www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 17) (2450340 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-07-27 10:49
Suszone morele gotować z niewielkiej ilości wody(1/2 kg na 50ml) Podaję w przybliżeniu, bo trzeba uważać aby nie przypalić. Jak morele są miękkie i się rozpadają można je zmiksować, ale niekoniecznie. Można dodać trochę soku z cytryny lub odrobinę alkoholu , jak ktoś lubi. Włożyć do słoiczka. Można przechowywać w lodówce około 4 tygodni. Jeżeli chcesz dłużej przechowywać to trzeba pasteryzować. BEZ CUKRU. Morele są wystarczająco słodkie.
Nadrzędny Autor maltabar Dodany 2008-07-27 11:07
fajny przepis bo prosty chyba wszyscy gotuja bo cisza na forum mnie dzis filip zrobil urudzinowa jajecznice tak wielka ze rezygnuje z obiadu nie wypadalo nie zjesc bo to jakoprezent bylo
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-07-29 16:16
Lody w pucharku z połówką brzoskwini, bitą śmietaną, suszoną morelą przedtem namoczoną w białym winie, biszkoptem(1 długi) i likierem(niewielka ilość). Super.
Nadrzędny - Autor renatawanke Dodany 2008-07-29 17:46
sałtka  jarzynowa- pieczone udka
Nadrzędny - Autor maltabar Dodany 2008-07-29 17:49
ALE TE UDKA TO Z KURY ,A NIE Z ZABY ,CO?
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2008-07-29 17:51
Żaby  --żadnej  nie  widziałam  haha
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-07-29 18:07
Mój ojciec był francuzem, jadłam ślimaki i małże ale żaby nigdy.
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2008-07-29 18:18
smakowało ?
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-07-29 18:20
Smakowało, ale nie mogłam patrzeć jak ojca siostra ślimaki przygotowywała.
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2008-07-29 18:30
jeszcze  tego  nie jadłam  .
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-07-29 18:32
Bo mamy w kraju tyle smakołyków , że nie musimy szukać w innych kuchniach. Tylko swego nigdy się nie docenia.
Nadrzędny - Autor renatawanke Dodany 2008-07-29 18:40
i  tu  się  zgadzam  ,ale  sporo  rzeczy   trzeba  wygniatac  a już  otym  mówiłam  dobrze  że mąż  robi  kluski śląskie  bo  inaczej  gotowe  są  nie do  zjedzenia .
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-07-29 18:41
Tak własnej roboty najlepsze. I kopytka.
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2008-07-29 18:44
chyba  jednak  muszę  jechac  do  mamy   i  sobie  pojeśc  ,  mmmm ze  skwareczkami  i  cebuką    mniam  :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-07-29 18:47
I pierożki. Same smakołyki. Po co nam jakieś ślimaczyska.
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2008-07-29 18:48
Lid  ale  narobiłaś  smaku  !
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-07-29 18:49
Wszyscy uciekli. Pewnie do kuchni. Mój mąż słyszę też w lodówce buszuje.
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2008-07-29 18:53
takie  same  odgłosy  były  ,  muszę  iśc .
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-07-29 18:54
To powodzenia i smacznego.
Nadrzędny - Autor renatawanke Dodany 2008-07-29 18:55
również :-)
Nadrzędny Autor maltabar Dodany 2008-07-29 19:05
moj syn tez buszuje w kuchni i ,niechce mi pokazzac co robi??
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-07-29 19:09
może robi Ci niespodziankę
Nadrzędny Autor maltabar Dodany 2008-07-29 19:12
kto wie?
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-07-31 10:09
Co dziś robicie na obiad?
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-08-01 12:35 Zmieniony 2008-08-01 12:44
Melba

4 kulki lodów waniliowych
4 brzoskwinie (mogą być z puszki) 
1/2; szklanki białego wina
2 łyżki soku z cytryny
1 kawałek kory cynamonu
1 łyżka cukru
listek mięty do przybrania
Sos:

20 dag malin
1-2 łyżki cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
Wykonanie:

