www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 38) (2450175 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny Autor dobrosia Dodany 2009-02-27 17:02
Lubie leniwe kluseczki.
Nadrzędny Autor szczerbaty Dodany 2009-02-27 17:03
NASMAROWALYSCIE SIE :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-02-27 17:40
Renatko nieraz robię, ale nie te drogie. :-))))
Nadrzędny Autor szczerbaty Dodany 2009-03-02 14:26
DZISIAJ BEDE JADL BABKE ZIEMNIACZANA A NIE JAKIES NIEPOLSKIE WYNALAZKI :-)
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-03-02 15:11
Uwielbiam babkę ziemniaczaną.
Nadrzędny - Autor dobrosia Dodany 2009-03-02 17:16
Ja tak samo przepadam za babka ziemniaczana,z kielbaska,boczkiem,ale mi smaka narobiliscie.
Nadrzędny - Autor dobrosia Dodany 2009-03-02 17:23
A to małe conieco do tej babki,pieklam na niedzielę.
http://screeny.pl/74458
Nadrzędny Autor amalian Dodany 2009-03-02 17:45
Ale super :-))) A jak mocno pachnie !!!!! Czy mak był mielony ??
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-03-02 17:52
Ja niestety babkę zrobię dopiero za parę tygodni. Pozostaje mi tylko wąchać waszą
Nadrzędny Autor dobrosia Dodany 2009-03-02 18:07
Nie,mak nie byl mielony,ale juz tak od siebie dodalam mielone orzechy,chyba z pół szklanki,w przepisie nie bylo,ale lubie wszystko udoskonalac.
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-03-02 18:18
Super i fajnie to w screnach wygląda.
Nadrzędny Autor dobrosia Dodany 2009-03-02 20:02
A smakuje tez niezle.
Nadrzędny - Autor szczerbaty Dodany 2009-03-02 19:15
DOBROSIA A CO TO ZA OKAZJA :-)
NIE SLYSZALAS ZE JEST KRYZYS :-(
W TV CO DRUGIE SLOWO TO KRYZYS
Nadrzędny Autor dobrosia Dodany 2009-03-02 19:56
Ja jeszcze kryzysu nie odczuwam i pozwalam sobie na male szlenstwo w kuchni.Najwyzej pozniej bede zaciskala pasa.A okazja zadna.
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-03-05 22:13
Elunia Ty wróć na forum i podpowiedz co mam jutro zrobić na obiad. W piątki nie jadam mięsa. Masz jakiś pomysł? :-)))))))))))
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2009-03-06 14:59
Taa  mnie  sie  również  wyczerpały pomysły  ale  dziś  robiliśmy   kluski  na parze :-)
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-03-06 16:50
Mięsko ładnie pokroić w plastry obtłuc delikatnie położyć na plastry, posypać zielem prowansalskim, położyć na każdym plastrze takie warzywa jakie są w domu (marchew musowo)położyć ser żółty i ładnie zrolować a następnie obtoczyć w mące i dla jednych obsmażyć na małej ilości oleju dla diety obgotować do miękkości. Roladki obsmażane dodatkowo poddusić do miękkości. Doprawić sos.... zagęścić dosolić i doprawić do smaki w/g gustu.
Podawać z ziemniaczkami na sypko i z surówka z selera lub ogórkami kiszonymi

Zupa krupnik regionalny

Smacznego
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-03-06 16:58
:-)))))))))))))
Nadrzędny Autor dobrosia Dodany 2009-03-06 17:07
Witaj Ela.Super pomysl,ale dla mnie nie na dzis,bo nie jem miesa w piatek.U mnie byly racuszki z jablkami,a pozniej ziemniaki z kefirem.Na kolacja pasta z makreli ze sniadania.
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-03-06 18:18
Witaj Dobrosiu. Przepis nie jest na dziś a na jutro. dziś już dawno jest po obiedzie.

U mnie jutro:
Udka (bez pałek) kurczaka doprawione sosem łagodnym sojowym z plastrem sera żółtego i oprószonym solą pieprzowo czosnkową zapiekany na rumiano. Sos pieczeniowy o smaku czosnku. Ziemniaczki. Pieczarki marynowane ze sklepu.
Zupy brak

