www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 31) (2448972 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny Autor Ella Dodany 2008-12-04 20:24
cały tydzień bimbałam latając po mieście za Mikołajem......dziś tylko mi mignął jak jechałam autobusem a potem już go nie znalazłam....pewnie rózge dostanę...za to pożarłam mamie chałwę.....chyba podciagnę tacie wiśniówkę i to będzie finał moich poszukiwań
Nadrzędny Autor klemens876 Dodany 2008-12-04 20:47
Ja dzisiaj kleik dla męża ugotowałam bo pochorował się.Wstałam o godz.5.00  i gotowałam zupkę.Wyszedł mi krupnik ryżowy.Mój mąż okazał się tak bardzo chory,że nawet tego nie mógł jeść,więc garnek z zupą wylądował w lodówce będzie na jutro.Upiekę tylko rybkę(dziś dostałam pstrąga),surówkę z kwaszonej kapusty, ziemniaczki i będzie obiad.
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2008-12-04 20:49
Ja jednak zostanę tylko przy zupce... w sobotę upichcę swoim coś lepszego narazie nie mam pomysłu
Nadrzędny - Autor uleczka Dodany 2008-12-05 10:07
A u mnie dziś naleśniki z serem i polane śmietaną (rarytas mego mężusia;) )
Nadrzędny Autor klemens876 Dodany 2008-12-05 12:30 Zmieniony 2008-12-05 12:34
Ja dzisiaj leniuchuję,muszę odreagować wczorajsze emocje."starego" zapakowałam do łóżka,a sama kawka i komputer.Zrobiłam tylko surówkę i ugotuję ze trzy kartofle,rybka już upieczona. Chory zje tylko krupniczek.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-12-05 15:57
Kiedyś z mleka w proszku i dodatków robiło się słodki blek. Niestety nie pamiętam przepisu. Może ktoś z Was pamięta . :-))))
Nadrzędny Autor Barbara Mycko Dodany 2008-12-05 17:16
poszukam jak znajde dam
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-12-06 19:48
Dziś robiłam gołąbki. Lubicie?
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2008-12-06 20:06
ja  tak  a  moja  połowa  niekoniecznie  :-)   zupa  grzybowa z  makaronem  i  ciasto  na  deser  :-)
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2008-12-06 20:12
Uwielbiam.....u mnie była wątróbka drobiowa a jutro zrobię opiekane skrzydełka na chrupko i zupkę na poniedziałek to będę miała wolne
Nadrzędny - Autor klemens876 Dodany 2008-12-06 20:34
Ja muszę powoli żegnać się z kuchnią pieczoną i smażoną ze względu na zdrowie.
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2008-12-06 20:36
:-( ale  ta lekka  równie pyszna 
Nadrzędny Autor Barbara Mycko Dodany 2008-12-07 12:54
u mnie pomidorowa schab ziemniaki i ogórek kiszony z cebulą i majonezem
Nadrzędny Autor Ella Dodany 2008-12-06 20:43
Ja nie piekę na tłuszczu.... mam blaszkę z rusztem a pod ruszt leję woodę z przyprawami o łagodnym smaku......też nie mogę ostrych i tłustych lub na tłuszczu jeść potraw
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-12-06 20:56
To mamy coś wspólnego. :-)))))))))))))
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2008-12-06 20:59
Chyba tak :-)
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2008-12-07 19:51 Zmieniony 2008-12-07 19:54
PORA  NA  PRZEPISY  ŚWIĄTECzNE  --:-)))  ELAAA    jakies   ma  czy  nie ????  INNE   DZIEWCZYNY   RÓWNIEŻ  .

np.  rybka   -   zazwyczaj  robie  smażone  bo  inna  mi  nie smakuje  tzn. jeszcze  nie  próbowałam .
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2008-12-07 20:12
Filety np pangi po grecku, karp w galarecie, opiekane w panierce (mogą być smażone) Na wszelkie sposoby śledzie, również obsmażane w gęstym cieście naleśnikowym,---- to rybne potrawy.....zawsze liczy sie pomysłowość
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2008-12-07 20:17
po  grecku .... hmm   ...łatwiej  powiedziec  mi  ...
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-12-07 20:27
Pieczecie w rękawie? Ja w ten sposób zrobę schab. To mięsko jest jak ugotowane.
Nadrzędny Autor Ella Dodany 2008-12-07 21:02
Najpierw odpowiem Renatce: Ryba po grecku
Renatko warzywa ne muszą być krojone w kosteczka o ile nie jesteś w stanie ich pokroić. Możesz je starkować w maszynce tej nowej i dalej wykonać w/g przepisu....jak go nie znasz jutro Ci go podam

Lid - nie piekę w rękwie poniewasz piekę na blaszce z rusztem..... a mięsko wcześniej marynuję prawie tydzień czasu by zmiękło nabrało koloru i stało się soczyste
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2008-12-07 21:13
RYBA PO GRECKU

  1 kg filetów z ryby morskiej
3 marchewki
2 pietruszki
1 nieduży seler
1 cebula
4 łyżki oleju
2 łyzki pasty pomidorowej
sok z połowy cytryny ( jak kto lubi)
sól, pieprz,

Rybę opłukać, posolić i obtoczyć w mące, dokładnie przyciskając. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Włoszczyznę obrać, zetrzeć na trace warzywnej(lub pokroić w drobną kostkę są smaczniejsze), cebulę drobno posiekać. Dusić ale nie dopuścić do rozgotowania warzyw (Warzywa muszą być leciutko twardawe)na niewielkiej ilości oleju na małym ogniu pod przykryciem z przyprawami. Pod koniec duszenia dodać pastę pomidorową oraz sok z cytryny(sok z cytryny nie koniecznie. Nieco przestudzonymi warzywami obłożyć usmażone filety rybne.Schłodzić. Zimne danie podawać po kilku godzinach ozdobione plasterkami cytryny i świeżymi ziołami.
Nadrzędny - Autor renatawanke Dodany 2008-12-08 08:51
ElU  dziekuje  ::-))))))  postaram  sie  zeby  było  smaczne  :-))
Nadrzędny - Autor Bogusia853 Dodany 2008-12-09 09:27
Robie ze dwa dni wcześniej rybe w zalewie octowej.
Rybe trzeba najpierw usmażyć!Nastepnie zrobic zalewe z 2 szklanek wody,7 łyżek octu,1/4szklanki oliwy,2łyżki cukru,mały koncentrat pomid.,3łyżki ketchupu,sól,pieprz,ziele ang.,jiść lautowy.Zagotować,w miedzy czasie pokroic 2cebule i kilka kwaszonych ogórków.Do granka kłaść warstwami;ryba,cebula,ogórki...na końcu wszystko zalac gorącą zalewa.

Do panierowania ryb,do bułki zawsze dodaje troche mąki,wtedy panierka nie odpada.

Na wigilijna kolacje przygotowuje zamiast karpia pstrągi:natarte sola,pieprzem,skropione cytryna,obsypane natka pietruszki,płatkami migdałów i wiórkami masła-całość zawijam w folie aluminiowa i do piekarnika,pod koniec duszenia rozdzieram folie zeby leciutko nabrały kolorku.
Nadrzędny Autor amalian Dodany 2008-12-09 12:57
aha - też ją robimy . Plastry cebuli kroimy w grube krążki . Nie wiem  dlaczego . Pewnie by i oko miało czym się delektować ;-)) . 
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-12-09 17:58
Suszone morele namoczyć w białym winie. Są świetne jako dodatek do mięs i do deserów.  :-)))))))))))))))
Nadrzędny Autor ania.remlein Dodany 2008-12-09 20:53
witaj lidian jak zdrowie u mnien jakom tako
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-12-09 20:57
Aniu jest ok. Jeżeli chcesz porozmawiać, to chodźmy do kawiarenki, bo tutaj kuchnia i tu podajemy przepisy kulinarne. :-)))))))))))))))))))))
Nadrzędny Autor ania.remlein Dodany 2008-12-09 20:59
przepraszam ze tak dlugo nie wchodzilam bo nie mam czasu chodze do pracy juz jako normalny pracownik
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-12-09 21:00
:-)))))))))))))))))
Nadrzędny Autor ania.remlein Dodany 2008-12-09 21:02
narazie pozdro dla ciebie lidian
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-12-09 21:03
Miłego wieczoru. Pa :-))))))))))
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-12-10 20:04
Podajcie jeszcze jakieś przepisy potraw  na wigilię. :-))))))))))))
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2008-12-10 20:22
Liduś jutro coś tu skrobnę smacznego a dziś bedę już zmykać....Miłej nocki oby Ci sie śniły same przysmaki wigilijne
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-12-10 20:24
:-)))))))))))
Nadrzędny Autor ania.remlein Dodany 2008-12-10 21:34
jak zdrowie
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-12-11 21:05
Ella ja czekam na obiecane przepisy. :-))))))))))))))))))
Nadrzędny Autor Ella Dodany 2008-12-11 21:12
Liduś dziś późno wróciłam jestem zmordowana daj mi czas do jutra....proszę cię

Do Ani remlin.....Aniu ciut za późno tu piszesz i nikogo już nie ma. Czasem odezwij sie po południu kiedy więcej osób zagląda na forum :-) napisz też co robisz na święta....jakieś przysmaki ...daj przepis na coś ciekawego i smacznego
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-12-11 21:14
No dobrze, do jutra jeszcze mogę poczekać. :-)))))))))))))))))))))))))))))
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2008-12-11 21:16
Dzieki obiecuję coś smacznego podać
Nadrzędny - Autor renatawanke Dodany 2008-12-12 10:40
Proszę o podpowiedz --czy  płatki  migdałowe  trzeba parzyc ???
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2008-12-12 10:53
To chyba zależy co chcesz z nimi zrobić. Ja nie parzę, ale czasami prażę. :-))))))))))))
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2008-12-12 14:57
Najpierw dla Lid....

Sandacz pieczony (w podobny sposób można upiec inną rybę)

OczyśC rybę rozpłatać ją na pół, wyjąć kość grzbietową i osolić. Blaszany półmisek wysmarować grubo masłem, posypać bułeczką, zieloną pietruszką, szczypiorkiem i pieczarkami uduszonymi (nie kroić w plasterki) lecz posiekać w miarę drobno. Na to położyć rybę, jedną połowę obok drugiej, znów obłożyć całe pieczarkami, pietruszką i szczypiorkiem, posypać grubo tartą bułką, ułożyć na wierzch parę łyżek masła i wstawić do gorącego piekarnika.Piec godzinę. Można podlać bulionem albo winem.Rumiana bułka oznacza że ryba upieczona. Gorącą rybkę pdawać na tym samym półmisku co się piekła.
Smacznego...

Dla Renatki

PŁATEK MIGDAŁOWYCH SIĘ NIE PARZ A RUMIENI NA PATELCE. Do sparzenia nadają się całe migdały by oczyścić je z łupinki brązowej
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2008-12-12 16:19
no  i  sprawa  jasna ---dzięki  :-))))))
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-12-12 19:13
Elunia dzięki. :-)))))))))))))))))
Nadrzędny - Autor ania.remlein Dodany 2008-12-13 16:56
witaj lidian
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2008-12-13 17:10
Aniu masz jakieś ulubione świąteczne potrawy?
Nadrzędny Autor ania.remlein Dodany 2008-12-14 21:32
ja mam ulubione pierogi z kapusta i makowiec makielki tylko to
Nadrzędny Autor ania.remlein Dodany 2008-12-13 16:57
witaj ela na swietach bede w domu
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2008-12-13 17:00
Witaj Aniu ja też święta spędzę we własnym domu
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 31) (2448972 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill