My zaś corocznie uzupełniamy braki w piwniczce . Oczywiście, że nie robimy ich za wiele, ale robimy . Fajnie jest sięgnąć po coś zrobione własnoręcznie a jak jeszcze zostaje to docenione przez poczęstowanego, to szczyt marzeń . Dzisiaj zrobiłem przygotowania do ciasta śliwkowego, jaki będziemy piec : może dzisiaj a może jutro . Do ciasta potrzebujemy :
2 biszkopty ciemne - biszkopt :
4 jajka
3 dkg mąki
na jedno jaj 2 łyżeczki kakaa i jedna łyżka mąki kartoflanej plus reszta mąki krupczatki . Sam nie wiem ile, ale piszę to z kartki
- a do biszkoptu radzą- 3 dkg mąki i 3 dkg cukru na każde z jaj
.
2 jajka
5 dkg cukru
25 dkd masła
Nutella- szklanka 20 dkg
paczka biszkoptów .
Śliwki : 0.5 kg śliwek suszonych, pokrojonych w cienkie paski, ugotować z jedną szklanką cukru , dolewając troszkę wody . Gotować do odparowania ciągle mieszając .
Krem
Masa jajeczna : dwa jaja ubić w kąpieli wodnej ????:O z pięcioma dkg cukru .
Wykonanie :
Do masła mieszając dodajemy porcjami masę jajeczną oraz Nutellę .
Biszkopt nr jeden nasączyćsyropem pomarańczowym wymieszanym z wódką, a na to mus jabłkowy - yy może być z piwniczki
lub dżem a potem krem, na rto biszkopty namaczane w kawie naturalne na szklankę dwie łyzeczki kawy naturalnej - wylać na talerz, dodać trochę rumu i maczać biszkopty- ciastka . Na krem kładziemy mus śliwkowy, warstwa biszkoptów- ciastek - namaczanych w kawie i kremem . Pracochłonne, ale jak smaczne ... próbujcie . Smacznego
.