Problem stania nie ma prawa być barierą przed garami :-))))))
Nadrzędny Autor szczerbaty Dodany 2009-03-06 19:22
JA NIE JEM MIESA W PIATKI JAK NIE MAM KASY :-)
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-03-06 19:29
Witaj szczerbaty. ja z zup najlepiej lubię schabowego z ziemniakami :-))))))
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-03-06 19:34
Ela i Szczerbaty macie takie same poglądy jak mężczyźni w moim domu. :-)) Ja nie jem mięsa w piątek obojętnie czym pieniądze czy ich nie mam.
Nadrzędny - Autor szczerbaty Dodany 2009-03-06 19:38
NAJLEPSZE SA SWINSKIE OGONY W KAPUSCIE :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-03-06 19:40
Moja babcia też to gotowała. Ja nie. :-))))))))))))))
Nadrzędny - Autor szczerbaty Dodany 2009-03-06 19:46
JA TO GOTUJE BO MI OGONEK STAJE
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-03-06 19:48
Babcia kroiła na kawałki i nie stawał. :-)))))))))))))))))))))))))))
Nadrzędny Autor szczerbaty Dodany 2009-03-06 19:49
O KURCZE NIE POMYSLALEM O TAKICH TORTURACH :-(
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-03-06 19:48
Lidusia moja babcia ścisle przestrzegała postów w piątki. Moja mama mówiła, że Piątek jak był młody to też mięso jadł. Ksiądz na ambonie powiedział pewnego dnia,że w piątki post nie musi być. Natomiast ksiądz chodzący po kolędzie poparł słowa mamy. To już nie kpina ale fakt autentyczny. Ja zaś idę inną zasadą. Jak został obiad z dnia poprzedniego to jemy go bez znaczenia czy jest piątek czy czwartek. Faktem jest jedno. Naprawdę mięso u mnie jest w soboty i niedzielę musowo w resztę dni zupki i coś na szybko. Teraz z kolei nie mam tyle sił by stać przy garach :-)))))
Nadrzędny - Autor szczerbaty Dodany 2009-03-06 19:51
W WOJSKU MIALEM FAJNEGO KUMPLA KTORY NAZYWAL SIE PIATEK
BYL Z KIELECKIEGO
A JAKOM MIAL SIOSTRE !!!!!!!!!!!!
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2009-03-06 19:53
Dobrze gotowała? :-)
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-03-06 20:00
JAKĄ MIAŁ SIOSTRĘ?  PIĄTKÓWNĘ :-))))))))
Nadrzędny Autor szczerbaty Dodany 2009-03-06 20:03
NAJLEPIEJ ROBILA LODY
W TAMTYCH CZASACH TO BYLA NIELADA SZTUKA :-)
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-03-06 20:05
NIE CIERPIĘ LODÓW
Nadrzędny Autor szczerbaty Dodany 2009-03-06 20:11
A W POLEWIE :-)
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-03-06 20:13
ANI W POLEWIE ANI BEZ...NIE CIERPIĘ LODÓW W RZADNEJ POSTACI

WYNOSIMY SIĘ Z KUCHNI DO KAWIARENKI I TO SZYBKO...SZCZERBATY TY TEŻ
Nadrzędny Autor Mila Dodany 2009-03-07 15:19
Sałatka z kurczaka:

4 filety z kurczaka
2-3 świeże papryki
1 duży pomidor
seler ze słoiczka
20-30 dag żółtego sera
śmietana
majonez
szczypiorek
natka pietruszki
przyprawy-pieprz,vegeta,sól czosnkowa,tymianek,bazylia

Filety pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na tłuszczu razem z przyprawami-dać sporo bazylii i tymianku. Paprykę pokroić w drobną kostkę.Pomidora obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Selera odsączyć i pokroić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Śmietanę wymieszać z majonezem,pomieszać z posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki. Wszystkie składniki razem wymieszać i gotowe.
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-03-07 16:20
Hej Milenko jak smakowicie pachnie podeślij mi kapinkę
Nadrzędny - Autor Mila Dodany 2009-03-07 18:17
Elu nie ma problemu z przyjemnością :-) podeślę Tobie tą pyszną sałatkę :-)
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2009-03-07 18:19
Mila podeśli do kawiarenki, to i ja spróbuję. :-)))))))))))
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-03-10 10:11
Możecie  podpowiwiedzieć co dziś zrobić na obiad?
Nadrzędny - Autor Mila Dodany 2009-03-10 11:27
Zapiekanka ;

3/4 paczki makaronu kolorowego ( albo muszelki albo rurki) ugotować na
półtwardo
35 dag szynki ( najlepiej kupić w plasterkach i pokroić tak ja makaron na
łazanki )
sos:
łyżka masła do tego dodać łyże mąki ( oczywiście masło roztopić
do tego kostkę rosołowa - wszytko razem roztopić
do tego stopniowo powoli dodawać ok. szklanki gorącego mleka i do tego
dodawać pokrojony serek topiony ( w oryginalnym przepisie jest kremowy hochland - ja dodałam ziołowy ) - wszytko cały czas mieszać

do naczynia żaroodpornego dajesz warstwami na dno olej potem makaron potem posypujesz pokrojoną szynka polewasz sosem i makaron, szynka, sos.....
posypujesz startym serem i tak na 45 - 60 min na 200 stopni do piekarnika
to jest porcja na duże naczynie żaroodporne (choć wielkość jest rzeczą względną

Smacznego :-)
Nadrzędny - Autor renatawanke Dodany 2009-03-10 12:07
gołbki  z ziemniakami .
Nadrzędny Autor szczerbaty Dodany 2009-03-10 12:10
A GDZIE NALAPALAS :-)
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-03-10 19:48
Ren gołąbki robisz z ryżem czy z kaszą?
Nadrzędny - Autor renatawanke Dodany 2009-03-10 19:53
z ryżem , ale  z kaszą  też  próbowałam   smakuja   tak   samo  :-)  a próbowałas  z  poszatkowanej  kapusty  ?
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-03-10 19:57
nie. :-)
Nadrzędny - Autor renatawanke Dodany 2009-03-10 20:07 Zmieniony 2009-03-10 20:20
kapustke   poszatkuj  drobno  posól  odstaw  na 1lub  2godz. potem  wyciśnij  ten  sok  dodaj  mielone (ja daję  różnie )  ,2  łyzki  surowego  ryżu  ,przprawy  i formowac  tak jak  kotlety  potem  lekko  podsmaż  ( tłuszcz  wg.  własnego  upodobania )  nastepnie przełoż  do wiekszego  garnka  i  dusic  do miękkości --jest  całkiem  nowy  smak :-)
   AHA  TE  KOTLETY  OBTOCZYC  W  MĄCE  --sorki  umkneło  mi :-))))
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-03-10 20:09
:-)))))))))
Nadrzędny Autor renatawanke Dodany 2009-03-10 20:26
Pa  Lid   dobranoc 
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 38) (2450175 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill