, ale u mnie jest bardzo duszno na dworze. W taką pogodę to nawet nie chce się mięsa.
Nadrzędny - Autor Jola11 Dodany 2017-06-29 17:37
Na leczo za wcześnie ;-)

Gorąco, duszno i wiatr :-)

Ogórki małosolne (własnej roboty) pokrojone w kostkę, pomidorek w kostkę, cebulka pokrojona drobno w kostkę, nać pietruszki i koper - posiekane. Wrzucić do zsiadłego mleka (przynajmniej 1l). Popieprzyć świeżo mielonym kolorowym pieprzem, dodać Kucharka lub Vegety. No to mamy zupę, deser, dodatek do dania głównego :-)

Prawdziwy rosół: 1 kg. antrykotu, 0,5, pręgi (wołowe), świeże - młode warzywa (pietruszka, marchew, seler, por, liść kapusty, cebula "podpiekana na blasze". Tego rosołu zostanie i mięsa z niego to robimy zupę jarzynową: to samo + ziemniaki + kalafior + trochę fasoli + grzyby.

Smacznego :-)
i baj, baj ;-)
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2017-06-29 21:50
a ja jutro mam luzik ;-) wrzucę tylko kalafior do wody do jednego gara a do drugiego główkę kapusty . Jedno ugotuję drugie obgotuję . Zgadnijcie które ?? :-):-):-)
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2017-06-29 21:53
Jak kapusta na gołąbki, to ją tylko obgotujesz, sparzysz. :-)
Nadrzędny - Autor Jola11 Dodany 2017-07-01 19:08
GÓRĄ LATO :-) Amalian, ale te cholery gołąbki wymagają tyyyle pracy :-(
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2017-07-01 21:19
Ja zwykle jestem od przygotowania i przyprawienia farszu oraz sosu . Piszę zwykle, bo do tych co jedliśmy farsz doprawiła żona. zrobiłem sos pomidorowy i nie powiem udał mi się ;-). Sos był ich dopełnieniem ;-);-);-) Faktem jest że wymagaj trochę pracy, ale w kuchni dzielimy się obowiązkami :-).
Nadrzędny - Autor Jola11 Dodany 2017-07-02 22:54
No to pozdrawiam żonę:) Tak mi jakoś przyszło do głowy: super i wspaniale jest jak mamy 2 połowę, która rozumie naszą niepełnosprawność i kocha nas takimi jakimi jesteśmy :-)
Nadrzędny - Autor Jola11. Dodany 2017-07-24 12:46
Leczo! Leczo! :-) Każdy ma inny "przepis" dodatki, niezmienna jest tylko papryka :-)

Ja do lecza daję tylko wędzonkę, cebulę, pomidory, marchew, cukinię, paprykę czerwoną i zieloną, nać pietruszki i selera, dużo pieprzu świeżo mielonego, kucharek, liść laurowy, ziele angielskie i do chlebka :-) Smacznego.
Nadrzędny - Autor Jola11. Dodany 2017-07-26 16:20
Jak ktoś spać nie może, bo boli, bo, bo... Kryształek kiedyś tu z tego powodu zaglądała.

1)Papryka zielona, czerwona (jaka jest): podpieczona na oliwie, posypana pieprzem i Vegetą - miękka, na talerz. 2 jaja sadzone w środek (posolone, popieprzone) + chlebek posmarowany masłem (prawdziwym) lub majonezem Winiary :-)
2) Chlebek posmarowany majonezem Winiary, na to resztki dobrej kruchej kiełbaski + pomidor obrany ze skórki, posypane pieprzem i Kucharkiem. Do tego gorąca, czarna herbata :-)
3) Chleb posmarowany majonezem j.w. + jajo na twardo posypane j.w.
Nadrzędny - Autor Jola11. Dodany 2017-07-28 16:34
Kartacze polane cebulką z wędzonką + zsiadłe mleko z ogórkami, papryką i przyprawami :-)
Smacznego.
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 166) (2442099 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill