www.niepelnosprawni.plStrona główna forum
forum.niepelnosprawni.pl - Nie jesteś zalogowany
Strona główna forum Regulamin i pomoc Szukaj Rejestracja Logowanie
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 48) (2445973 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-08-18 19:23
CZAPKAA5 W KUCHNI UKŁADAMY TYLKO LISTY Z POTRAWAMI ALE NIGDY Z "KAPUSIAMI"
A ŚWINKĘ ZAMKNIJ W CHLEWIKU ALBO ODDAJ DO RZEŹNIKA :-)
Nadrzędny - Autor dobrosia Dodany 2009-08-18 19:49
A pieczona szyneczka bedzie akurat pod moja sliweczke.Chetnie bym poczestowala wszystkich,szkoda,ze nie ma takiej mozliwosci.Ja tez niezbyt lubie przetwory robic,np.salatek w tym roku nie robilam,ba jakos nie poszly zeszloroczne.Smazylam za to morele,sasiadka mi dala cale mnostwo,zrobila sie niezla kolekcja dzemikow.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2009-08-18 19:52
Oj Dobrosia, ale z Ciebie skarb. :-)))))))) Teraz już niewiele osób robi przetwory.
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-08-18 20:06
U mnie robią przetwory ale ja sama nie dokładam sie do tej pracy. mam zamiar wprosić się do Dobrosi na tę szyneczkę ze śliweczkami :-)
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2009-08-18 20:08
Ja już też w tym roku nie robię.
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-08-18 20:10
U mnie tata jeszcze robi a mama mu pomaga. Ja sama robić nie mam zamiaru bo taki ze mnie jedun że słoik dżemu prędzej spleśnieje niż ja go zjem.To samo z innymi sałatkami.
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2009-08-20 12:00
My zaś corocznie uzupełniamy braki w piwniczce . Oczywiście, że nie robimy ich za wiele, ale robimy . Fajnie jest sięgnąć po coś zrobione własnoręcznie a jak jeszcze zostaje to docenione przez poczęstowanego, to szczyt marzeń . Dzisiaj zrobiłem przygotowania do ciasta śliwkowego, jaki będziemy piec : może dzisiaj a może jutro . Do ciasta potrzebujemy :
2 biszkopty ciemne - biszkopt :
4 jajka
3 dkg mąki
na jedno jaj 2 łyżeczki kakaa i jedna łyżka mąki kartoflanej plus reszta mąki krupczatki . Sam nie wiem ile, ale piszę to z kartki ;-) - a do biszkoptu radzą- 3 dkg  mąki i 3 dkg cukru na każde z jaj :-) .
2 jajka
5 dkg cukru
25 dkd masła
Nutella- szklanka 20 dkg
paczka biszkoptów .
Śliwki : 0.5 kg śliwek suszonych, pokrojonych w cienkie paski, ugotować z jedną szklanką cukru , dolewając troszkę wody . Gotować do odparowania ciągle mieszając .
Krem
Masa jajeczna : dwa jaja ubić w kąpieli wodnej ????:O  z pięcioma dkg cukru .

Wykonanie :
Do masła mieszając dodajemy porcjami masę jajeczną oraz Nutellę .
Biszkopt nr jeden nasączyćsyropem pomarańczowym wymieszanym z wódką, a na to mus jabłkowy - yy może być z piwniczki ;-) lub dżem a potem krem, na rto biszkopty namaczane w kawie naturalne na szklankę dwie łyzeczki kawy naturalnej - wylać na talerz, dodać trochę rumu i maczać biszkopty- ciastka . Na krem kładziemy mus śliwkowy, warstwa biszkoptów- ciastek - namaczanych w kawie i kremem . Pracochłonne, ale jak smaczne ... próbujcie . Smacznego :-) .
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-08-20 12:02
Pyszności :-)))))))))))))))
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2009-08-20 12:05
ale pracochłonne :-) . Ja zrobiłem tylko śliwki .
Nadrzędny - Autor maltabar Dodany 2009-08-20 13:31
OJ,ta pieczeń, to mi smaka narobiłyście :-)
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2009-08-20 14:04
a przed nami (mną i żoną ) jeszcze kilka innych kulinarnych wezwań . Ale damy radę .
Nadrzędny - Autor maltabar Dodany 2009-08-20 14:23
A zaprosicie?
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2009-08-20 14:37
pewnie, że tak . Tylko musimy się pierwej uwinąć z gośćmi w realu, a przede wszystkim z koncepcjami kulinarnymi :-) . Pozdrawiam i spaaadam, bo ...
Nadrzędny Autor maltabar Dodany 2009-08-20 14:51
:-)
Nadrzędny Autor Ella Dodany 2009-08-20 16:02
Grzbybki żółte u nas zwane kurkami jutro duszę w sosiku własnym do tego tylko ziemniaczki pieczone posypane specjalną przyprawą do ziemniaczków.
Malta już jesteś na jutro zaproszona na obiadek. Wsiadaj na miotłę okno zostawiam otwarte :-))))))))
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-08-21 09:58
Dziś obiadek jak wyżej. :-)))))))))))
Nadrzędny Autor maltabar Dodany 2009-08-21 09:59
Uwielbiam kurki,dzieki :-)
Nadrzędny Autor Ella Dodany 2009-09-03 17:51
A dziś była tylko zupka jarzynowa. Czas dać odsapnąć brzuszkowi. Jutro zaś jak się uda dostać wiśnie świerze zapraszam wszystkich do kawiarenki na kieliszek wiśnióweczki przegryzanej świeżymi wisienkami. Nie nie jestem pijana. Te wisienki są o wiele późniejsze niż pierwsze.
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-09-05 15:03
Kuchnia kuchnia jeść nam się chce
Kucharki beczki my jak niteczki
Kuchnia kuchnia i znów ociepli się

Witaj Lid
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-09-05 15:09
Już nie pamiętam kiedy jadłam normalny domowy obiad. Jutro wreszcie kuchnia będzie dostępna. Tylko nie mam pomysłu co ugotować.
Nadrzędny - Autor maltabar Dodany 2009-09-05 15:14
chyba najpierw zakupy?
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-09-05 15:16
Zakupy już zrobione. :-)))))))))))))))
Nadrzędny Autor maltabar Dodany 2009-09-05 15:25
ja kupiłam ,zeberka ,własnie sie za nie biorę
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-09-05 15:26
Zupa sezonowa czyli jarzynowa lub koperkowa jak masz koperek.

Mięsko umyj i nie odsączaj z resztek wody, włóż do woreczka- rękawa do pieczenia wyturlaj je w przyprawach wsypanych do tego woreczka i pozostaw na 05 godz. W międzyczasie przygotuj warzywa do zupy czy też do surówki. Woreczek z mięsem połóż na suchej blaszce wstaw do nagrzanego piekarnika i opiecz. Piecze się na średnim ogniu niezbyt długo. (Piekę bez patrzenia na zegar więc czasu nie znam). potem otwieram woreczek wlewam do niego pół do około szklanki wody przegotowanej zamykam i dalej dopiekam ale tylko po to by powstał sam soso pieczeniowy (jest rzadki i nie zagęszczam go)
Podaję z ziemniaczkami. Można podawać z makaronem ryżem czy kaszą w/g własnego gustu.

Do popicia co kto lubi......

Ja robiłam jak wyżej z wieprzowego mięska i bez zupy jutro pichnę zupkę i kopytka z jakimś mięskiem
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2009-09-05 15:31
Szkoda, że tak daleko mieszkacie. :-)))))
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-09-05 15:45
Za to możemy sobie pogawędzić a tak szybko byśmy się znudziły Ci :-)))))))))))))
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-09-05 15:53
Przy takim dobrym jedzonku gawędZić można bez końca. :-))))))))))))
Nadrzędny - Autor dobrosia Dodany 2009-09-05 15:55
Ja dzis upieklam kruche ciasto ze sliwkami,bardzo dobre mi wyszlo nie chwalac sie.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2009-09-05 15:58
Ciasto ze śliwkami jest super. Chyba wszyscy je lubią. :-)))))
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-09-05 16:13
To poczęstuj wszystkich :-))))))

Oj Liduś ja jestem raczej niejadkiem
Nadrzędny Autor dobrosia Dodany 2009-09-05 16:16
Na moje Ela bys sie skusila,zbyt apetycznie wyglada,zeby przechodzic obok bez zainteresowania.Oczywiscie zazwyczaj jestem skromna,dzis sobie nieladnie pozwalam na chwalenie.
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-09-05 16:35
To też dobrosiu napisałam byś poczęstowała kawałkiem ciasta :-)))))))
Nadrzędny Autor dobrosia Dodany 2009-09-05 16:40
Goscinna jestem,nie zaluje,czestuj sie Ela.
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-09-05 16:57
Ok dzięki
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-09-19 07:37
A co dziś robicie dobrego?
Nadrzędny - Autor dobrosia Dodany 2009-09-19 08:38
3majcie kciuki za mnie,dzis mam pelne rece roboty.Jutro mam gosci,nie takich na kawe,tylko "calodziennych",w dodatku rzadko przyjezdzajacych,musze ich podjac odpowiednio.
Nadrzędny Autor maltabar Dodany 2009-09-19 08:41
Jasne ,będziemy trzymać ,powodzenia :::-)
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2009-09-19 08:41
Opisz jak Ci się udało przyjęcie. Trzymam kciuki. :-)))))))))
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-09-23 15:37
Oj dawno tu nikt nie gotował. Kuchnia powoli zarastać zacznie pajęczynami. dziś wszystko tu odkurzyłam i wzięłam się za obiadek.

SKLADNIKÓW NIE PODAJĘ BO JA ROBIĘ JAK DLA DWÓCH OSÓB NA MALEŃKIEJ BLASZCE.

Mała blaszka
Makaron szerokie wstążki został połamany ale nie na drobno
Wszystkie resztki wędlin  czy mięs pokrojone jak na gyros
Brokuł - zielone różyczki połamane na drobniejsze
1 śmietana mała 12 lub 18%
2 puszki po śmietanie wody
3 serki trójkątne smak dowolny mogą być różne
Gotowy sos z torebki lub zrobiony po domowemu tj zagęszczony mąką pszenną

Blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy ją bułką tartą. Na dno ciut sypiemy jej więcej. Wykładamy 1/2 surowego połamanego makaronu. Na nim układamy różyczki brokuła i wysypujemy wszystkie ścinki mięsa czy wędlin. Przykrywamy drugą połową połamanego makaronu.Lekko przyciskamy dłonią.
SOS jeśli gotowy to mieszamy go ze śmietaną i 1puszką wody. Drugą zaś część wody gotujemy wrzucamy serki topione do całkowitego rozpuszczenia się. ( drobne kluseczki topionego serka zawsze będą.)
JESLI ROBIMY GO DOMOWYM SPOSOBEM....  to do śmietany dosypujemy mąkę i przyprawy smakowe w/g własnego uznania. Po dokładnym wymieszaniu (bez kluseczek) dodajemy pierwszą część wody znów mieszamy i wylewamy do blaszki tak by oblać dokładnie surowy makaron. Następnie jak wyżej rozpuszczone serki również wylewamy do blaszki. Blaszkę ( może być brytwanka zależy to od wielkości i ilości potrawy robionej) przykrywamy folią aluminiową jak pokrywką dość szczelnie i wstawiamy do piekarnika już nagrzanego. Pieczemy w średnio gorącym piekarniku do momentu zmiękczenia makaronu i brokuła.

SMACZNEGO.
Nadrzędny Autor easyrider Dodany 2009-09-23 15:39
a do popicia?
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-09-23 16:59
A co podać...... koniak, likier, piwo czy czystą a może drinka z colą i plastrem cutryny :-))))))))
Nadrzędny Autor maltabar Dodany 2009-09-23 17:01
Ja poproszę drinka
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-09-23 17:07
O prosze to Twoja szklaneczka a tu masz słomkę do drinka
Nadrzędny - Autor amalian Dodany 2009-09-23 19:53
Jutro robię bogracz a że będę go gotował pierwszy raz, to jestem otwarty na sprawdzone podpowiedzi . Co i jak i w jakich ilościach ?
Nadrzędny - Autor lidian Dodany 2009-09-23 19:59
Nadrzędny Autor amalian Dodany 2009-09-23 20:15
Mniam, mniam - dziękuję . Jutro go sprawdzę :-) .
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2009-10-04 07:07
Rzadko tu zaglądacie. Czy przestaliście gotować?
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-10-04 13:53
Lid absolutnie nie. Ale przecież nie będę sama ze sobą tu pisać.
Nadrzędny Autor lidian Dodany 2009-10-09 10:24
Ja dziś mam szybki obiad, robię spagetti. :-)
Nadrzędny - Autor Ella Dodany 2009-10-09 17:27
Dziś i ja miałam obiadek z garmażerki gotowej za to jutro...

Kotleciki mielone + ziemniaczki + surówka ze swieżych warzyw
Poprzedni wątek Następny wątek Wyżej Wątek ogólne / Kawiarenka / Kuchnia (Strona 48) (2445973 - wyświetleń)
1 2 3 4 5 6 7 8 ... 173 Poprzednia strona Następna strona  

Powered by mwForum 2.16.0 © 1999--2008 Markus Wichitill