Robie ze dwa dni wcześniej rybe w zalewie octowej.
Rybe trzeba najpierw usmażyć!Nastepnie zrobic zalewe z 2 szklanek wody,7 łyżek octu,1/4szklanki oliwy,2łyżki cukru,mały koncentrat pomid.,3łyżki ketchupu,sól,pieprz,ziele ang.,jiść lautowy.Zagotować,w miedzy czasie pokroic 2cebule i kilka kwaszonych ogórków.Do granka kłaść warstwami;ryba,cebula,ogórki...na końcu wszystko zalac gorącą zalewa.
Do panierowania ryb,do bułki zawsze dodaje troche mąki,wtedy panierka nie odpada.
Na wigilijna kolacje przygotowuje zamiast karpia pstrągi:natarte sola,pieprzem,skropione cytryna,obsypane natka pietruszki,płatkami migdałów i wiórkami masła-całość zawijam w folie aluminiowa i do piekarnika,pod koniec duszenia rozdzieram folie zeby leciutko nabrały kolorku.