Brzoskwinie wypestkować, obrać i podzielić na cząstki. W garnku podgrzać wino z dodatkiem soku z cytryny, cynamonu i cukru. Dodać cząstki brzoskwini i trzymać w zalewie pod przykryciem ok. 5 min na małym ogniu. Brzoskwinie wyjąć, osączyć i ostudzić. Maliny umyć, osączyć, rozgnieść widelcem i przetrzeć przez sito. Do przecieru dodać łyżkę zalewy, cukier puder i cukier waniliowy. Lody i brzoskwinie ułożyć w salaterkach, polać sosem i przybrać listkami mięty.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-08-01 19:37
Kruszon cytrynowy - składniki
po 1 butelce szampana i białego wina
4 cytryny (30 dag)
kostki lodu
Kruszon cytrynowy - sposób przygotowania
Cytryny wyszorować, osuszyć i spiralnie obrać. Skórki polać 2 łyżkami wina i pozostawić do naciągnięcia. Cytryny pokroić w plasterki i włożyć do wazy. Dodać resztę wina, odcedzone wino ze skórek oraz schłodzony szampan. Podawać z lodem.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-08-02 08:50
Kolorowy deser z galaretek  
Składniki:
4 galaretki czerwone o smaku dowolnym
4 galaretki zielone
1 kg serka homogenizowanego
4 łyżki cukru pudru

Sposób przyrządzenia:
2 czerwone galaretki dokładnie rozpuszczamy w 0.5 litra wrzącej wody, gdy płyn zacznie tężeć wlewamy do formy na babkę, kolejne 2 czerwone galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie (wody troszkę więcej niż 1 szklanka), gdy galaretka zacznie tężeć miksujemy z połową serka homogenizowanego i połową cukru, tężejącą masę wylewamy na zastygniętą galaretkę w formie, tak samo postępujemy z zielonymi galaretkami, najpierw rozpuszczamy i wlewamy do formy 2 tężejące galaretki, 2 następne rozpuszczamy w mniejszej ilości wody, tężejące miksujemy z resztą serka i cukru i wlewamy do formy. Formę wstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-08-02 15:09
Placki z kabaczka

Składniki
1/2 kg kabaczka
1 szklanka mąki pszennej tortowej
2 jaja kurze całe
2 łyżki masła extra
sól biała
1/4 szklanki śmietany 12%
Sposób przygotowania
Kabaczek obrać, oczyścić z nasion zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Dodać jajka, sól, mąkę i dobrze rozmieszać.
Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, podawać ze śmietaną.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-08-04 08:24
Kasza jaglana

Składniki

1 szklanka kaszy jaglanej

śmietana lub jogurt

Etapy przygotowania

1. 1 szklankę kaszy jaglanej opłukać i zalać 3 szklankami wody. Gotować około 45 minut na wolnym ogniu.

2. Można 10 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone w kawałki jabłka, banany, rodzynki. Mamy wówczas słodki podwieczorek.

3. Można polać śmietaną lub jogurtem
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-08-08 21:00
"Gulasz po budapesztańsku "

Składniki:
50 dkg chudej wieprzowiny lub wołowiny bez kości,
3 duże cebule,
15 dkg pieczarek,
puszka kukurydzy,
łyżka koncentratu pomidorowego,
1 kg drobnych ziemniaków,
2 kostki rosołowe,
łyżka posiekanego kopru,
liść laurowy,
kilka łyżek oleju,
sól,
pieprz.

Sposób przyrządzenia:
        Mięso umyć, pokroić w kostkę, zrumienić na gorącym oleju, dodać cebulę pokrojoną w krążki, chwilę razem smażyć. Następnie włożyć piezczarki pokrojone w plasterki, koncentrat, kostki rosołowe, liść laurowy i dusić prawie do miękkości. Obrane ziemniaki pokroić w ćwiartki, włożyć do rondla z mięsem i gotować do miękkości. Doprawić do smaku, dodać osączoną kukurydzę, zagotować. Przed podaniem posypać gulasz koperkiem. Podawać z pikantną surówką.
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2008-08-08 21:26
Nie wiem dlaczego,ale ten kawał mięsa jaki robiłem rano jest twardy i suchy . Pewnie coś przdobrzyłem :-( . Chociaż w smaku mięso jest ok . Naqpiszę wam jak go robiłem :
7o dkg mięsa ( może być kiarkówka,z grubego ,wołowina )włozyłem do garnka na gorący tłuszcz . tłuszcz to 7o g margaryny . Do tego wrzuciłem dwie cebule ,pokrojone w plastry ,laurowy liść i trzy szt angielskiego ziela . Na zarumienione z wszyskich stron mięso wlałem szklankę gorącego mleka i dusiłem  . A że to dusiem w szybkowarze ,to trwało to tylko trzydzieści minut . Mięso wyciągnołem a resztki cebuli i resztki mleka zmiksowałem ,robiąc smaczny sos . Nie wiem tylko dlaczego ,po dłuższym przebywaniu na talerzu mięso zrobilo się twarde  :-( .
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-08-08 21:37
Nie znam się tak bardzo  na szybkowarach, ale jak ja podłączam pokrywę szybkowarową do mojego garnka, to zawsze wlewam odpowiednią ilość wody. Musi się z czegoś wytworzyć para. Mięso oddało całą swoją wilgoć. Dlatego było twarde. Tak sądzę.
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2008-08-08 22:13
Ale jak wyciąnołem go z garnka to było miękkie . tylko óźniej po paru godzinach przebywania na talerzu wyschło i zestywniało ;-)
Nadrzędny Autor amalian Dodany 2008-08-08 22:16
a wodę zastąpiła szklanka mleka .
Nadrzędny - Autor maltabar Dodany 2008-08-08 22:30
moze ,to leko to byl zly pomysl ,s moze trzeba bylo od razu, po wyjeciu zawinac w folie zeby woda zawarta w miesie nie odparowala jak bylo goraco?
Nadrzędny Autor amalian Dodany 2008-08-08 22:47
No nie wiem ,ale zapytam się specjalistów . W końcu wg. ich przepisu i wskazówek gotowałem ten kawał mięsa . Ale jutro . Bo prawdę mówiąc jeszcze go nie kosztowałem :-) . Tak na oko ,stwierdziłem ,że jest twarde ,a raczej na widelec ...wbijając go wydawało mi się ,że trudno wchodzi w ten kawał miesa . No nic dziękuje za uwagi . Jak jutro będę pisał niewyrażniej,to pewnie to ' wina ' tego kawałka mięsa ;-) . Pozdrawiam :-) .
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-08-09 08:58
PASTA JAJECZNA

2 jajka,
łyżka masła,
łyżka oleju roślinnego,
2 ząbki czosnku roztartego,
cebula,
natka pietruszki,
koperek zielony,
sól,
pieprz

Jajka gotujemy. Siekamy białko i zieleninę. Rozcieramy żółtko z masłem i olejem, podsmażamy cebulę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku.

Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-08-10 14:27
Przestaliście gotować? Podrzućcie jakiś fajny przepis na obiad.
Nadrzędny - Autor renatawanke Dodany 2008-08-10 14:56
Już  niedługo  wróci  Ella   to  zaserwuje   coś  pysznego  !
Nadrzędny Autor maltabar Dodany 2008-08-10 14:59
a na razie musimy same kombinowac albo obejsc sie ze smakiem
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-08-11 16:01
Ella pewnie przywiezie całą masę nowych przepisów.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-08-12 07:17
Jaką zupę polecacie na deszczowy dzień?
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2008-08-12 07:20 Zmieniony 2008-08-12 07:23
kapuśniaczek  -   sama  nie  wiem  co  robic  na  obiad  :-(
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-08-12 07:23
Dobry pomysł. Dzięki.
Zrobić to nie problem. Najgorzej wymyślić co zrobić.
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2008-08-12 07:28
no  tak  ! 
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-08-12 07:29
Renatko podawałam kiedyś przepis na kotlety z posiekanych piersi kurczaka z pieczarkami jajkiem itd. poszukaj w przepisach. To jest super i na pewno będzie smakowało wszystkim. 
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-08-12 07:32
To jest pierwszy przepis w kuchni.
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2008-08-12 07:33
musimy  zjeśc  to  co jest   bo  14   wybywamy  z  domu 
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-08-12 07:33
Daleko?
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2008-08-12 07:34
200 km w  sam  środek  Polski
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 17) (2450340 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill