forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Suszone morele gotować z niewielkiej ilości wody(1/2 kg na 50ml) Podaję w przybliżeniu, bo trzeba uważać aby nie przypalić. Jak morele są miękkie i się rozpadają można je zmiksować, ale niekoniecznie. Można dodać trochę soku z cytryny lub odrobinę alkoholu , jak ktoś lubi. Włożyć do słoiczka. Można przechowywać w lodówce około 4 tygodni. Jeżeli chcesz dłużej przechowywać to trzeba pasteryzować. BEZ CUKRU. Morele są wystarczająco słodkie.
fajny przepis bo prosty chyba wszyscy gotuja bo cisza na forum mnie dzis filip zrobil urudzinowa jajecznice tak wielka ze rezygnuje z obiadu nie wypadalo nie zjesc bo to jakoprezent bylo
Lody w pucharku z połówką brzoskwini, bitą śmietaną, suszoną morelą przedtem namoczoną w białym winie, biszkoptem(1 długi) i likierem(niewielka ilość). Super.
sałtka jarzynowa- pieczone udka
ALE TE UDKA TO Z KURY ,A NIE Z ZABY ,CO?
Żaby --żadnej nie widziałam haha
Mój ojciec był francuzem, jadłam ślimaki i małże ale żaby nigdy.
Smakowało, ale nie mogłam patrzeć jak ojca siostra ślimaki przygotowywała.
jeszcze tego nie jadłam .
Bo mamy w kraju tyle smakołyków , że nie musimy szukać w innych kuchniach. Tylko swego nigdy się nie docenia.
i tu się zgadzam ,ale sporo rzeczy trzeba wygniatac a już otym mówiłam dobrze że mąż robi kluski śląskie bo inaczej gotowe są nie do zjedzenia .
Tak własnej roboty najlepsze. I kopytka.
chyba jednak muszę jechac do mamy i sobie pojeśc , mmmm ze skwareczkami i cebuką mniam
I pierożki. Same smakołyki. Po co nam jakieś ślimaczyska.
Lid ale narobiłaś smaku !
Wszyscy uciekli. Pewnie do kuchni. Mój mąż słyszę też w lodówce buszuje.
takie same odgłosy były , muszę iśc .
To powodzenia i smacznego.
również
moj syn tez buszuje w kuchni i ,niechce mi pokazzac co robi??
może robi Ci niespodziankę
kto wie?
Autor lidian
Dodany 2008-07-31 10:09
Co dziś robicie na obiad?
Autor lidian
Dodany 2008-08-01 12:35
Zmieniony 2008-08-01 12:44
Melba
4 kulki lodów waniliowych
4 brzoskwinie (mogą być z puszki)
1/2; szklanki białego wina
2 łyżki soku z cytryny
1 kawałek kory cynamonu
1 łyżka cukru
listek mięty do przybrania
Sos:
20 dag malin
1-2 łyżki cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
Wykonanie:
Brzoskwinie wypestkować, obrać i podzielić na cząstki. W garnku podgrzać wino z dodatkiem soku z cytryny, cynamonu i cukru. Dodać cząstki brzoskwini i trzymać w zalewie pod przykryciem ok. 5 min na małym ogniu. Brzoskwinie wyjąć, osączyć i ostudzić. Maliny umyć, osączyć, rozgnieść widelcem i przetrzeć przez sito. Do przecieru dodać łyżkę zalewy, cukier puder i cukier waniliowy. Lody i brzoskwinie ułożyć w salaterkach, polać sosem i przybrać listkami mięty.
Autor lidian
Dodany 2008-08-01 19:37
Kruszon cytrynowy - składniki
po 1 butelce szampana i białego wina
4 cytryny (30 dag)
kostki lodu
Kruszon cytrynowy - sposób przygotowania
Cytryny wyszorować, osuszyć i spiralnie obrać. Skórki polać 2 łyżkami wina i pozostawić do naciągnięcia. Cytryny pokroić w plasterki i włożyć do wazy. Dodać resztę wina, odcedzone wino ze skórek oraz schłodzony szampan. Podawać z lodem.
Kolorowy deser z galaretek
Składniki:
4 galaretki czerwone o smaku dowolnym
4 galaretki zielone
1 kg serka homogenizowanego
4 łyżki cukru pudru
Sposób przyrządzenia:
2 czerwone galaretki dokładnie rozpuszczamy w 0.5 litra wrzącej wody, gdy płyn zacznie tężeć wlewamy do formy na babkę, kolejne 2 czerwone galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie (wody troszkę więcej niż 1 szklanka), gdy galaretka zacznie tężeć miksujemy z połową serka homogenizowanego i połową cukru, tężejącą masę wylewamy na zastygniętą galaretkę w formie, tak samo postępujemy z zielonymi galaretkami, najpierw rozpuszczamy i wlewamy do formy 2 tężejące galaretki, 2 następne rozpuszczamy w mniejszej ilości wody, tężejące miksujemy z resztą serka i cukru i wlewamy do formy. Formę wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Autor lidian
Dodany 2008-08-02 15:09
Placki z kabaczka
Składniki
1/2 kg kabaczka
1 szklanka mąki pszennej tortowej
2 jaja kurze całe
2 łyżki masła extra
sól biała
1/4 szklanki śmietany 12%
Sposób przygotowania
Kabaczek obrać, oczyścić z nasion zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Dodać jajka, sól, mąkę i dobrze rozmieszać.
Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, podawać ze śmietaną.
Autor lidian
Dodany 2008-08-04 08:24
Kasza jaglana
Składniki
1 szklanka kaszy jaglanej
śmietana lub jogurt
Etapy przygotowania
1. 1 szklankę kaszy jaglanej opłukać i zalać 3 szklankami wody. Gotować około 45 minut na wolnym ogniu.
2. Można 10 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone w kawałki jabłka, banany, rodzynki. Mamy wówczas słodki podwieczorek.
3. Można polać śmietaną lub jogurtem
"Gulasz po budapesztańsku "
Składniki:
50 dkg chudej wieprzowiny lub wołowiny bez kości,
3 duże cebule,
15 dkg pieczarek,
puszka kukurydzy,
łyżka koncentratu pomidorowego,
1 kg drobnych ziemniaków,
2 kostki rosołowe,
łyżka posiekanego kopru,
liść laurowy,
kilka łyżek oleju,
sól,
pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, pokroić w kostkę, zrumienić na gorącym oleju, dodać cebulę pokrojoną w krążki, chwilę razem smażyć. Następnie włożyć piezczarki pokrojone w plasterki, koncentrat, kostki rosołowe, liść laurowy i dusić prawie do miękkości. Obrane ziemniaki pokroić w ćwiartki, włożyć do rondla z mięsem i gotować do miękkości. Doprawić do smaku, dodać osączoną kukurydzę, zagotować. Przed podaniem posypać gulasz koperkiem. Podawać z pikantną surówką.
Nie wiem dlaczego,ale ten kawał mięsa jaki robiłem rano jest twardy i suchy . Pewnie coś przdobrzyłem
. Chociaż w smaku mięso jest ok . Naqpiszę wam jak go robiłem :
7o dkg mięsa ( może być kiarkówka,z grubego ,wołowina )włozyłem do garnka na gorący tłuszcz . tłuszcz to 7o g margaryny . Do tego wrzuciłem dwie cebule ,pokrojone w plastry ,laurowy liść i trzy szt angielskiego ziela . Na zarumienione z wszyskich stron mięso wlałem szklankę gorącego mleka i dusiłem . A że to dusiem w szybkowarze ,to trwało to tylko trzydzieści minut . Mięso wyciągnołem a resztki cebuli i resztki mleka zmiksowałem ,robiąc smaczny sos . Nie wiem tylko dlaczego ,po dłuższym przebywaniu na talerzu mięso zrobilo się twarde
.
Nie znam się tak bardzo na szybkowarach, ale jak ja podłączam pokrywę szybkowarową do mojego garnka, to zawsze wlewam odpowiednią ilość wody. Musi się z czegoś wytworzyć para. Mięso oddało całą swoją wilgoć. Dlatego było twarde. Tak sądzę.
Ale jak wyciąnołem go z garnka to było miękkie . tylko óźniej po paru godzinach przebywania na talerzu wyschło i zestywniało
Autor amalian
Dodany 2008-08-08 22:16
a wodę zastąpiła szklanka mleka .
moze ,to leko to byl zly pomysl ,s moze trzeba bylo od razu, po wyjeciu zawinac w folie zeby woda zawarta w miesie nie odparowala jak bylo goraco?
Autor amalian
Dodany 2008-08-08 22:47
No nie wiem ,ale zapytam się specjalistów . W końcu wg. ich przepisu i wskazówek gotowałem ten kawał mięsa . Ale jutro . Bo prawdę mówiąc jeszcze go nie kosztowałem
. Tak na oko ,stwierdziłem ,że jest twarde ,a raczej na widelec ...wbijając go wydawało mi się ,że trudno wchodzi w ten kawał miesa . No nic dziękuje za uwagi . Jak jutro będę pisał niewyrażniej,to pewnie to ' wina ' tego kawałka mięsa
. Pozdrawiam
.
PASTA JAJECZNA
2 jajka,
łyżka masła,
łyżka oleju roślinnego,
2 ząbki czosnku roztartego,
cebula,
natka pietruszki,
koperek zielony,
sól,
pieprz
Jajka gotujemy. Siekamy białko i zieleninę. Rozcieramy żółtko z masłem i olejem, podsmażamy cebulę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku.
Przestaliście gotować? Podrzućcie jakiś fajny przepis na obiad.
Już niedługo wróci Ella to zaserwuje coś pysznego !
a na razie musimy same kombinowac albo obejsc sie ze smakiem
Autor lidian
Dodany 2008-08-11 16:01
Ella pewnie przywiezie całą masę nowych przepisów.
Jaką zupę polecacie na deszczowy dzień?
Autor renatawanke
Dodany 2008-08-12 07:20
Zmieniony 2008-08-12 07:23
kapuśniaczek - sama nie wiem co robic na obiad
Dobry pomysł. Dzięki.
Zrobić to nie problem. Najgorzej wymyślić co zrobić.
Renatko podawałam kiedyś przepis na kotlety z posiekanych piersi kurczaka z pieczarkami jajkiem itd. poszukaj w przepisach. To jest super i na pewno będzie smakowało wszystkim.
Autor lidian
Dodany 2008-08-12 07:32
To jest pierwszy przepis w kuchni.
musimy zjeśc to co jest bo 14 wybywamy z domu
200 km w sam środek Polski
Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill